Pomoc začátečnici
Dobrý den,právě jsem se zaregistrovala.Jsem naprostý laik.Peču ráda,ale na dorty potahované jsem si doposud netroufla.Inspirovali mě Vaše umělecká díla.Mám dvojčátka a teď v neděli budeme slavit jejich druhé narozeniny.Řekla jsem si, to by v tom byl čert abych to taky nezvládla a ejhle:Teď o víkendu jsem dělala první vzorek marcipánu ze salka abych si zkusila potáhnout dort.Byl hrozně tvrdý,tak jsem ho rozdrolila přidávala vodu a zpracovávala až mě málem upadli ruce.Chuťově dobrý, ale měl trošku hrudky.Dnes jsem zkusila jiný s kukuřičným sirupem obarvila na zeleno a dala do pytliku do lednice.Řekla bych,že chuťově lepší ,ale zase tužší.Potřebuji poradit.Dort chci dělat v sobotu večer.Tvar bude mít jako by schodu a na to už něco vymyslím-mašinky....atd..Vydrží mi marcipán do soboty v lednici?Mám ho pak dát na chvíli do mikrovlnky a co když bude pořád tuhý?Mám z toho hrůzu.Ale chci mít super pocit klukům ho vytvořit sama.Včera večer jsem zkoušela hmotu z bonbónů.Asi nejlepší pro mě va válení a zpracování.Ale moc nám nechutná.Jde udělat potahovka z bonbónů a na to figurky z marcipánu?Psala bych a psala....Děkuji:-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
marcipán do ledničky
marcipán do ledničky nedávej.jen ho pořádně zabal.
já dělám mléčný -ten nám chutná nejvíc...jde z něj postavičky,kytky,potahovat..
Marcipán ze sušeného mléka
150 g sušeného mléka
270 g kvalitního moučkového cukru
30 g ztuženého tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumu
několik kapek mandlového aroma
2-3 lžíce vody
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská. Tuto vadu odstraníme, když přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar. Hmotu napravíme, když do ní zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.
Hmotu můžeme skladovat i velmi dlouho. Je třeba ji zabalit do mikrotenu a uložit v chladnější místnosti. Hmota sice ztuhne, ale lze ji rozdrobit a znovu zpracovat. Druhý způsob je nahřát ji asi 20 sekund v mikrovlnce, hmota změkne a pak se s ní lépe pracuje. Pokud je zpracovávání obtížné, je dobré si navlhčit ruce.
okopčila jsem ti to od aldošky,dělám to podle ní(flower)
Děkuji za odpověď.Tak
Děkuji za odpověď.Tak jsem je z lednice rychle vyndala.Ten co jsem tam dala asi před hodinou je jak šutr.Za chvíli mi přivezou 100%tuk a jdu na tenhle recept.Budeme mít doma marcipánu,že bych mohla potáhnout sedačku.:-D ještě otázka.Dočetla jsem se,že je lepší připravit si figurky třeba dva dny před zdobením dortu.Jestli ano tak jak je uchovávat?
Ahoj Andy, vítám tě tady.
Ahoj Andy, vítám tě tady. Jsou tu fajn holky a vždycky rády poradí, určitě se hned zorientuješ. No, já dělám potahovku z marschmalow bonbónů dle p. Dáši (onasi) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18714 anebo u mně na stránkách mám i fotopostup, jak na to! Zrovna teď si dělám přípravu na dort s mašinkou, tak jsem si udělala tmavě zelenou a světle zelenou potahovku. A do toho modeluju kytičky a lístečky, to vše z této potahovky. Píšeš, že Vám z marschmalow nechutnala, ale jestli to nebyla ta čistě bez polotučného sušeného mléka? Jen s cukrem? já dělám bonbony + sušené mléko + moučk.cukr + pár lžic vody + olej. Jukni a uvidíš, zda si jí neoblíbíš jako já. Mně chutná, protože není tolik přeslazená. Pa a držím palečky!
