Téma diskuse

neposlušný marcipán

Dobrý den,
jsem zde úplně nová a mám za sebou první potahovaný dort, takže jsem opravdu začátečník a moc bych Vás chtěla požádat o radu. Dort vypadá báječně, uposlechla jsem rady zkušenějších a byla jsem moc spokojená, problém nastal až dnes ráno, kdy marcipán začíná měknout a na dotyk je měkký, je možné, že je to tím, že již druhý den ho mám v lednici? a kde jinde ho mám uchovávat? Mám strach nechat ho venku aby se nezkazil krém a v bytě bohužel nemám žádnou chladnou komůrku. Dále jsem se chtěla zeptat zda to náhodou není tím že nazdobené dorty se mají druhý den zkonzumovat? Asi jsem ho udělal příliš brzo. Celý jsem ho udělala během včerejška (pondělí) a potřebovala bych aby byl použitelný ve čtvrtek, bohužel už bych na něj později neušetřila čas. Myslíte že vydrží? Nebo je možné ža marcipán zteče, krém se zkazí a mě zbudou oči pro pláč? Plačem Případně dá se to ještě nějak zachránit když začne stékat? Ozdobičky mi na něm zatím drží dobře, jen ten marcipán na potahování se mi rozblemcává... Ještě pro dodání jsem dělala marcipán ze sušeného mléka, cukru, oleje, vody.. Děkuju mnohokrát všem za odpověď

ahoj thaletko,hodně záleží co jsi pod marcipán namazala a co jsi naplnila do dortíku,jaký krém,jestli tam máš ovoce...dortík potažený vydrží pěkně i týden,aspoň vím,podle toho,když nám teď zbyl z oslavy naší mladé,napiš jaký krém máš uvnitř a případně čím jsi dortík pomazala a určitě ti poradíme

Ahoj Thaletko, vítám tě mezi námi. Taky mně napadá, jestli jsi neměla příliš tenkou potahovku. Jinak plně souhlasím se Zuzkou, že dortík vydrží v lednici docela dost dlouho. Ale spíš mi připadá, že jsi pod potahovku zřejmě dala nevhodný krém. Doporučuje se máslový, pudinkovo-máslový a rozhodně ne šlehačkový či jakýkoliv, který je na bázi vody. A pokud se s tím plní dortík, tak mantinely a povrch a boky dortu se musí udělat máslovým krémem...tolik mé drobné postřehy. A jak píše i Zuzka, pokud dáš do dortu ovoce, potom by nemělo přijít do styku s potahovkou, jinak také poteče. Nevím, napiš, jak jsi na tom. Napadá mně jen to, pokud by šla potahovka opatrně sundat, udělat novou a tlustší víc jak 3mm a to jen za předokladu, že použiješ vhodný krém. Pokud nemáš máslovopudinkový mohu doporučit i rychlý vanilkový krém od dr. oetkera, do kterého se přidá jen trochu studeného mléka - dle návodu na pytlíku a vyšleháš do krému asi 4 min. a je hotový, je moc dobrý a potahovka mi na něm dobře drží, Pracuji s potahovkou z marschmalow bonbonů. Napiš víc, držím palce. MrkámKvietok

Ahojky
S tímto jsi se určitě nesetkala jen Ty. Dám Ti tedy několik rad a vychytávek a snad Ti příště bude potahovka držet. Když dort potíráš krémem před potahováním, dej tam opravdu minimální vrstvičku, řekla bych spíše jen fakový film, který bude potahovku na dortíku fixovat. Krém musí být z másla a pokud děláš pudinkový, tak pudinkem šetři. Vyplatí se to. Dort potírám tak, že vynechám asi 2cm od podložky, tedy nepotírám až dospod. Další rada je, že Tvoje potahovka bude asi hodně tenká, určitě to chce 3 - 4 mm. No a když dáváš dort do lednice, musíš za něj vložit buď karton papíru, třeba z krabice, nebo tam taky dávám plát polystyrenu. Vlhkost, která stéká po zadní stěně je pro dortík skutečně to nejhorší. Co mohu poradit k tomu dortíku co už teď teče? Přeji Ti, aby vydržel, ale nezlob se na mě, nevěřím tomu, že to tak bude. Já osobně bych určitě sundala ozdoby, které jak říkáš jsou vpořádku a udělala si novou potahovku. Tu která nedrží, bych celou sundala a dort setřela. Bude určitě podmočený. Stěrkou postahuj co půjde a teprve potom znovu potáhni. Určitě Ti to bude stát zato. Přeji Ti, aby se to napodruhý podařilo a ve čtvrtek jsi byla spokojená a šťastná. Držím palečky, Ivulka 1 Kvietok

