Marcipán ze Salka
Napsal uživatel zirafahana dne 27. Květen 2009 - 22:01.

Mňam marcipán
Porce | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas vaření / pečení | |
Celkový čas | 30 minút |
Ingredience
400g sušeného mléka | |
1 plechovka salka | |
1 lžíce oleje | |
pár kapek mandlového aroma | |
malinko vody |
Inštrukce
Vše zpracujeme dohromady na hmotu podobnou pastelíně. Pokud lepí, přidáme prosátý moučkový cukr. Barvit můžeme přidáním potravinářské barvy s kapkou vody. Použijeme na potahování dortů, výrobu kytiček, lístečků atd. Je možno ho uchovat v chladničce dobře zabalený v potravinářské folii. Pokud přece jen časem velmi ztuhne, stačí ho nastrouhat, jen si navlhčit ruce a znovu zpracovat.
Recepty:
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Dobrý den, možná špatně
Dobrý den, možná špatně koukám, ale nevidím tady ingredience. Zdraví douska
Zřejmě bude z mých
Zřejmě bude z mých stránek, takže doplním překopírováním:
1 krabice suš. mléka ( plnotučné nebo polotučné - nepoužívat odtučněné nebo sójové!) - 400g , 1 plechovka hustého sladkého Salka - nezaměnit s řídkou Tatrou ( také 400g), 1 lžička oleje, pár kapek tresti a voda. Pr. cukr na event. zahuštění.
Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem.
Není tolik sladký jako mléč. marcipán I., je však ještě pružnější a tvárnější. Lze z něj vyrábět i velmi tenké lístečky a květiny.
Nápad vyrobit marcipán ze salka vznikl náhodou, když jsem měla doma plechovku salka, ale málo pr. cukru. Recept se povedl a rychle ujal. Protože je salko vláčné, nemusí se do marcipánu přidávat med.
Toto je množství na potažení patrového dortu i s růžičkama.
Marcipán se nemůže nepovést.
Pokud je tuhý - přidat vodu.
Pokud je řídký - přidat pr. cukr.
Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost.
první dort
Tak jdu dělat svůj první potahovaný dort s figurrkami- v pečení jsem nováček a teprve začínám...
na potažení mám připravený fondán a figurky jdu tvarovat z marcipánu ze salka a musím říct,že hmota je naprosto skvělě tvárná,doufám že se moje první dílo povede,popř vložím foto. Doporučil by mi někdo pod fondán vhodný krém,nebo může být jakýkoliv?
Mne pomohlo viac vody ako len
Dělala jsem marcipán podle
Dělala jsem marcipán podle tvého receptu(Benja1)(clap) a musím napsat, že je asi zatím nejlepší
ze všech,které jsem zkoušela(flower)(sun) 
chci se zeptat jaký olej se
chci se zeptat jaký olej se tam dává???:-)
Druh oleje neřeším.
Druh oleje neřeším. Prostě ten, který mám po ruce ( slunečnicový, řepkový).
A dá sa takýto marcipán
A dá sa takýto marcipán aj dobre farbiť?
Janka, dá a výborně.
Janka, dá a výborně. Potahuji s ním hlavně dorty, které potřebuji mít v tmavých a sytých barvách. Jen modrá je spíš tyrkysová no a bílá je i po vybělení bělidlem mírně zažloutlá, ale to je asi problém všech mléčných marcipánů.
A ešte sa spýtam, či sú
A ešte sa spýtam, či sú dobré na tento salkový marcipán gélové farby Wilton alebo sú lepšie obyčajné práškové? Ďakujem za odpoveď
Používám už jen gelové
Používám už jen gelové od Wiltonu.
Janičko používám obojí
Janičko používám obojí a nemám s tím žádný problém(flower)
Ahoj... dá se použít
Ahoj...
dá se použít sunar místo sušeného mléka?!
