Téma diskuse

Moc prosím o radu...

Dobrý den šikulky cukrářky,
potřebovala bych poradit.Chtěla bych vytvářet dortíky a nějak se mi nedaří.Marcipán už mi konečně jde krásně (suš. polotučné mléko,cukr, mandlové aroma, voda). Krém je taky dobrý (pudink z vody, máslo, cukr).Jenže když tento krém dám na dort a na něj marcipán, tak marcipán teče. Plačem Už fakt nevím, co s tím. Poraďte prosím. Děkuji.
Šárka

Šárko, já nemám dobrou zkušenost s pudinkovým krémem, dělám máslový krém s kašovým základem http://zuzaa.wgz.cz/recepty

Mooooc děkuji za odpověď(flower) KvietokKvietok .Zkusím podle Vás. Nejdříve jsem dělala krém z pudinku z mléka - špatné. Pak jsem někde četla pudink z vody, ale taky nic moc.Tak zkusím ten Váš. Úsmev

A nemůže být chyba někde jinde? Já dávám zcela běžně pod marcipán krém z pudinku vařeného z mléka a marcipán se mi nikdy neroztekl. Kvietok

No to já právě už nevím, kde by mohla být chyba. A jaký poměr dáváte pudinku,mléka a másla? No marcipánem to asi není... teda doufám Mlčím . Nebo že by snad ledničkou?? Také jsem někde četla, že to může dělat lednice, že to vlhne nějak. Co myslíte??

Ledničku to chce mít nastavenou na nižší teplotu a případně uvnitř otřít vlhkost.. marcipán nechat cca 4 mm placku, tenčí je náchylná k tomu, že pak vlhne nebo teče

300 ml mléka a jeden pudink, vychladlé zašlehám do jednoho másla (250 g). Já ledničku naopak nastavuju na vyšší stupeň chlazení, mám zkušenost, že když na to zapomenu, někdy má potahová hmota tendenci měknout. To se ale týká fondantu od Wiltona, marcipán mi nikdy nic špatného neudělal. Kvietok

já když dělám dort potažený marcipánem, tak dávám lednici na nejnižšší stupeň, jinak by mi marcipán taky tekl.B-]

Děkuji za rady KvietokSlnko . Vyzkouším dát větší chlazení v lednici. A jak se ten marcipán pak "chová" , když dort bude na stole nebo ho budu převážet po tom vychlazení (třeba druhý den)??

Někdy po vytažení z ledničky trochu na povrchu jakoby zvlhne, ale po chvíli pobytu venku z lednice oschne a je naprosto vpořádku. To je aspoň moje zkušenost. Nejčastěji ho dělám takto: http://www.mamincinyrecepty.cz/zdobeni-pernicku/falesny-marcipan

Mám vyzkoušené,že když potahuji dávám máslový krém a nikdy neteče-marc..Ségra udělala pudinkový a tekl ji,pak jsem někde četla.že nesmí být nastavovaný v mléce,ale vařený ve vodě.Já s máslovým nemám problém a lednici mám normálně.(sun)

A jaký že děláte ten máslový krém? S kaší?

Já dělám krém z vody a Perfekty je to směs na přípravu od fifmi almeco adresa je http://www.cokolady.cz/ je to krém za studena ale je úžasný. dává se 35dkg na 1l vody zamíchá a cca za 5minut se může dát máslo. cena je kolem 75 za kg
Je to hned hotové a taky je velká výhoda že ten krém vydrží cca14 dní a nic mu není. Prodávají jen ale 10kg a rozvoz dělají po celé republice,dovezou mi ho domů a nic se za to navíc neplatí. Mají i jiné zajímavé věci. A na to potahování používám nejradši varnu ta dobrá a opravdu neteče a krásně se s ní potahuje, recept je zde na stránkách http://dorty.artmama.cz/falesny-marcipan
, já dělám ten od Milu. Ať se daří

děkuji za radu Kvietok . Podívám se a vyzkouším. Úsmev

dělám taky másový krém s pudinkem a ještě se mi nikdy nestalo,že by mi marcipán tekl,až dneska Smútok a byla jsem z toho dost špatná.Jenže jsem použila jiné máslo než obvykle a už při našlehávání másla s cukrem to začalo jakoby Plačem pouštět vodu.Tak si myslím,že to taky může být máslem.Nevím to je můj názor:-)

Šárko, používám pudinkový i kašový krém, tím to není. Je to jednoznačně lednicí. Když je v lednici sucho, nemusí být nastavena na nejvyšší stupeň chlazení, jakmile se Vám tam ale rosí zadní stěna, poteče každá hmota, ať je na jakém chce krému. Marcipán i ostatní hmoty zkrátka chtějí sucho a ještě lépe proudění vzduchu. Když dort vyndám z lednice, tak může trochu změnou teploty zvlhnout, ale za chvíli se povrch osuší, pokud samozřejmě v místnosti není přílš vlhko a teplo. Zkrátka záleží na prostředí, ne na krému.

Šárko, nebyla tady zmíněna ještě jedna, podle mě podstatná věc - toho krému se musí pod potahovku dát opravdu malá vrstvička...jen "zamazat póry"...krém by měl být jen jako "lepidlo" na potahovku.
Já to dělám tak, že korpus pomažu krémem a potom ho zase stáhnu nožem nebo stěrkou - tak zůstane na korpusu právě jen malá vrstvička krému, tak akorát na přilepení potahovky. Takto to dělám s pudingovým krémem i se šlehačkou, hmoty jsem už taky vyzkoušela všechny včetně těch kupovaných a nikdy mi nic neteklo.
Rosení potahu na povrchu je opravdu otázka lednice...musíš vypozorovat ve své lednici jaká je tam vlhkost.
Mokvání potahu ze strany od korpusu je ale způsobeno velkou vrstvou krému.

Přeji hodně zdaru!

Milu děkuji za radu, to jsem také netušila.Ale ještě se zeptám...pokud ale budu dort zdobit krémem a nepotahovat, budu růžičky a jiné ozdoby přímo zapichovat asi do větší vrstvy krému.To lze? Nebo se to dělá jinak?

Šárko, na to je jednoduchý fígl - část ozdoby, kterou "zastrčíš" do krému, namoč do čokolády...čokoláda ochrání hmotu před mokváním....nebo si čokoládu kápni na místo, kam ozdobu umístíš.
Taky je dobré, když ozdoby umístíš na dort krátce před předáním;-) ...když je to tedy možné

Úsmev zajímavé Áno

Já si dělám růže i rovnou na dort dám je rovnou do krému a nikdy mi netekly ani ty ze suš. mléka. A to je dávám i přímo na boky a nic, je teda určitě jistější je udělat dopředu tak 2 dny. U jiných květů jsem to ale neskoušela Úsmev

Moc vám všem děkuji za názory a rady ÁnoKvietok . Musím trénovat a ještě se moooc učit Úsmev

Back to Top