Ahoj Thaletko,
také tě mezi námi vítám :)
úplně souhlasím s děvčaty,máslový krém,silnější plát potahovky, podmazat minimálně a do lednice také dávám karton polystyrenu.pak dortík vydrží opravdu dlouho. Držím palečky ať vše dobře dopadne a ve čtvrtek udělá radost SlnkoSlnkoSlnko
Katka

Děkuji mockrát za rady, jste zlatíčka... udělala jsem krém z vařeného pudinku a másla, tak snad by mělo být vše v pořádku, ale bohžel jsem ho dala do lednice, protože jsem myslela že tam pěkně zatuhne:-) a ejhle... příště zkusím vaše vychytávky a hlavně potahovku z marshmallow, kterou tu všichni tolik chválí. Ještě jednou děkuji, dort už jsem věnovala, tak uvidíme jak to dopadne... Váľam sa od smiechu po podlahe

Jejda, to už je čtvrtek? MrkámChichocem sa no, pokud budeš chtít, tak u mně na stránkách (najdeš v profilu) se mrkni, mám tam i fotopostup na potah z marschmalow. Já dělám dle p. Dáši (onasi) z mmb http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18714 z polotuč. sušeného mléka+cukru moučka+voda+olej ale některá děvčata dělají potahovku z marschmalow jen s cukrem moučka, bez suš. mléka, ale mně to nechutná, je to moc sladké. Mrkám kdybys potřebovala nějak poradit, tak co umím a vím, ráda se podělím, pa. P.S. a kdepak je fotečka dortíku? MrkámÚsmev

Ahoj, dívala jsem se na fotopostup potahu z marschmalow a nadchlo mě to. Jen doufám,že se mi to podaří. Příští týden dělám krokodýla a určitě to chci vyzkoušet. Mrkám

TeĎ si tedy nejsem jistá, zda jsem to vložila správně, ale uvidíme, rady se mi moc hodily, předala jsem je momentálnímu držiteli dortu a budu doufat a modlit se že ve čtvrtek bude jedlý a pokud možno slušně vypadjící. Jinak dort jsem nevyýšlela, vzala jsem ho podle předlohy... nemám moc výtvarný talent Váľam sa od smiechu po podlahe

Ale je skvělý! Jen poradím, dej si ho k sobě do albíčka. Nahoře je hnědá lišta a tam si stoupni na "přidej obsah" - poté klikni na "obrázek" a dál tě to navede, a budeš mít svůj 1. dortík u sebe v profilu. Jsi šikulka, pokud to byl opravdu tvůj 1.dortík. A nakonec tedy vydržel a nic jsi s ním nedělala? Anebo jsi z něj opatrně stáhla ten potah a udělala nový? TlieskamTlieskamTlieskamÁnoKvietok

Ahoj dortík máš hezký...to že mléčný marcipán v lednici vlhne a druhý třetí den se začíná roztékat je normální,opravdu to dělá vlhko v lednici...jiné kupované potahovky ti jen zvlhnou ale nezačnou se roztékat.Já jsem si pořídila přes bazar kůli tomu starou klasickou lednici která není samoodmrazovací a je klid.S dortem se nic nestane a potažený ml.marcipánem vydrží i čtyři dny..déle nám dort pro rodinu nevydržel Chichocem sa .Poradím ti svoji vychytávku,která mi funguje a marcipán vydrží i v samoodmrazovací lednici déle.Já jsem do minulé dávky zapracovala ztužovač dr oetker .velký sáček asi 19 kč.Opravdu to pomohlo a ml.marcipán dýl vydržel .Už mám tak dělanou další várku a dnes budu potahovat dorty tak jsem zvědavá či to bude to samé... Kvietok

Ahoj No nevím proč ti to teda teklo. Ale já na potahovku mléčnou nemůžu dopustit. Ať jí mám Tenčí než 3mm, nebo větší vrstvu krému (pudinkovomáslový) a v lednici bez kartónu na 3, tak mi ještě netkl. Pokud ovšem nepříjde do styku s ovocem a se šlehačkou. Já potahuji vyyhradně jen tím a dorty jsou O.K. Jedině vyzkoušet jiný recept. Svůj vložím ale až večer. Teď musím bežet do kuchyně. Úsmev A jinak tě mezi náma vítam ať se ti tu líbí a daří.

