Téma diskuse

Tuhá mléčná hmota

Ahoj holky včera jsem dělala marcipán dala sem ho do chladu a je dost tuhej ale už je několik hodin v teple normálně v pokoji a je stále docela tuhý jak to mám udělat by povolil aby byl lepší formy jde to ještě?Vodou nebo jak děkuji

dát na chvilku do mikrovlné trouby Kvietok

Jo děkuju a co když je ta hmota tuhá nebo myslíš že mikrovlnka pomůže?Děkujíi Srdce

V mikrovlnce se hmota zahřeje, takže bude měkká a musíš znovu rozpracovat. Ale dávej pozor, abys to nedala na dlouho, stačí pár vteřin, radši víckrát a vyzkoušet, jestli už dost povolila.

Ju děkuju moc holky tak že rozehřát a dát trochu vody a zpracovat

a já,když jsem s ním začínala asi 2 roky zpět,jsem byla tak šikovná,že jsem rozehřála,zdálo se mi,že málo,tak ještě vteřinku (giggle),a hned jsem se do něj pustila,že ho rozpracuji a ejhle PrekvapeniePrekvapenie ,dlaně jsem s vervou zabořila do nic netušíc do horké hmoty,ta se okamžitě nalepila vesele na ruce,tedy jen na pravou PlačemPlačemPlačemPlačem a bylo po akci.Než jsem to dostala studenou vodou dolu,tak mě naskákaly puchýře a týden jsem si užila :-(.Ted jsem chytřejší Veľký úsmevChichocem sa :-P,to se Vám nikomu určitě nepovede,ale raděj s tím mačkáním zkraje opatrně,stačí chvilinka navíc a je to uvnitř jak láva Hambím saHambím saKvietokKvietok

Ivi neboj, taky se mi zadařilo:O, sice to neskončilo puchýřama...nahřívám opravdu jen pár vteřin, pokud máš celou hroudu cca 400 g (200+200 recept), tak dám třeba 15-20, zkusím to rozpůlit, znovu dát do sáčku a pak po pár vteřinkách znovu. Opravdu pozor, vždy se nahřívá odprostřed!!!No a pak namočím ruky a ještě prohnětu. Když dobře zabalíš do igelitového sáčku, není potřeba dávat hmotu do lednice a pak nechat zase teplat. Ona bude stejně tuhá i když ji necháš v tom sáčku v pokojové teplotě.

jsi na omylu, Ivo K. mně se to povedlo také s puchýři a stojí to opravdu zato Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

když je marcipan stalé tuhý,tak přidám med,ale každý má jiné zkušenosti,já vodu nedávam ta je zrádná. KvietokKvietok

taky se mi už povedlo se spálit bolí to jako čert,z hora to bylo akorát a uvnitř vařící PlačemPlačem Zkouším jen po 10 vteřinách KvietokKvietok

Ježíš ne že bych Vám to přála,ale jsem ráda,že v tom nejsem sama MrkámHambím saHambím saKvietokKvietokKvietok

Holky prosím poraďte! Poprvé jsem se pustila do marcipánu, udělala jsem si bez fondánu, ale mám ho pořád měkký, když ho nechám chvíli v teple tak se z koule stane placka, lepí se mě to na ruce a tudíž nemohu ani tvarovat postavičky. A já si tak věřila, že dceři zvládnu šmouly

Všechny tady píšete co dělat, když máte marcipán tuhý, ale já ho mám měkký, co s tím - už jsem přidala cukr i škrob ale pořád je to na nic. Dík za radu

napiš recept podle kterého jsi ho dělala. Úsmev

15 dkg sušeného mléka, 15 dkg močky cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody a mandlové aroma. Když nad tím přemýšlím a pročítám vaše rady tak je asi blbost tam dávat ten olej

myslím že ten poměr by neměl vadit,taky ten recept mám,děvčata mají různé recepty.Hlavně by měl být pěkně plastický .Ale stejně nechápu proč ho máš měkký.zkus jiný ale holky ti určitě taky poradí co je špatně,mě se to ještě nestalo.Olej by vadit neměl, někdo dává omegu tuk,někdo olej KvietokKvietok

Já dávám na dva díly cukru jeden díl sušeného mléka (500 g cukru, 250 g mléka) jinak stejné suroviny jako Jindři, jen s vodou opatrně - přidávám jen namočenýma rukama. Tak jestli tam nemáš málo toho cukru, který by tu hmotu trochu zpevnil ?! Mrkám

Mně se zdají dvě lžíce medu na tak malé množství mléka a cukru strašně moc,pokud byly ještě vrchovaté, tak je to jasné. To ta hmota tvar držet nemůže. Já na dvě vrchovaté lžíce sirupu dávám 40 dkg.mléka a půl kila mouč.cukru.
Myslím, že je to lepší spravit ne cukrem, ale přidáním prosátého sušeného mléka. Co se týká povolení tuhého marcipánu, je lepší si hroudu nožem nakrájet na menší kousky a ty nahřát v mikrovlnce tak deset vteřin, vypnout, zkusit omakem a pokud je to stále tuhé, přidat pár vteřin. Každý kousek pak jednotlivě zpracovat a pozor na spálení, marcipán se nahřívá v mikrovlnce zevnitř.

