Téma diskuse

Pomoc začátečnici

Dobrý den,právě jsem se zaregistrovala.Jsem naprostý laik.Peču ráda,ale na dorty potahované jsem si doposud netroufla.Inspirovali mě Vaše umělecká díla.Mám dvojčátka a teď v neděli budeme slavit jejich druhé narozeniny.Řekla jsem si, to by v tom byl čert abych to taky nezvládla a ejhle:Teď o víkendu jsem dělala první vzorek marcipánu ze salka abych si zkusila potáhnout dort.Byl hrozně tvrdý,tak jsem ho rozdrolila přidávala vodu a zpracovávala až mě málem upadli ruce.Chuťově dobrý, ale měl trošku hrudky.Dnes jsem zkusila jiný s kukuřičným sirupem obarvila na zeleno a dala do pytliku do lednice.Řekla bych,že chuťově lepší ,ale zase tužší.Potřebuji poradit.Dort chci dělat v sobotu večer.Tvar bude mít jako by schodu a na to už něco vymyslím-mašinky....atd..Vydrží mi marcipán do soboty v lednici?Mám ho pak dát na chvíli do mikrovlnky a co když bude pořád tuhý?Mám z toho hrůzu.Ale chci mít super pocit klukům ho vytvořit sama.Včera večer jsem zkoušela hmotu z bonbónů.Asi nejlepší pro mě va válení a zpracování.Ale moc nám nechutná.Jde udělat potahovka z bonbónů a na to figurky z marcipánu?Psala bych a psala....Děkuji:-)

marcipán do ledničky nedávej.jen ho pořádně zabal.
já dělám mléčný -ten nám chutná nejvíc...jde z něj postavičky,kytky,potahovat..

Marcipán ze sušeného mléka

150 g sušeného mléka

270 g kvalitního moučkového cukru

30 g ztuženého tuku

50 g tekutého medu

1 lžička rumu

několik kapek mandlového aroma

2-3 lžíce vody

Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská. Tuto vadu odstraníme, když přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar. Hmotu napravíme, když do ní zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.
Hmotu můžeme skladovat i velmi dlouho. Je třeba ji zabalit do mikrotenu a uložit v chladnější místnosti. Hmota sice ztuhne, ale lze ji rozdrobit a znovu zpracovat. Druhý způsob je nahřát ji asi 20 sekund v mikrovlnce, hmota změkne a pak se s ní lépe pracuje. Pokud je zpracovávání obtížné, je dobré si navlhčit ruce.

okopčila jsem ti to od aldošky,dělám to podle ní(flower) Slnko

Děkuji za odpověď.Tak jsem je z lednice rychle vyndala.Ten co jsem tam dala asi před hodinou je jak šutr.Za chvíli mi přivezou 100%tuk a jdu na tenhle recept.Budeme mít doma marcipánu,že bych mohla potáhnout sedačku.:-D ještě otázka.Dočetla jsem se,že je lepší připravit si figurky třeba dva dny před zdobením dortu.Jestli ano tak jak je uchovávat?

Ahoj Andy, vítám tě tady. Jsou tu fajn holky a vždycky rády poradí, určitě se hned zorientuješ. No, já dělám potahovku z marschmalow bonbónů dle p. Dáši (onasi) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18714 anebo u mně na stránkách mám i fotopostup, jak na to! Zrovna teď si dělám přípravu na dort s mašinkou, tak jsem si udělala tmavě zelenou a světle zelenou potahovku. A do toho modeluju kytičky a lístečky, to vše z této potahovky. Píšeš, že Vám z marschmalow nechutnala, ale jestli to nebyla ta čistě bez polotučného sušeného mléka? Jen s cukrem? já dělám bonbony + sušené mléko + moučk.cukr + pár lžic vody + olej. Jukni a uvidíš, zda si jí neoblíbíš jako já. Mně chutná, protože není tolik přeslazená. Pa a držím palečky! Slnko Já začínala ze stejného důvodu jako ty, takže tě plně chápu a rozumím ti, že si chceš dortík upéct sama. Já jsem se pustila také rovnou do potahovaných dortíků a do té doby jsem neupekla v životě žádný dort a z toho svého 1. jsem měla radost jak malej Jarda;-) Chichocem sa Napiš, pro jakou hmotu ses rozhodla. Z této hmoty se dá potahovat i modelovat. Jinak ještě se chystám vyzkoušet domácí fondán od p. Zatloukalové ze želatiny, najdeš jej tady v receptech.(flower) Přikládám http://dorty.artmama.cz/domaci-fondan-potahovaci-hmota
Jinak já tuto potahovku z bonbonů uchovávám zabalenou ve folii a ještě v uzaviratelné nádobě a v lednici. Po vyjmutí z lednice nahřeju v mikrovlnce a pracuji...(sun)