Myško to si asi opravdu výjimka..o marcipánu už se toho napsalo a v samoodmrazovací lednici dělá neplechu hodně holkám,aspoň co jsem do teď četla diskuze..

O aspoň v něčem jsem vyjímka Úsmev Ne opradvu si na mléčný marcipán nemůžu stěžovat. Dělám ho od té doby co jsem začala chodit na učňak(1998-2001)a zatím jsem jinou potahovku nevyzkoušela i když mě to láka. Dělala jsem z medem, bez ale ten rychle tvrdne a teď co jsem našla postup na domácí glukosu tak dělám s tou. A ještě mi netekl. Jen se orosí, ale víc naštěstí nic. Pohoda

Míšo prosím tě mohla by si sem dát receptík na domácí glukosu,děkuju Irča

Recept na marcipán je už dole , ale do receptů dám až to půjde a jestli jsi registrovana na dortomanii tak je tady http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=11&t=6654&hilit=+glukosa Ale pokud ne tak na ní potřebuješ hlavně hodinu času,
400g cukru krystal, 200g vody a půl lžičky kyseliny a pokud chceš stáhnout kyselou chuť tak lžičku sody. Cukr vody a kyselinu dáš na sporáka hodinu mícháš. NESMÍ to VAŘIT!!! Je dost hustá možná bude stačit zahřívat jen 40minut, ale to jsem ještě nezkoušela. Já míchala hodinu, pak jsem do ní dala sodu a míchala 10minut, ale stejně nevypěnila všechna, Po vychlazení byla jak karamel tak jsem ji rozehřála v mikrovlnce a soda vyšuměla a ještě jsem přidala horkou vodu aby byla řidší a zatím je pořád dobrá. Tak snad se povede i vám a já děkuji Jitce z dortomanie za recept. Úsmev

Míšo moc děkuju Bozkávam

Není zač. Ať se podaří. Včera jsem zas vařila, ale tentokrát jeden a půl dávky. Ať se s tím nemusím dělat když budu péct teď cukroví. Úsmev

ahojky,dortík je nádherný,ani není vidět,že by někde "promokal",ten krém pod potah,když je pudinkový,tak jeden puding, 250 mléka,a jak zchládne,zašlehám min.250 másla, potahovku mám někdy tenší i než ty 3 mm a drží,jo a lednice to je fakt peklo,polystyren nebo karton opravdu pomáhá.

A ještě větší zlo jsou zvědavci, kteří v jednom kuse otevírají lednici-zvyšuje se tak v lednici vlhkost.

ÁnoChichocem sa

Thaletko taky tě vítám mezi námi.děvčata a co když dáte dort do lednice v dortové krabici at si vychytá vlhkost ta krabice.je papírová tak co. KvietokKvietokKvietok

No tak ještě horší zprávy než jsem čekala, při převozu, asi jak se dostal do tepla zčaly stékat listy a ty máčely ten marcipán okolo, požádala jsem o fotky, tak uvidím jak to nakonec zítra bude vypadat.. a když to dělá v lednici neplechu necháváte tedy dort po potažení venku? a nezkazí se vám krém? příště
budu dělat dortíky vždy den předem.. pro jistotu.. u těch listů jsem měla asi moc řídký ten marcipán, to jsem si sama myslela, trochu mi ho zbylo tak jsem dneska udělala mini dortíky s krémem od Dr. Oetkera a snažila se to potáhnout,a le bylo to měkké a dost se to trhalo... no nebyla jsem spokojena, koupila jsem marshmallow tak zkusim recept na marcipan s nima, koupila jsem k2 se kterou chci potahnout zitra tri mini dortiky a uvidim, budu zkouset a snad to vyjde Chichocem sa všem Vám ale moc děkuju, jste moc milé Tlieskam tyhle stránky se zařadí mezi mé nejoblíbenější.. jen se ještě zeptám, s k2 i tvarujete?