Sunar jsem nezkoušela, je o
Sunar jsem nezkoušela, je o dost dražší než polotučné mléko, ale slyšela jsem, že to jde. Třeba to někdo potvrdí. Také si vzpomínám, že jsem měla recept na cukroví z této hmoty a jmenovalo se Sunarky.
Děkuji... Sunar o nic
Děkuji... Sunar o nic dražší než sušené mléko není když se koupí v akci
A protože ho zrovna mám spíš než sušené mléko, tak mě zajímalo jestli by to šlo a zkusím to tedy a uvidím, dětem chybět nebude a já zrovna teď dělám dort a mandolý marcipán se mi často trhá a vůbec netuším jak z něj udělat takový hezký lesklý dort 
To nevím jak to
To nevím jak to zformulovat...Kolik dortu s tím potáhnu?? Budu dělat kruhový dort :) stačí to na něj?? Má vypadat jako zátka od piva :) a nahoru ještě logo?? Myslíte že to bude stačit?? :S
S tímhle množstvím jsem
S tímhle množstvím jsem potáhla dvoupatrový dort a ještě mi zbylo na růžičky.
Děkuji za odpověď...se
Děkuji za odpověď...se nemusím bát...eště mám otazku jestli se dort před položením marcipánu něčím maže
Musí se mazat. Funguje to
Musí se mazat. Funguje to jako lepidlo. Buď rozředěnou marmeládou nebo klasickým krémem ( ne šlehačkovým, tvarohovým apod. a ne v silné vrstvě - pouze zamazat póry)
dělala jsem vaš marcipán
dělala jsem vaš marcipán a on se drolí co stím mám prosím vás dělat když přidám malinko vody tak to není ono děkuji
Dovolím si odpovědět za
Dovolím si odpovědět za Janu, pokud se drolí a s vodou se maže, já do něj přidávám trošku sirupu nebo glukozy, chvíli trvá, než se pořádně propracuje, ale stojí to za to.
To drolení nebo mazání se
To drolení nebo mazání se dá odstranit důsledným propracováním rukama namáčenýma ve vodě. Pokud se maže moc, pak se to zas přehnalo s vodou.
Když se mi drolí tak ho
Když se mi drolí tak ho nahřeju v MVT a přidám trochu sirupu(flower)
Počula som, že pod
Počula som, že pod salkový marcipán by sa nemal dávať krém nadstavovaný pudingom z mlieka. Sama som sa presvedčila, že je to pravda, lebo marcipán sa začal málinko topiť. Aký krém je najvhodnejší pod salkový marcipán, poradí niekto?


Dělala jsem i pudingový a
Dělala jsem i pudingový a neměla jsem problém, ale nejlépe se mi osvědčil krém nastavovaný moučnou kaší - recept jsem našla na MMB od Bulíčka :
200 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
případně ještě 1 lžíci tmavého kakaa
50 g 100% tuku (ztuženého, na smažení)
200 g čokolády na vaření (nebo jiné podle níže popsaných obměn)
250 až 500 g másla nebo Hery nebo kombinace obou tuků
cca 100 g moučkového cukru (podle chuti)
Nejprve si uvaříme hustou kaši z mléka a mouky. Pokud budeme dávat másla více než jednu kostku (na větší dort), přidáme do mléka ještě i tmavé kakao. Uvaříme hustou kaši, do které hned po stažení z plotny vmícháme 100% tuk a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění a necháme kaši zcela vychladnout. Máslo a Heru necháme změknout při pokojové teplotě a s cukrem vyšleháme do světlého krému. Pomalu zašleháváme po částech i čokoládovou kaši. Krém má skutečnou chuť čokolády a ne jen kakaa a to i v případě, že dáme másla dvojnásobek, tedy až 500 g. V dortech jej můžeme proložit třeba banány nebo borůvkami, malinami. Na tento krém lze dávat i marcipán nebo jiné potahové hmoty. Tento krém lze také mrazit a po pomalém rozmrznutí při pokojové teplotě jej znovu vyšlehat a použít.
