Téma diskuse

Montana

Koupila jsem kilové balení Montany, trvanlivost do dubna 2014, dělala jsem podle návodu na kilo směsi 170gr. vody, 50 gr. 100% tuk, vymíchat, nechat odležet. Po třech hodinách byla hmota jako kámen, přidávala jsem postupně vodu i omegu, trvalo hodinu, než to bylo trochu použitelné, nahřívala jsem v mikrovlnce.Chtěla jsem se zeptat, jestli se to stalo některé z vás, už jsem tuto směs dělala víc krát a nikdy se mi to nestalo. Četla jsem tady o špatném smartflexu,tak nevím, jestli si výrobce z nás dělá pokusné králíky? Plačem

Také jsem minulý týden poprvé pracovala s Montanou a dopadla jsem podobně. Den dopředu jsem ji zpracovala podle návodu, nechala na stole a další den byla tvrdá. Také jsem se ji snažila zpracovat, pomáhala jsem si vlhkými rukami. Slyšela jsem na ni chválu a byla jsem zklamaná.

Dělám s montanou pravidelně a ještě se mi to nestalo.Je vždy po odležení jak kámen ,ale stačí nahřád v mikrovlnce.Ale stalo se mi,že když jsem nějaké barevné zbytky chtěla nahřát příště,tak se mě hmota rozpadla.
Poslední dobou přidávám k montaně smartflex.Tak asi jednu třetinu.Hmota je krásně elastická a chuť se nezmění.

dělám s montanou už druhý rok a nemám žádný problém, ani s posledním balením, kupuji po 5kg. Umydlím v pekárně, nechám chvilinku odstát, aby šla vydělat a dám do sáčku, někdy s ní pracuji za pár hodin, někdy i za další týden. Na chvíli do mikrovlnky, zahřívá se odprostřed tak opatrně a prohnětu mokrýma rukama. taky se mi už stalo, že byla tak tuhá a rozpadla se, ale přidáváním vody a hnětením jsem to dala zas do pořádku. Za tu dobu co ji používám jsem si i pozměnila trošku recept, zkoušela jsem místo 100% tuku i olej (tak jak jsem dávala do domácího ze suš. mléka) a je taky dobrá (vážím do pekárny 95 g vody,27-30 g oleje, 630 g montany)

Tak.A já se rozhodla,že montanu zkusím.Už mě nebaví dělat domácí marcipán ze sušeného mléka.Pokud ho nebarvím,tak vpohodě,ale jakmile ho obarvím,tak jsou v něm drobounké bílé kuličky a nevypadá to hezky i když pokaždé mléko přeoseju.Domácí marcipán jsem si dělávala pořád,ale poslední dobou je to čím dál horší.Takže skusím montanu,ale s obavou.Třeba se to povede. TlieskamTlieskam

Já používám taky montanu, vždy je z ledničky tvrdá, to je ale i smartflex, který taky používám hlavně na bílé ozdoby. Stačí chvilku nahřát v mikrovlnce a zpracovat a je to v pohodě, tak jak píšou holky. Když se mi zdá moc tuhá, namočím si ruce a prohnětu. Kupuji pouze 5kg balení.

No, já zjišťuji, že neumím číst návody. S Montanou pracuji taky víc jak 2 roky, ale ještě nikdy jsem ji nenechávala uležet. Pracuji s ní jak s domácím marcipánem, tzn. umíchám v pekárně a pak s ní šup na stůl. Pracuje se s ní výborně, chuť dobrá a je krásně měkká. Do zásoby nedělám, když pochybí, tak si odvážím a domíchám. Musím říct, že v podstatě nemám žádné zbytky, což u domácího marcipánu se mi stávalo vždy, neuměla jsem si namíchat malé množství. Já za sebe Montanu chválím. ÁnoÁnoÁno

