Téma diskuse

Kde koupit stojan na dort a dá se koupit kruhová forma větší než 30 cm?

Ahoj, chci dělat sestře svatební čtyřpatrový dort a nemám s tím žádné zkušenosti, nevíte kde sehnat levně stojánek nebo výstuhy? A dá se koupit forma na kruhový dort větší než 28 cm průměr? Potřebovala bych 45, 40 nebo aspoň 35cm, bude mít 65 lidí

Fórum: 

Jak si ty a nebo tvoje sestra dort představuje??Ono těch možností je hodně. Buď koupit stojan, který by nebyl vidět, a nebo jsou stojany, na které se patra skládají. Pokud by neměly být vidět a mají být co nejlevnější dávají se buď cukrářské oplatkya nebo obalený karton v potravinářské folii a do spodního patra napíchat brčka, nebo kolíky, já když musím tak jsem pro brčka, ale pokud by byl moc těžký tak se dají použít čínské hůlky(mají v Ikea, za super cenu).
No a tak velkou formu, no nevím , já používám nastavitelné ráfky a kulatý mám max 30cm, ale na objednávku by ti v dortisimu udělali i větší, ale změř si troubu, aby se ti tam takový obr vešel. Mám pocit, že v posledních letech dělají trouby čím dál tím menší.
A ještě pro 65 lidí si myslím že by stačil i třípatrák, ale pokud chcete čtyři patra, tak to je opravdu na výběru dortíku TortaSlnko

Díky moc za odpověď! Změřila jsem troubu a bohužel Smútok Myslela jsem si, že je o hodně větší! Tak teď mám problém, vůbec se mi nechce spodní patro skládat z více kusů, to by asi moc nedrželo... Myslíš, že by mi v dortisimu udělali půlkruhy? Ach jo, tak teď fakt nevím... Každopádně ty hůlky jsou skvělej typ! Kamarádka radila kolíky na hrábě, ale to vůbec netuším kde bych sehnala a hlavně jestli jsou dost dlouhé. Jinak to čtvrté patro bude jen docela maličké... Chtěla bych zkusit něco takového, jen s červenýma růžema a bílýma gerberama jako bude kytice. Jen z té draperie mám strach, ale když to fak nepůjde, tak tam nebude a omotám spodek každého patra červenou stuhou... Za 10 dní dělám nácvik Úsmev Menší, ale stejný dort neteři k 10 narozeninám. Nemáte někdo recept na dobrý tuhý ale lehký smetanovo zakyslý krém k čerstvým jahodám do dortu?

Takový bych chtěla vytvořit s rudými růžemi a bílými gerberami

Dort je opravdu nádherný(ale pozor udělat tak krásný šál kolem dortu je poměrně kumšt, zkus to předem trochu natrénovat Áno ),a myslím si, že u tohoto zdobení nebudeš muset dělat tak velké rozestupy ve velikosti pater a tak by ti možná stačil i menší spodní korpus. No a půlkruhy nevím, nevím, to už je atipický tvar a to by ti asi pan Filip udělal, ale teď si rozmysli jak nutně ho potřebuješ, protože si myslím, že by ti taky mohl potom doma zbytečně ležet.
Já bych pekla v mém největším čtvercovém ráfku, přes celou troubu, a tím pádem bych moc dílů neměla, myslím opravdu dva půlkruhy.
No a krém já dělám 400gramů zakysanky, 250ml šlehačky, 2 vanilkové cukry, jeden Oléé puding vanilkový- bez vaření. Všechno sesypu, nejčastějji naleju trošku šťávy z kompotu, a nebo bych dala sladší jahodovou šťávu, a šlehačem asi tři minutky šlehám. Máme ho hrozně rádi a čerstvé jahody by do toho byly mňamózní. Torta
Jo a trouba to je zrádce, a ještě mě takhle občas dostane velikost lednice Plačem

Děkuju, určitě to vyzkouším, zní to opravdu dobře Úsmev

Nevím, zda jste již dort pekla, ale chtěla jsem pár věcí dodat. Čtyřpatrový kulatý dort opravdu není vhodné dělat větší než s 30cm základnou. Nevypadá pěkně, pokud je mezi průměry jednotlivých pater velký rozdíl. Elegantněji vypadá, je-li dort vystavěn spíše do výšky(tak jak je tomu na obrázku). Zkuste si představit poměr výška patra:průměr dortu. Dále bych nedoporučovala plnit dort zmíněným krémem, byť je určitě vynikající, leč na svatební dort nevhodný(možná na poslední patro), určitě ne na základnu, neboť jej neunese a vezměte v úvahu také teplé počasí.Zdobit fondánem, nebo marcipánem dort plněný lehkým šlehačkovým krémem, považuji za velké riziko, které si můžete dovolit jen u jednopatroných dortů. Nedocílíte ale nikdy ostrých a čistých okrajů a pravých úhlů. S velikostí domácích trub s vámi všemi souhlasím, také mám pocit, že je dělají stále menší. S lednicí bývá také problém co do velikosti, ale také co do nosnosti. Snadno se vám pod tíhou prohnou police a sesmeknou se z drážek a průšvih je pak nenapravitelný. Zdobení je už na Vás. Osobně bych draperii moc neplácala dohromady s velkým množstvím modelovaných květin,ale to už je na každémm, co se mu líbí. Většinou dávám pozor, s jakým motivem je dělaná celá svatba- nevěstiny šaty, květy, výzdoba stolů. Přeji hodně zdaru při tvorbě dortíku. Úsmev

Back to Top