Téma diskuse

Punčák

ahoj děvčátka. potřebovala bych radu. Pokaždé když dělám punčové řezy, tak je něco špatně. Popíšu vám situaci: poškotový plát si nařežu na potřebné kusy, udělám si rozvar, dochutím a máčím připravený korpus (zkoušela jsem rozvar studený, vlahý i teplý). A vzniká mi první problém. Pokud je pás korpusu delší než 5 cm tak se mi nepodaří přendat ho v celku. Je to normální, nebo je to rukama?
No ale nevzdala jsem se, nějak jsem narovnala namočený korpus na ten nenamočený potřený vrstvou marmelády.zabalila a zatížila.Druhý den jsem vybalila a vzteky brečela. Opět se mi to celé promáčelo. Jak to mám udělat, aby ten dolní díl zůstal pokud možno suchý? (nechci používat krém, do punčáků nepatří - nebo to bez toho nepůjde? když marmeláda vlhkost neudrží?)

Ahoj. Punčák je vždy promáčený i dole, tak má být a tak se i prodáva, ale pokud to tak nechceš, tak musíš ty nařezané kousky korpusů po namočení víc vymačkat! Vůbec nevadí, že se ti potrhá, tím zatížením se to zase pěkně spojí a není to poznat. Také hodně záleží jak děláš rozvar! Má být hustý, já dělám na 1l vody-1kg cukru a nechat alespoň 8-10 min. provařit, aby se ještě trochu vody vypařilo.. A nejlepší je používat ten rozvar co možná nejvíc teplý! Hodně zdaru Ti přeju!!!

Ahoj,já si dávám pozor už když peču piškot,aby byl tužší proto dávám více mouky než do běžného piškotu.Více kostky namáčené v rozvaru ždímu.Zatížený punčák také otáčím.Rozvar tedy dělám ještě husčí než Blanka,dávám na 4 dcl vody 0,5 kg cukru.A marmeláda kterou potíráš piškot musí být tuhá bez kousků ovoce.Tak hodně štěsí!Petra(blush)

děkuju za vaše rychlé rady. Moc si toho vážím Díky:-* KvietokKvietokKvietok Vyzkouším.(sun)

Ahoj tak já zase dělám trochu jinak, Já dělám rozvar 50dkg cukru a 35dkg rumu
nechám vařit cca 5-10 minut. Korpus natřu hustou marmeládu, naskládám nenamočené korpusy střídavě světlý a červený, potom malou zběračkou poleji horkým rozvarem a pokladu další vrstvou korpusů (na světlý dám červený a obráceně), zase poleju rozvarem a nakonec přiklopím kurpusem potřeným marmeládou a zatížím. Rozvar se zatížením dostane všude a já mám ručičky nepopálené Chichocem sa Ať se daří Úsmev

Nez budete puncak dodelavat tak se musi prevratit aby horni plat jsme mely dole (ten suchy Mrkám Kdyz delam ja puncaky tak to je vzdy potopa :D

ahoj. ja kdyz delam puncak, tak postupuju takto a nikdy jsem ho nemel uplne rozmaceny.
takze si udelam rozvar, nedelam to podle gramaze, dam vodu, cukr a rum. svarim to aby se vyparila nejaka cast vody, aby to pak dobre lepilo.
rozvar si rozdelim do 3 misek a dve obarvim.
kdyz namocim kus korpusu, tak ho lehce vyzdimu, nedavam ho tam uplne nacucany. takze trosku vyzdimat a tako postupuji nez doplnim cely dort. pak vezmu zbytek neobarveneho rozvaru a naberackou ho trochu naleju na jiz namoceny korpusy a ono se to nevsakne az uplne dospod, takze dort nebude uplne nacucany. pak prilozim druhou pulku korpusu pomazanou marmeladou a prilozim nahoru plech a zatezkam. tam do chladu ztuhnout do druheho dne. pak potahuji cokoladou, nebo fondanem.
samozrejme, ze nejaky rozvar vytece, ale neni to uplne rozmaceny, jako to mas ty. davam jeste pecici papir, kolem rafku, aby se to neprilepilo k rafku.ale opravdu to mam jen trochu vlhky, a zadny potopy.
snad jsem trochu poradil. Bozkávam

Ahoj,já dělám piškot z 5 vajíček a někdy ho udělám den 2 do předu a i teď jsem ho naposledy dělala na rychlo a nevadilo když byl čerstvý .Dělám to tak že když vím že je čerstvý tak ho polívám hodně lžičkou.Jinak dělám punčák podle postupu,upeču pláty,udělám rozvar který si sama upravuji podle chuti,nedělám podle receptu jen rum a citron,dávám citron,trošilinku rumu a punčovou tresť,té víc ale první svařím vodu z cukrem,voda 250 ml a v receptu je 350 g cukru,to se mi zdá moc,tak dám 250 cukru,ochutnám a když se mi zdá málo tak přidám cukru.Dělám mín sladký né tak jak je v receptu.A lidem chutná,nemůžou si ho vynachválit.Někdy namáčím do teplého rozvaru a někdy do studeného rozvaru.A abych měla jistoto poliju rozvarem,natřu marmeládou,nakrájím kruhy které střídavě dávám na piškot ,potírám mezitím marmeládou a pořád tak dál až nahoru.Zatížím minimálně na 3 hodiny,většinou na 5 hodin.Pak potřu polevou a dobrý.Tak ať se daří Úsmev A nikdy nedělám že bych nechala suchý spodek.

ale spodek se ma namazat jen marmeladou a nezaleva se rozvarem. tim jak namacis ty kousky korpusu, tak se to navlhci od nich. a pak se to zalije trosku rozvarem, pred priklopenim vrsku korpusu. delam to takto jiz od nastupu na praxi do cukrarny, takto jsme to tam delali. vzdy je pekne vlhky, ale neni rozmaceny tak, jak rikala tazatelka. Slnko

marcelko, vubec nemusis mit obavy z toho, ze namoceny pas, se ti rozopada v ruce. kdyz se dela puncak do kulateho rafku, tak ho stejne lamu a zadelavam vznikle mista. nemusi to byt neporuseny. tim ze to tam nandas podle barev a klidne poruseny, tak pri zatizeni se to spoji k sobe, tim rozvarem, ktery po vychladnuti vse spoji jako lepidlo. s timto si hlavu vubec nedelej. Bozkávam

Spodek poliji a ostatní poliji víc a ještě se mi nestalo že bych to tím pokazila Úsmev

Back to Top