Téma diskuse

Podnikání - výroba dortů

Zdravím všechny :)

Chtěla bych se zeptat, zda někdo z vás podniká v oboru výroba dortů či něco podobného, ALE bez vyučení v oboru a bez praxe (tou praxí myslím samozřejmě někde v zaměstnání atp., ne výrobu doma pro známé atd.).

Ráda bych totiž v tomto začala podnikat, ovšem zjistila jsem, že cukrářství patří do řemeslných živností, tudíž je vyžadováno buď šestiletá praxe bez vzdělání, anebo vzdělání v oboru. (O možnosti podnikání s garantem vím, tuto možnost zatím pomíjím.) Případně zda víte

Případně zda víte o nějakých kurzech (Ústecký kraj), které jsou akreditované, a tudíž se dají použít namísto vyučení. Jediné, co jsem našla, je jednoleté zkrácené studium v Děčíně, ovšem nejsem si jistá, zda si budu moci dovolit chodit denně do školy a dojíždět (nyní jsem v posledním ročníku vysoké školy, tudíž společnost i přítel čeká, že si najdu nějakou slušnou prácičku, a ne že půjdu na učňák :D ). I když pomyšlení je to vskutku legrační :)

Všem Vám děkuji za jakékoli informace, přeji mnoho nápadů při tvoření a dobrou chuť při jezení :)

Fórum: 

Za 14 dní otevírám můj sen.
Nejsem vyučená a taky ani nemám požadovanou praxi. Místo toho jsem sháněla garanta - odpovědného zástupce, který je v oboru vyučený a zaručí se za mne. Na základě garanta Vám živnostenský list vystaví a můžete začít.

Ahoj, já svou živnost zahájila v prosinci 2014, taky pod záštitou cukrářky. Jak jinak by to šlo, netuším.

S těmi cukrářskými kurzy to není tak jednoduché, získá se tam nějaký certifikát, ale není to rovné vyučení v oboru, co jsem slyšela. Takže ten garant je nejjistější.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, to že začínáte podnikat, tím myslíte, že zařizujete nějakou provozovnu že? Nebudete péct doma? Díky. ZK

Mockrát vám všem děkuji za odpovědi. Alespoń dobře, že to jde s tím garantem :) a přeji Vám mnoho úspěchů ve vašem podnikání, především ať vás to stále baví :)

ZK DORTY: nevím, na koho je dotaz určený, ale péct doma a s tím podnikat je myslím (hlavně v ČR) nemožné, a to kvůli hygieně - neschávili by to. Pokud se tedy nejdená o místnosti v domě určené pouze pro podnikání. Ale bylo by prima moci péct doma.

Jo jo je to neuvěřitelné jak hygiena hází klacky pod nohy. Mám známého a on rozváží potraviny a v nich má i párky a uzené maso- žádné syrové. A zrovínka včera povídal kolik má neuvěřitelného papírování a jak je hygienik ochoten mu celou jeho dodávku na jeho náklady poslat do kafilerie, třebas jen kvůli tomu, že nemá na extra papíru vyplněné datum spotřeby, ač má vše balené a na obalu to uvedené je a co k tomu dodat... Prekvapenie

Jo, věřím, že toho jsou schopni. Jedna má známá dělá zubařku a hygiena jí dala pokutu za to, že měla v ordinaci jakési papírky a neměla od nich krabici, na které měla být minimální trvanlivost. Kdyby to byly jedlé papíry v cukrárně, tak bych to snad i pochopila :) ale proč by měl každý schovávat miliony krabic od čehosi nejedlého... nepochopitelné. Chtělo by to nějakou reformu :)

Ano reformy jsou- skvělými zákony čím dál tím víc se hází lidem klacky pod nohy- aneb jak z malých podnikatelů vytřískat co nejvíc peněz.

Mi bylo řečeno, že pokud nemám doma výrobnu, tak žádná hygiena ani nic podobného ke mně nepříjde, není to ničím takovým podmíněno. Takže podnikám, doma peču dorty a žádná kontrola z hygieny ke mně nebude chodit. To mi řekla paní na živnosťáku.

Co je tohle za blbost? Přece nemůžete doma v kuchyni péct dorty na živnosťák.

blbost to není,optejte se na živnosťáku, takhle je doma peču. Upozorňuji: NEMÁM PROVOZOVNU!!! V tomhle je rozdíl! Tak mi to řekli na úřadě.

Ale bez provozovny snad nemůžete mít potravinářskou výrobnu? To by pak každý mohl péct třeba v garáži bez jakékoliv kontroly?

