Téma diskuse

vymazání "nedortové" formy

zdravím všechny milé dámy a prosím o pomoc , jak vymazat a vyklopit, když potřebuji upéci korpus ve formě , která není odjímatelná - mám vymazat komplet celou formu, nebo je tam nějaký fýgl jak pak vyklopit? které těsto byste mi doporučili, z polohrubé mouky manželovi korpus moc nechutná, zdá se být takový hutnější...... díky za rady(flower)

Martino,já už formy ani nevymazávám. Na dno si vystřihnu pečící papír naleju těsto a před vyklopením jen objedu formu kolem dokola nožem a krásně to vypadne.:-) Takto jsem pekla i v kastrolech a v pohodě.

K tomu korpusu- taky mi nechutnal když jsem pekla z polohrubé mouky,ale mám už recept od tchýňky která jej peče několik let a je vynikající.Jiný už teď nedělám. Není tam polohrubá mouka vůbec cítít a korpus je krásně jemný. Na jedno vejce jedna lžíce cukru a jedna lžíce polohrubé mouky. Např: 6 vajec,6 lžic cukru ,6lžic mouky. Když jsou vejce větší,tak přidám 1-2lžíce mouky. Můžeš přidat kakao,ořechy,rum,citron,kávu,čokoládu prostě to co máte rádi místo lžíce mouky dáš lžíci ořechů apod.(flower)

Oliv, díky moc Úsmev :o) tyto stránky jsou fakt super a jsme moc ráda, že se můžu kam obrátit pro radu, inspiraci a tak díky všem, které tady radíte a přispíváte. Jste super dámy :o) díky

Taky dělám ten korpus co Oliv a jiný už moc nedělám dá se do toho opravdu přidat vše(sun) Kvietok

Co píše Oliv můžu jen doporučit.Také dávám jen pečící papír a nic nevymazávám,a korpusy dělám ty samé,jen mramorový dělám z hladké mouky.(sun)

Zdeni,mramoráček dělám taky z hladké mouky.:-)

Marti, já zase vymazávám sádlem a vysypu strouhankou, doporučila mi t okdysi jedna pekařinka a držím se toho a není problém nikdy. Sádlo cítit není a strouhanka opadne, fakt super, doporučuji(sun)

Oliv asi to bude hloupá otázka ale přidáváš do toho těsta ještě něco? (prášek do pečiva, olej..) díky moc ÚsmevKvietok

Katko nepřidávám už nic. Jen pokud jsou ty vejce větší a zdá se mi těsto řidší,tak přidám mouku nebo ořechy.(flower) Ať se ti daří.(y)

Martino, já už mám také vyzkoušený ten pečící papír.Dortovou formu semtam potřu máslem, pečící papír se krásně přilepí na formu.Pečící papír pak vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou nebo strouhankou.Pekla jsem i v pekáčích a vždy jde korpus vyklopit.

Já vůbec nevymazáv ám a nevysejpám,jen na dno položím počící papír a po upečení objedu boky bormy nožíkem aby se uvolnili,někdy se mi stalo že jak těcto chladlo ,tak se mi při okrajích formy odtrhlo trochu,tak radši obřezávám pár minut po upečení.Pokud chci vyšší korpus než je forma,tak vyložím proužky pečáku i boky aby papír přesahoval přez formu,ono to těsto pak leze po papíru na horu a mám pak vysoký korpus,ale zas to trvá dlouho než se propeče.

Marti mám super recpt na korpus z hledké mouky,je fakt výnikající

4 vajíčka
220g moučkového cukru
100ml horké vody
150ml oleje
1 prášek do pečiva
250g hladké mouky

Vajíčka s cukrem vyšlehat do pěny, po částech přidávat vodu a olej, potom zašlehat prášek do pečiva a nakonec mouku, může se ochutit kakaem, ale na 1 lžíci kakaa přidat 1 lžíci vody !!!Aneryz

Marti, já místo vymazávání a pečícího papíru vystříknu formu sprejem s odlučovacím účinkem- používám Carlex od Zeelandie, ale některé holky používají sprej od Fialy. Funguje to na všechny formy s pevným dnem, já to používám i na bábovku či srnčí hřbet.;-)

Back to Top