Tak já do toho půjdu ještě jednou, dcera má narozeniny 10.3. tak do té doby to snad nějak vychytám. nevím jestli jsem neudělala i špatně, že jsem to dala do mixéru - asi bude lepší pěkně hňácat rukama.
Mám ještě recept kde je stejný díl mléka, cukru a fondánu + lžíce medu nebo sirupu a voda dle potřeby, tak jestli s tímto druhem marcipánu má někdo zkušenost a poradí mě, tak budu ráda.

já z fondánem zkušenosti nemám Smútok

Jindřiško, asi myslíš tento, je podobný, dělám ho často a jsem maximálně spokojená. Jak na potah, tak na modelaci je perfektní, jen trošku mastnější, ale ten mastný povrch na vzduchu rychle oschne.Chuťově perfektní.Mohu doporučit i začátečníkům, protože se pěkně dělá.
http://dorty.artmama.cz/fondantovy-fondanovy-marcipan

Ahoj Jindřiško, tak záleží jaký mixér máš:-) protože ne každý hmotu zvládne:-O, tak jestli máš nějakou klasiku max na 6 vajíček, tak bych si ho šetřila na pečení a ne na hmotu. Hmotu dělám v domácí pekárně, program jen hnětení a ještě to hlídám a cca po 15 min vypínám. Recept mám z netu od Arielll , 200 suš. mléko-polotučné, 200 cukr moučka, lžička mandl. aroma, cca 35 ml vody (já to odvažuji rovnou v hnětací míse, tak je to 35 g), asi 3 lžičky oleje, 70 g pšeničného sirupu. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale tenhle vítězí u nás. Podle tvého receptu bych řekla, že je toho medu tam zbytečně moc, ale fakt nevím. Jo a ještě není med jako med, dá se koupit takový levnější na pečení a ten je více tekutý!!!!

Holky jste skvělý, jak radíte. Olgo už jsem si pročetla zde uvedený recept s fondanem a já mám od kamarádky mojí kamarádky Úsmev tento recept a prý je od cukráře: 0,5kg sušeného polot. mléka, 0,5kg moučkového cukru, 0,5kg fondanu, glukosový sirup (med), mandlové aroma a voda podle potřeby. Vůbec tam není žádný tuk, ale na figurky by byl možná dobrý, aby utuhly. Jinak med používám od našich včel, 5letá dcera jim říká štípavý potvory a byl už trochu cukernatý. Kde kupujete ten kukuřičný, pšeniční nebo glukozový sirup?

Ahoj, sirup kupuju ve zdravé výživě - beru pšeničný (je z nich nejsvětlejší). Marcipán podle p. Pelikána dělám nejčastěji - je to ten, co jsi uváděla recept, že je od cukráře. Patří do něj i 100% tuk - ten dávám taky. Ještě dělávám marcipán podle Arielll a v něm je taky olej - příjde mi, že hmota s tukem se lépe zjemňuje, protože méně lepí KvietokKvietokKvietok

Jo a fondán mají v Makru 1kg za 45,- a najde se tam vedle prášků do pečiva.

Olgo prosím nechci vypadat jako negramot ale v odkazu od tebe je fondant a fondán. Je v tom opravdu rozdíl, protože ty píšeš že fondán se používá na polévání a fondant na potahování a figurky já mám v receptu právě ten fondán napsaný na potahování). Já jen abych zase něco neudělala blbě když se chci pokusit o ty šmouly.

používej fondán z makra nebo od malátků - ten fondant je wiltonský a je docela drahý a fakt se používá už na modelaci a potahování

POZOR, já nemyslím wiltonský fondant, ale PME, v receptu je to vyloženě napsané. To je fondant poměrně levný, mají ho u Fialy. Mně to s ním jde lépe než s fondánem na věnečky.

Fondán je hmota na polévání věnečků, třeba z toho Makra, jak tady píší holky, fondant je cukrářská bílá hmota, je jich několik druhů, já používám anglický PME, protože je nejlevnější - 2,5 kilové balení kolem 250 kč ho měli u Fialy. Jiné fondanty jsou drahé a je jich na to škoda.

Dobrý den všem dělala jsem potahovací hmotu viz 500g mou.cukru, 250g suš mléko 2 lžíce vody ale místo kukuřičného sirupu jsem dala rýžový jiný jsem nesahnala... Mám to hrozně tuhé až tvrdé poradí mi někdo co s tím?? Stačí to dát do té mikrovlnky jak zde píšete?
děkuji Veronika

Back to Top