Já vím jen to, co mi řekly paní na úřadě. A cukrářka, která mi dělala záštitu, říkala, že v tomhle je pěkný bor... tak se poptejte. Třeba vám řeknou víc na úřadě.

A jak teda můžete péct, když nemáte provozovnu? Bože to zas někdo řek nějakou krávovinu.
K tomu, abyste mohla péct potřebujete provozovnu a všechny možné povolení.

Tak beru nazpět vše co jsem tady napsala. Vrtalo mi to v hlavě, tak jsem se ještě byla ptát na jiném úřadě a je to tak jak tady píšou děvčata, hygiena, stavební úřad atd.. Takže se odeberu za paní, hezky od plic jí poděkovat...Jsem zvědavá co se tam ještě dovím... Plačem

No já si to myslela, že pani na úřadě Vám poradila krávovinu největší.
Prostě musíte mít provozovnu - schválenou od hasičů, hygieny a musíte být pod kontrolou SZPI.

Jo, ještě že jsem svoje pečení nestihla rozjet, než jsem tohle zjistila. Akorát mě to stálo zbytečně tisícovku Smútok hned tam musím zajít a budu hodně zlá Mlčím

Nejlepší byste asi měla pozastavit živnost než si to vyřídíte. Paní na úřadě je opravdu "na svém místě" když radí takové nesmysly. Tak hodně štěstí! Úsmev

Děkuji, živnost určitě zastavím!!

Já už něco takového slyšela, ale pořád nevím jak je to s tím vyučením.

Tak to je určitě nesmysl. Svoji živnost jsem zahájila v září 2014... Také nejsem vyučená, tudíž jsem potřebovala garanta, který ty podmínky splní za mne. Ale získat živnostenský list bylo to nejlehčí ze všeho Veľký úsmev Provozovnu mám doma - tím myslím místnost v rodinném domě - samozřejmě jsem potřebovala od stavebního úřadu změnu užívání stavby - aby ji dali musela jsem mít schválení provozovny od krajské hygienické stanice a souhlasné závazné stanovisko od hasičů. Teprve potom vám dá stavební úřad povolení. Potom jako potravinářský výrobce máte povinnost zaregistrovat se u SZPI Státní zemědělská potravinářská inspekce - ve vašem krajském městě. Ti po 2 měsících hned přišli na kontrolu Tlieskam Paní tu strávila asi 2,5 hodiny...

teda to se mám na co těšit na tu kontrolu od SZPI. Napíšete mi co všechno kontrolovali? Na co se ptali?

Přesně jak píš LuckMal. Já si to teď začala vyřizovat a je to naprosto stejné, ale jsem opravdu na začátku, tak snad vše dopadne. :) Jen o té inspekci slyším prvně, ale logické to je. :)

Nejdříve musíte na hygieně nahlásit začátek živnosti a pak také na té potravinářské inspekci a oboje přijdou na kontrolu.

Dobrý den,

Našla jsem vaše informace ohledně jak získat vybudovat rekonstruovat provozovnu, nezlobte se, prosím mohla byste mi poradit jak na to? Mám zařízen žl na cukrarinu, avšak má výroba vázne právě na provozovně. Mám v plánu ne velkou výrobu, ale jen jako vedlejší činnost, avšak legálně s onou provozovnou. Neznáte náhodou prosím nějaké kličky, výjimky,pokud chci v rodinném domě si udělat z malé oddělené místnosti od obytných prostor malou výrobnu jen na občasné zakázky? Děkuji moc za cenné informace a zkušenosti.

 

Dobry den, mohla bych poprosit o informaci jak jste si zaridika privozovnu doma? Jsem na materske a privydelavam si dortama, ale mam strach a chtela bych to mit ofiko. Moc dekuji za vas cas. Kačka

Můžu poprosit o více informací, jak si zařídit provozovnu doma? Co vše zařídit a jaké jsou požadavky.. moc děkuji E.

Poslala jsem info do mailu Slnko

Mohla bych také poprosit? Děkuji. Hambím saKvietok

Dobrý den,

Mohla bych také poprosit o info na niki21@seznam.cz ?? Dekujuu

Také prosím o bližší info

Dobrý den, chtěla bych začít podnikat v cukrařině ale nemám garanta Plačem neznáte někoho, kdo by se nabídl jako zajistitel prosím. Nebo popřípadě Vy sami byste mi s tím mohli pomoci. Hambím sa Předem děkuji!

Dobrý den,

Pokud stále hledáte garanta, ozvěte se mi a domluvíme podrobnosti.

berko@seznam.cz

Back to Top