Téma diskuse

Tvarování postaviček - pomoc

Ahoj všem zručným ženám. Mam jeden takový dotaz. Budu se pokoušet o první potahování dortu a dělání postaviček. Včera jsem si to zkoušela nanečisto a děs Plačem Dělala jsem hmotu varna (mouka, voda, cukr, máslo) a když jsem tvarovala postavičky, tak se mi to všechno zbortilo Smútok Asi jsem měla řídkou hmotu, ale jak jí mam zahustit? Zkoušela jsem to cukrem, ale výsledek stále stejný, můžete mi někdo poradit jak na ty postavičky, zda je slepit až po uschnutí nebo hned dát vše na sebe??? Za všechny rady budu ráda.. Petra

Určitě ti pomůže na zahustění přidat sušené mléko. Nedávej ale moc, protože pak bude hmota zase moc tuhá. Ideální je nechat varnu ještě do druhého dne odležet v chladu, většinou ještě zrochu ztuhne a pak se zařídíš, jestli ještě přidáš mléko, nebo ne;-)
Po pravdě, já varnu používám spíše k potahování, ale postavičky bych nechala trochu oschnout a pak je sestavila. Někdy přidávám do nožiček špejli - tím se také zafixuje a drží vzpřímeně. Slouží to i dobře k přichycení na dortu (zapíchnu na požadované místo, a pracně vyrobená figurka se ani nehne a já nemusím mít strach)(sun)

Já bych postavičky dělala z jiné hmoty, dobrý je nato sirupový marcipán, je pružný, pevný, rychle schne a figurky drží dobře i na tenkých dlouhých nohách. Dělám si dílky zvlášť a slepuju je až po vytvrdnutí. Nepotřebuji ani párátka, dílky se k sobě spojí buď ošacením, které dělám z White icingu, nebo přímo tou hmotou, ze které jsem je dělala, kousek neztvrdlé hmoty vlepím na místo spojení a přitisknu vytvrdlé dílky k sobě.

Back to Top