Děkuji,děkuji jste super.Máš pravdu zkoušela jsem jen tu s cukrem.A tahleta varianta se dá také dělat dřív a uchovávat v chladu?A figurky se z toho slepují také vodou?

Ano, přesně tak jak píšu nahoře.;-) Slepovat někdy ani nemusím a drží to samo...včera jsem dělala poprvé ibišky a nepoužila jsem ani kapku vody a krásně to drželo samo. Jukni ke mně na stránky, najdeš u mně v profilu. MrkámKvietok A můžeš mít tuto hmotu i 2-3 měs. a nic se ti s ní nestane. Vždy jen stačí zahřát v mikrovlnce na pár sekund a propracovat a můžeš s ní zase potahovat, či si vymodelovat kytičky apod. Jsem také začátečnice, ale ráda ti poradím, alespoň to, co vím. Hambím saChichocem saÁnoKvietok Vzhůru do toho a půl je hotovo!(sun)

figurky můžeš lepit vodou nebo alkoholem nebo se dá koupit spec lepidlo....
figurky nebo kyti si udělat dopředu můžeš..já si je dám na tácek a nechám normálně na lince nebo na poličce:-)
děláš to dopředu aby ti to drželo požadovaný tvar-když má mít třeba postavička ruce nahoře a tak...
nebo když toho máš hodně tak se je nadděláš aby jsi stíhala:-)

Mockrát děkuji.Teď jdu dělat ten mléčný,protože nemám bonbony.Ale určitě ho taky udělám a pak se rozhodnu.Děkuji:-)

Ahoj Andy,
já také používám hmotu z marshmallow jak píše jeremy. Moc nám chutná a mě osobně se s ní dobře pracuje. Už jsem zkoušela i jinou, jenže mi nedržela a krteček byl za hodinu malý tlustý a rozteklý. Takže se držím stále této hmoty. Akorát, když mi zbyde a mám ji uchovanou nějakou dobu v lednici, tak jí před tím najhřátím v mikrovlnce pokrájím na menší kousky.
Držím palce, ať se dortík povede.(y)

Jste moc hodné holky,že nám začátečnicím tak pomáháte(clap),taky se k nim řadím.Já se ted hodně přiučila a vyzkouším marcipánek od GOOGLIKA.Moc díky,jste skvěléééééé(flower) KvietokKvietok

ať se daří(y) Kvietok
já vyzkoušela víc receptů a tenhle mě osobně přijde nejlepší:-)

ahojky,určitě ten co máš v lednici nevyhazuj:-) , nahřej,zkus namáčet ruky,popř.přidat trošku toho sirupu a nevzdávej to,někdy to trvá věčně,ale určitě ho použiješ(y) ,dělám mléčný marcipán podle Arielll,200 polotuč.suš.mléka-Laktino nebo Bohemilk (musí být polotučné!z plnotučného jsem to zkoušela a bylo to peklo),200 g cukr moučka,30-50 ml vlažné vody,1 lžička mandl.aroma,3-4 lžičky oleje,hňácat a hňácat,teď to za mě dělá domácí pekárna na chleba;-) , super věc,dělám se 40 ml vody řidší,aby se metla nezbláznila a pak na silikonovém vále dopracuji,přidávám cukr s mlékem 1:1,postavičky klidně o několik dnů dřív,pokud vím,že hmotu nepoužiji dalších několik dnů,tak ji zabalenou a v plast.krabičce schovám do lednice.Jinak maršmelouny nám nechutnaly taky,ale to jsem dělala tak jak ty,jen s cukrem.Přeji hodně zdaru,začala jsem přesně jako ty,a vezu se v tom přesně rok,pokud tě to chytne,tak věř,že tě doma budou mít za magora(rofl)

Prosím o radu jak mám obarvit marcipán abych měla šedou barvu potřebuji udělat silnici? děkuji

(heart)dej trochu černé.

Back to Top