Tak tady je recept na falešný marcipán, který dělám 12let a nedám na něho dopustit.
100g sušeného mléka (používám většinou laktino a
nízkotučné)
100g cukru moučka
25g 100%tuku (většinou omega, jenom změklý)
3KL glukozy nebo medu
pár kapek mandlového aroma
voda dle potřeby

KL- kávová lžička Úsmev

Děkuju moc, určitě vyzkouším a dám vědět:-) problém je, že zatím nemám oshaáno jaký má být, tak možná chybuju s tou vodou Chichocem sa

já mám stejný recept jako Myska a je opravdu bezva..Dělám z něj i růže a je výborný.Klidně ho vyzkoušej Kvietok at se ti daří Kvietok

Jsem ráda, že nejsem sama. Já z něho dělám vše. Slnko

mysko já jsem dělala teprve4krát potahovku a jinak jen řůže.Ale nikdy se mi stím nic nestalo.jen mojí nešikovností.Kapřík se povedl,kočičky byly horšídortjo ten se povedl a roláda byla křivolatá protože jsem měla prpblémy z punčovinou.asi byla moc tuhá.neznám správnou hustotu.porad.plácala jsem ji tam po kouskách a nechtěla tam držet.když poradíš budu ráda.v pátek mám dělat kočku do lázní jedné babičce pro 5ti letou vnučku.dííííík. KvietokKvietok

Na figurky a květinky dělám ždibec tužší marcipán a na potahování takový řidší. A co se tíče punčoviny tak si ji měla tuhou. Proto ti nedržela, chceto víc krému, nebo marmelády a dokonce pokud to néní pro děti tak rum. Musí se dát dobře přilepovat a vyhladit.Tak ať se kočička povede. Už se těším na foto. Úsmev

Mysko už se chladí s punčovinou v lednici .udělala jsem jak si mi poradilamoooc díky.udělala JSEM JI ŘIDŠÍ ,DALA SEM TAM VÍC MARMOŠKY A ŠLO TO BÁJEČNĚ.ZÍTRA NA TO HODÍM POTAHOVKU ,UDĚLÁM JÍ KSICHTÍK A POJEDE.FOTO BUDEDÍK JANA BozkávamKvietokKvietok

Není zač, jsem ráda že se povedla. Úsmev

Dobrý večer.
Jsem začátečník a chci péct třípatrový dort potažený marcipánem. Dorty už jsem teda pekla, ale jen s krémem. Teď bych Vás chtěl poprosit o radu kolik asi tak potřebuju marcipánu na ten třípatrák. Spodní korpus je o průměru 26 cm.
Všem kdo mi odpoví moc a moc děkuji. Pokud se mi povede pošlu foto.
Ivana Hambím sa

Ahoj Ivanko. Tak Tě mezi námi vítám a ať se Ti tu líbí. http://dorty.artmama.cz/node/39238 na tenhle 3 patrový jsem spotřebovala i se slunečnicemi asi 60dkg. Spodní patro je 24 to nejmenší myslím 12cm. Ale být tebou tak si udělám raději tak kolem kila. Já totiž dělám tenounkou vrstvu a ze začátku je lepší hrubší. Co ti zbyde, v klidu uchováš v zavřené nádobě v chladnější místnosti nebo v lednici. Pak si ho krátce nahřeješ v mikrovlnce, propracuješ, eventuelně přidáš trošku vody a je jako čerstvý. Jo a máš lepší založit si vlastní téma. Pohoda Tak ať se daří a už se těšíme na tvé výtvory. Úsmev

Dobrý den!Chystám se na svůj první dort.Chtěla bych poradit jaký korpus jaký krém a jaký marcipán.Chci dělat menší kulatý.Předem děkuji za odpověd.Lucka Torta

Ahoj Lucko. Máš lepší založit si vlastní tema. Jinak najed na lištu recepty a tam najdeš jak na krém tak na korpus. Chuť je těžké radit, neb každý má rad něco jiného. Ať se daří.

Back to Top