Ahoj, taky dělám jen s Montanou. V návodu se píše, že se má nechat myslím do druhého dne od umíchání odstát. Příjde mi to zbytečné, hmota pak právě ztuhne. Já si to vždy umíchám, dám do igelitového sáčku, nechám odstát tak 1,5-2hod a pak s ní pracuju dál.. Když jsem s ní chtěla dělat hned po uhnětení, hrozně se lepila, takže trochu odstát potřebuje..A když je tvrdá, dám na chvíli do mikrovlnky a je to v pohodě.
Jak tady někdo psal, zkusím smíchat s trochou Smartflexu, to může být super nápad..díky

taky přidávám smartflex do domácího i do montany a někdy i dodělám trošku marchmel.hmoty,je to pracnější,ale celkově bělejší a pěkně elastické a hlavně mě to tak netvrdne a můžu to použít i po týdnu,prostě není pak jak beton (blush).Ona i ta bělejší barva se obarví na hezčí odstín než ta nažloutlá,mi to tak přijde Hambím saKvietokKvietok

Ahoj já s ní pracuji už přes rok a vůbec ji nenechávám uležet vypracuji, obarvím a šup s ní na dort. A když zbyde uchovávám v lednici a použuju později jen nahřeji a namočím pár kapek vody a propracovat. Domácí marcipán jsem dělala dříve a prodraží se Montana je levnější. Kvietok

Taky jsem z domácího mléčného marcipánu přešla na Montanu. Odležet nechávám, ale ještě mi neztvrdla, měla jsem teda teprve jen 6kg, zítra by mi mělo dorazit dalších 5kg.

Jinak holky hodně hmoty míchají, hlavně s tím smartem, já to ještě nezkoušela, ale hodlám vyzkoušet.

Chtěla bych zkusit tu Montanu ale hodně tu píšete, že vám v lednici do druhého dne ztvrdne. Chci se optat jak se teda chová na potaženém dortu když ho musím nechat do druhého dne v lednici - to je pak i na dortu tak tvrdá ?

není vůbec nutné nechávat v lednici, nechávám zabalené v sáčku a uzavřené v krabici v pokojové teplotě. Na dortu je v pohodě, není vůbec tvrdá. nemůžu si montanu vynachválit, dělám převážně s ní.

A co barva? Jsem úplný začátečník...zkusila jsem koupit Montanu..chuťove byla dobrá, ale barva...čekala jsem že bude bíla, ale bohužel měla nažloutlý odstín... Smútok

ahojky, hmota, která obsahuje sušené mléko nikdy nebude bílá, s bělobou ano, ale jakoby změní konzistenci, je taková porovita a vzhledově nic moc. Teď jsem dělala bílý tak, že jsem potáhla montanou a nahoru opravdu natenko potáhla smartflexem.

Pokud je to nutné,třeba na svatební,přidávám bělobu,ale stejně není úplně bílá. Slnko

A ted' asi hloupa otázka Chichocem sa kdyby jsem chtěla úplné bílou potahovou tak kterou mám mít?když jsem četla recenze na montanu, tak hodně ji chvaleji . takže mne ani nenapadlo že je nazloutla Smútok no nic, pro příšte budu vědět Mrkám

úplně bílá potahovka je třeba White Icing, chuť má takovou ovocnou, dobře se s ní potahuje, figurky jsem moc nedělala, na to používám právě montanu a na bílý potah nejvíce používám Smartflex velvet, jsou různé příchutě, za mě nejvíce asi pomerančová, ale hodně se používá mandlový, moc dobře se s ním potahuje (od té doby co jsem zkusila práci se Smartflexem, tak už WI nekupuji). Sem tam použiji i na doplňky figurek (třeba šmoulí čepice:-). Jinak moc zkušeností nemám, protože Smarflex používám opravdu jen na bílé svatební, na ostatní Montanu Úsmev snad ti to malinko pomůže. Dortům zdar a ať se daří Áno

Zuzaruza, děkuji Hambím sa . Ještě mne napadlo, mám zbytek montany, a na sobotu chystám menší dortík ke svátku, a potřebovala bych hnědou barvu, tak jestli mužů přimíchat trochu kakaa?

Jani můžeš, ale jestli potřebuješ sytou tmavě hnědou tak asi musíš přidat barvičku gelovku, hodně kakaa mění chuť (přidávám o pár kapek tuku navíc oproti receptu). Ale doporučovala bych spotřebovat a zbytek moc neskladovat.

Back to Top