Obměny: Místo čokolády na vaření můžeme použít i jiné druhy - hořkou, mléčnou, oříškovou nebo mandlovou, nebo i ledové kaštany, Milenu, Kofilu. Postup při výrobě krému je stejný.
Je opravdu výýýýýborný(flower)
Dobrý večer, dnes jsem se
Dobrý večer, dnes jsem se zaregistrovala, nejsem cukrářka, pouze mě baví pést a zítra se chystás zkusit upéct synovi dort (kopačák) k narozeninám a zaujal mne váš recept na krém nastavovaný moučnou kaší. Budu také poprvé pracovat s marcipánem a chtěla jsem vás poprosit jestli náhodou nevíte ještě nějaký krém světlý , který mohu použít pod marcipán, dočetla jsem se, že se každý použít nemůže, tak nevím, nemám zkušenost. Díky moc
Dobrý den , chtěla jsem se
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ,jestli se dá marcipán udělat tak den ,dva dopředu.Budu ho dělat ted o víkendu poprvé a nevím jestli to jde.Mužete mi poradit ,moc díky


Dobrý den , chtěla jsem se
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ,jestli se dá marcipán udělat tak den ,dva dopředu.Budu ho dělat ted o víkendu poprvé a nevím jestli to jde.Mužete mi poradit ,moc díky


Zdravím vás nějakou
Zdravím vás
nějakou chvíli si pročítám vaše rady a konečně jsem se odhodlala se zaregistrovat. S marcipánem moc zkušenosti nemám, ale poprvé jsem dělala postavičky pro neteře na dort a sestra dělala dort a potahovala...poprvé salkovým marcipánem a byla to hrůza..byl tuhý a i když se přidala voda drobil se. Snad se příště bude dařit lépe. Přidávám fotku.:-)
Dobrý den! Jak vidím, s
Dobrý den! Jak vidím, s radou se můžu obrátit na zkušené pekařky, to jsem moc ráda. Rozhodla jsem se, že upeču letos dětem dort
k narozeninám sama a recept na marcipán ze Salka se mi moc líbí, chci ho vyzkoušet, ještě jsem žádný nedělala, tak tímto začnu. Moje otázka se týká barvení. Chci se zeptat, kde kupujete barvičky na barvení marcipánu a zda se dá barvit i barvičkami na velikonoční vajíčka, to mi poradila jedna paní, tak jsem se koukala, že je na balíčku psáno, že jsou potravinářské, ale nějak k tomu nemám důvěru, nebo se to tak opravdu dělat dá? Moc Vám děkuji za rady!
Zuzka
ano Zuzko můžeš je
ano Zuzko můžeš je použít já je taky používam,ale lepší jsou gelové(flower)
Dobrý den, dělala jsem
Dobrý den, dělala jsem poprvé marcipán dle receptu (Benja1) a musím napsat, že se náramně povedl. Suprově se mi vše spojilo. Jen s potahováním dortu byla má nezkušenost poznat :) Příště budu jistě chytřejší. Děkuji za skvělý recept a za inspiraci na těchto stránkách!!! PS: Barvila jsem "sypaným" potrav. barvivem a bez problémů vše krásně chytlo. (Nesehnala jsem gelové :) ) A ještě jedna změna: Neměla jsem doma dostatek sušeného mléka (pouze 200g), tak jsem přidala 200g sunaru (ten mám doma "skladem" :) ). Byla to mňamka! Všichni si narozeninový dort pochvalovali a já bodovala i u tchýně :)
Dobrý den, můžu se
Dobrý den, můžu se zeptat, kde sháníte ty gelové barvičky, s pečením vážně začínám a v obchodech narážím stále na ty samé - práškové Kovandovi..
A dále bych se chtěla zeptat, jestli je možnost udělat si někde jedlý papír podle přání..
