Téma diskuse

Když se potahovka trhá a láme ...

Chtěla bych se zeptat, jakou potahovku používáte, aby se Vám krásně potáhl i netradiční dort, jako třeba u fotopostupu 3D prasátka? Já si dělávám falešný marcipán podle receptu paní Začalové, ale z toho se mi krásně tvaruje, ale při potahování se mi strašně trhá a láme, tak nevím, co s tím, přidat tuk? Chci ještě zkusit marcipán ze Salka, tak uvidíme. Moc všem děkuji za rady, jsem začátečnicí, tak se mi každá rada hodí a jsem za ni vděčná!

zkus marcipán IvankyE je výbornej a moc dobře se s ním potahuje, hlavně 3D dorty - ještě je fajn když si marcipán vyválíš mezi folií a dáš na dort na té folii uhladíš přes ni a pak sundáš

nebo do marcipánu kterej používáš zkus zapracovat část WI nebo jiné kupované potahovky, smíchaná hmota má pak větší pružnost a elasticitu

ať se daří, kdybys ještě něco chtěla vědět klidně se ptej:-)

Tuk bych nepřidávala, elastičnost dodá sirup - pšeničný, ječný, kukuřičný nebo med.
Ale mně se teď hodně osvědčila tahle hmota: http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?p=1024#p1024 Fondán jsem si koupila v Makru a jde do toho parádně, nebyl drahý.

Používám skoro stejné složení jako Bulíček mám to recept od beruny a je fakt pěkně pružný,netrhá se a dá se s ním dobře potahovat členitost na dortech,já mám 300gsuš.mléka,300g moučk.cukru,300 g fondanu,50 g 100% tuku,75 g glukozy a asi tak jednu lahvičku mandlov. aroma dávám,někdy už ani vodu nepotřebuji,záleží na tom co použiji za druh mléka,ale maximálně co jsem kdy použila tak bylo nejvejš těch 40 ml vody.

Všem moc děkuji za radu. Makro bohužel v dosahu nemám, mohu proto ještě poprosit o radu, zda se fondán dá zakoupit v nějakém supermarketu? V Třebíči, je Billa, Kaufland, Interspar, Hyperalbert, Penny, Lidl, a to by asi tak bylo všechno Úsmev . Zkusila bych udělat tuto potahovku, a pokud se mi opět nepovede, budu vědět, že to není receptem, ale rukama Chichocem sa .

kde prosím najdu recept na tu potahovku od IvankyE?

Vím že tu někde je,ale nemám tucha kde,já písnu Ivance,ona ti ho sem napíše,tak vydrž,ju.

Už jsem ho našla:
200 g sušeného mléka (nejvhodnější Bohemilk) 200 g moučkového cukru, 30g roupuštěného 100% tuku (omega), 1 bílek,3 lžice medu a frťan amareta (mandlový likér)

Holky, až budete dělat ten marcipán podle Ivanky, tak postup je následujíci:
přesát cukr a mléko
v mikrovlnce rozehřát tuk a med, potom přidat malý panák amaretta a bílek a smíchat s cukrem a mlékem.
a Hněteme a hněteme, v případě potřeby přidáme cukr. Důležité je pořádně zapracovat všechny suroviny do sebe. Zkoušela jsem pekárnu, ale ruce jsou ruce, lépe odhadnete, zda přidat cukr či navlhčit dlaň.
Výborný tip je ten od hrušíci - vyvaluji mezi potreavinářskými foliemi, nemusí se podsypávat a s tou folii se krásně přenese a upraví na dort. Ať se marcipán podaří(heart)

Moc všem děkuji, je pravdou, že jsem nakonec ještě dala šanci původnímu receptu, jelioý jsem doma neměla všechny ingredience na nový, ale vyválení mezi fóliemi se mi opravdu osvědčilo a já vám všem opravdu moooc děkuji za rady, jsem ráda, že jsem tyhle stránky našla a najdu spřízněné duše, co poradí Srdce !

Zdravím všechny šikovné holky/popř.i kluky/. Jsem samouk(sun) -ráda peču, bavím se tím, hlavně pro vnoučátka a známé. Teď jsem dostala veliký úkol, zhotovit potahový dort pro holčičky-dvojčátka. Nikdy jsem to nedělala, tak jsem "vlítla" na internet, díky bohu jsem se dostala na Vaše stránky a podle Vašich rad jsem "zkusmo" zhotovila dort,potažený -varnou-, teď zkusím ten od Ivanky. Dělávala jsem kvítečka ,růže ze svého 30 dkg suš.mléka, 15 dkg ml.cukru, 2 bílky a lžíce medu. Vše se dělá krásně, ale na potahování mám strach. Jste báječné holky, držte mi palce, ať se mi dorty povedou. Mají být se slunečnicemi a kopretinami!!!!! ahoj Eva(sun)

I kdyby to nebylo úplně dokonalé, bude to dělané s láskou Srdce , Evi, holčičky budou mít určitě velikou radost Slnko !

Back to Top