Téma diskuse

Problém s potahováním domacím marcipánem

Dobrý den,

poslední dobou, čím dál častěji se mi stává, že když potáhnu dort (domácím mléčným marcipánem), tak mi spodními okraji začne vytékat voda v barvě marcipánu (rozpuštěný marcipán), nevíte někdo prosím jak tomu zabránit? Vždy potahuji vychlazený dort a po potažení putuje do ledničky, už si vážně nevím rady. Moc děkuji za odpovědi

Jak moc máš dort chlazený? Je daleko lepší mít nastavenou lednici tak, aby v ní bylo 12 až 16 st. A ještě jaký děláš krém? Kvietok

Dělám dorty doma, hlavně pro rodinu, takže je lednice nastavená na 4ku, ale kolik stupňu tam je, to nevím. Krém dělám pudink, máslo, rum. Už vážně nevím co s tím. Na tento víkend jsem pekla 2 dorty, oba stejné suroviny, oba ve stejné lednici. Jeden vytékal, druhý ne...

4 nevím kolik je, já si do lednice dala teploměr. Vím, že občas holky říkají, že zlobí pudinkové krémy a Zdenička na to radí dělat pudink ve vodě - mě spíš napadá, zda to nesouvisí s lednicí, že tam je špatná cirkulace vzduchu a tudíž v některých místech je v ní vzduch teplejší - zkusilas ty dorty přehodit, myšleno tak, že ten, ze kterýho voda nevytékala, šel na místo toho, kde to vytékalo? Kvietok

Hned jdu dát do lednice teploměr, přehodím je a uvidím co to udělá. Moc Vám děkuji za radu Úsmev

neni zač, jinak klidně mi tykej, to taky je a pokud máš starou lednici a na zadní straně ji máš orosenou, tak Zdenička tam doporučuje polystyren. Já si kvůli tomuhle pořídila lednici s ventilátorem, aby tam dobře cirkuloval vzduch KvietokSlnko

no a ještě poznámka k tomu krému, kolik dáváš mléka na jeden pudink a pak kolik másla?mě se to stalo, když suroviny nebyly v dobrém poměru, že mi to teklo taky.

Zuzko,prosím Tě,jak má být ten poměr u puding .krému? Mě teda zatím nic neteklo,krémy dělám od oka,ale koukám,že je to pěkná věda co,ta cukrařina? Tak pro případ,abych něco nepokazila Hambím saÚsmev

250 mléka, 1 pudink, 1 máslo no a já k tomu přišlehávám ještě jedno pomazánkové (většinou Choceň, tak je kvalitní) a neteče, ale je fakt, že jsem si pořídila lednici navíc, kterou jsem vzadu vystlala tenkým polystyrenem (ten co se lepí na stropy:-DDD) a je klid. Navíc přes týden byla venku tropická vlhkost Veľký úsmev , teklo mi všechno, no a bude asi ještě hůř, léto to je pro krémy a potah peklo

ted jsem taky dávala do van.krému pom.máslo,ale jak říkám,vše dělám od oka,tak to raději začnu dělat pořádně,pro jistotu. Tak moc děkuji za přesný recept ÚsmevÚsmev

Já dávám 300ml.vody 1puding a 1 máslo.,nikdy jsem problém neměla.A co se týče potahovky taky dělám z dom. marcoše,tak si myslím ,že ho mužeš mít buď moc tence vyválený,nebo přechlazený korpus až na skoro bod mrazu,mě to ze začátku taky tak udělalo. SlnkoSlnko

Ahoj tenhle problem alespon mne se stává když dělám dort, mám ho na igelitu a potom chladím v lednici a přendavám na tác až druhej den,potom mám okolo dortu mokro z marcipánu mléčného Úsmev

Já jsem dělala minulý týden 4 dorty, narvala jsem je do jedné lednice a kvůli tomu, že jsou 4 jsem přidala na chlazení. A je pravda, že mi pak taky tekl ten obarvený marcipán spodem - u všechn dortů. Před tím, než jsem hnula s teplotou tak to nedělalo, ale nenapadlo mě, že by to bylo tou teplotou. Tak to zase musím rychle snížit. Krém dělám 250 ml mléka, 2 lžíce PH mouky, a 1 máslo, cukr, rum.
Je fakt, že je to stará lednice a rosí se.
Smútok
tak aspoň info pro příště:)

Katy, čím studenější dort, tak při změně teploty dochází na něm ke kondenzaci par a ted už je venku teplo a je docela vlhko, takže letní období je na toto horší , rozdíl teplot je moc velký(flower)

jj Díky, ono když už to takhle slyšíš a čteš, tak je to logické, ale v první chvíli mě to nenapadlo, spíš jsem si říkala jestli to není tím krémem... Chichocem sa
Už jsem tu lednici šla snížit Veľký úsmev
Hlavně jsem si říkala, je teplo, tak ať ten dort vydrží převoz a neteče to a ono je to ještě horší Váľam sa od smiechu po podlahe

Já dělám 4 pudinky na litr mléka a jedno máslo...předpokládám tedy z toho, co jsem tady vyčetla, že mléko je špatně...?

já dávám 1 máslo , a půl l. mléka na 2 pudinky
1 máslo je málo na 1 litr pudinku Mrkám

Přesně tak, na 1 máslo je 4 pudinky a 1 l mléka moc, já dávám 2 pudinky, půl litru mléka a 1 máslo. Taky se mi stalo, že mi mokval krém , jakoby vytékal spod marcipánu, nezjistila jsem proč. Bozkávam

domácí mi to taky dělala na krému pudinkovém........změnila jsem potahovku i krém pod ní a super Mrkám

Tak to tady čtu a mám to s chlazením úplně naopak, lednici máme nastavenou tak, že po zadní stěně kapky vody nestékají a dort je nachlazený na maximum a nic neteče. Jen zadní stranu lednice jistím fólií, kdyby náhodou, ale vždy OK, jak uberu teplotu začne voda stékat a marcipán mokvá. A krém, jako většina zde, dělám 1 pudink, 3-4 lžíce cukru, 1/4l mléka a 1 máslo. Včera v tom pařáku jsem dělala Králíky v klobouku a dopadl skvěle. Nic neteklo ani při dnešní přepravě Áno

Back to Top