Já začínala ze stejného důvodu jako ty, takže tě plně chápu a rozumím ti, že si chceš dortík upéct sama. Já jsem se pustila také rovnou do potahovaných dortíků a do té doby jsem neupekla v životě žádný dort a z toho svého 1. jsem měla radost jak malej Jarda;-)
Napiš, pro jakou hmotu ses rozhodla. Z této hmoty se dá potahovat i modelovat. Jinak ještě se chystám vyzkoušet domácí fondán od p. Zatloukalové ze želatiny, najdeš jej tady v receptech.(flower) Přikládám http://dorty.artmama.cz/domaci-fondan-potahovaci-hmota
Jinak já tuto potahovku z bonbonů uchovávám zabalenou ve folii a ještě v uzaviratelné nádobě a v lednici. Po vyjmutí z lednice nahřeju v mikrovlnce a pracuji...(sun)
Děkuji,děkuji jste
Děkuji,děkuji jste super.Máš pravdu zkoušela jsem jen tu s cukrem.A tahleta varianta se dá také dělat dřív a uchovávat v chladu?A figurky se z toho slepují také vodou?
Ano, přesně tak jak píšu
Ano, přesně tak jak píšu nahoře.;-) Slepovat někdy ani nemusím a drží to samo...včera jsem dělala poprvé ibišky a nepoužila jsem ani kapku vody a krásně to drželo samo. Jukni ke mně na stránky, najdeš u mně v profilu.
A můžeš mít tuto hmotu i 2-3 měs. a nic se ti s ní nestane. Vždy jen stačí zahřát v mikrovlnce na pár sekund a propracovat a můžeš s ní zase potahovat, či si vymodelovat kytičky apod. Jsem také začátečnice, ale ráda ti poradím, alespoň to, co vím. 


Vzhůru do toho a půl je hotovo!(sun)
figurky můžeš lepit vodou
figurky můžeš lepit vodou nebo alkoholem nebo se dá koupit spec lepidlo....
figurky nebo kyti si udělat dopředu můžeš..já si je dám na tácek a nechám normálně na lince nebo na poličce:-)
děláš to dopředu aby ti to drželo požadovaný tvar-když má mít třeba postavička ruce nahoře a tak...
nebo když toho máš hodně tak se je nadděláš aby jsi stíhala:-)
Mockrát děkuji.Teď jdu
Mockrát děkuji.Teď jdu dělat ten mléčný,protože nemám bonbony.Ale určitě ho taky udělám a pak se rozhodnu.Děkuji:-)
Ahoj Andy, já také
Ahoj Andy,
já také používám hmotu z marshmallow jak píše jeremy. Moc nám chutná a mě osobně se s ní dobře pracuje. Už jsem zkoušela i jinou, jenže mi nedržela a krteček byl za hodinu malý tlustý a rozteklý. Takže se držím stále této hmoty. Akorát, když mi zbyde a mám ji uchovanou nějakou dobu v lednici, tak jí před tím najhřátím v mikrovlnce pokrájím na menší kousky.
Držím palce, ať se dortík povede.(y)
Jste moc hodné holky,že
Jste moc hodné holky,že nám začátečnicím tak pomáháte(clap),taky se k nim řadím.Já se ted hodně přiučila a vyzkouším marcipánek od GOOGLIKA.Moc díky,jste skvěléééééé(flower)

ať se daří já
ať se daří(y)
já vyzkoušela víc receptů a tenhle mě osobně přijde nejlepší:-)
ahojky,určitě ten co máš
ahojky,určitě ten co máš v lednici nevyhazuj:-) , nahřej,zkus namáčet ruky,popř.přidat trošku toho sirupu a nevzdávej to,někdy to trvá věčně,ale určitě ho použiješ(y) ,dělám mléčný marcipán podle Arielll,200 polotuč.suš.mléka-Laktino nebo Bohemilk (musí být polotučné!z plnotučného jsem to zkoušela a bylo to peklo),200 g cukr moučka,30-50 ml vlažné vody,1 lžička mandl.aroma,3-4 lžičky oleje,hňácat a hňácat,teď to za mě dělá domácí pekárna na chleba;-) , super věc,dělám se 40 ml vody řidší,aby se metla nezbláznila a pak na silikonovém vále dopracuji,přidávám cukr s mlékem 1:1,postavičky klidně o několik dnů dřív,pokud vím,že hmotu nepoužiji dalších několik dnů,tak ji zabalenou a v plast.krabičce schovám do lednice.Jinak maršmelouny nám nechutnaly taky,ale to jsem dělala tak jak ty,jen s cukrem.Přeji hodně zdaru,začala jsem přesně jako ty,a vezu se v tom přesně rok,pokud tě to chytne,tak věř,že tě doma budou mít za magora(rofl)
Prosím o radu jak mám
Prosím o radu jak mám obarvit marcipán abych měla šedou barvu potřebuji udělat silnici? děkuji
dej trochu černé.
(heart)dej trochu černé.