Díky moc:-D
podívej se na internetový
podívej se na internetový obchod www.ceskeformicky.cz ,tam a i jinde seženeš gelovky.Stačí zadat do hledáčku gelové jedlé barvy a vyjede ti několik obchodů
jedlý papír zde
http://www.prachenska-cukrarna.cz/
Dobrý den, marcipán ze
Dobrý den, marcipán ze salka jsem zkoušela před 14 dny na dort pro dceru. Musím říct,,že je výborný. Všicni si ho pochvalovali a dokonce si chtěli objednat dort pro své ratolestiB-] . Ale potahovala jsem s ním obdelníkový dort a ty rohy my moc nedržely. parcipán se mi začal trhat a lámat;-( . Co s tím? Byl málo vyválený, nebo málo oleje(má tam být malá nebo velká lžička?)Zkjoušela jsem přidat sirup, nahřát v MVT nebo i přidat vodu, ale stále nic. Tak nevím. Poraťte mi. Ráda bych ho zkusila i příště ale nerada bych dopadla jako teď. Děkuju
Zdravím, salkový marcipán
Zdravím, salkový marcipán jsem také už zkoušela. Je opravdu dobrý. Není tak sladký, jako z mléčné hmoty. Zkoušela jsem ho dělat i tak, že jsem salko nahradila pikaem a také se povedl.:-)
děkuji za receptík už
Dobrý den, myslíte, že z
Dobrý den, myslíte, že z téhle hmoty půjde udělat asi 40 cm dlouhá figurka leguána? nebo mám použít něco jiného? děkuji za rady
Nemám s ním osobní
Nemám s ním osobní zkušenost"dělám s ml.marcipánem,MMF,a dom.fondanem"ale co píšou holky,tak proč ne(flower)
Dobrý den, já jsem
Dobrý den, já jsem zkoušela místo salka dán pikao, množství mléka jsem upravila dle váhy pikaa a také se povedl. Děla jsem z něj lístečky na dort. To jen pro zajímavost.(blush)
Ahoj holky , mohl by mi někdo
Ahoj holky , mohl by mi někdo poslat recept na marcipán ze salka? Děkuji moc
Je tady úplně dole na stránce
Je tady úplně dole na stránce od JanyT. Nebo koukni ke mně na rajče www.celkav.rajce.idnes.cz v Dorty - postupy .
Dobrý den, vím, že už tady
Dobrý den, vím, že už tady bylo o krémech psáno dost, ale jsem zatím vyplašený začátečník, který se chystá na svůj první potahovaný dort:) Takže jsem se chtěla zeptat jestli pod tuto potahovou hmotu ze salka můžu dát karamelový krém rovněž ze salka s máslem a pudingem? Trápí mě hlavně ten puding..
Dnes jsem zkusila poprvé
Dnes jsem zkusila poprvé salkový marcipán a hned na začátku jsem to pokazila :o)Byl šíleně tuhý a drobil se jak blázen.. Podle vašich rad jsem ho nastrouhala na hrubo na struhadle, nahřála v mikrovlnce a přidala skoro celou polévkovou lžíci kukuřičného sirupu a propracovávala do roztrhání těla (nebo spíš rukou :o). POVEDLO SE!!!! Hmota je vláčná, jsem zvědavá, jak se mi s ní bude potahovat. Každopádně vám moc moc děkuji za rady, bez vás bych to švihla do koše :oD
marcipán ze salka
Jakože jedno salko a jedna krabice sušeného mléka, Už nikdy se nedám na toto zlákat a varuji i ostatní. Ať se dělá co se dělá z těchto surovin dosáhnete pouze drobivé hmoty jako drobenka na těsto a je to hrozně suché můžete zkoušet přidávat vodu máslo nefunguje nic pořád suchá drobivá hmota žmolků a nic nic nic nic
Mne pomohlo viac vody ako len