Téma diskuse

katastrofální pátek

Ahoj holky, musím se s vámi podělit o to co se mi stalo v pátek. měla jsem dělat na sobotu dort pro strejdu k 50!! tak si představte: korpus se po upečení propadnul a při krájení se téměř celý rozdrolil... krém se mi srazil. podotýkám, že jsem vše dělala jako vždy. žádné novinky. takže krém jsem udělala znovu, ten už byl pak ok. nechala jsem přes den zchladit a večer, že budu zdobit. Večer jsem si začala dělat salkový marcipán. a zas totální katastrofa... drolil se, lámal... no šílené. tak jsem ze zoufalství poprosila mamku aby mi udělala varnu - ta pro změnu tekla.... nedalo se s ní hnout. takže jsme do třetice udělaly želatinový fondán, kterým jsme dort potáhly. a ze zbytečků moučk. cukru, suš. mléka atd udělaly mléčný marc ipán. dort se jakž takž zdařil, můžete kouknout - je to ten s potapěčem a 50. ale ty nervy a vyhozeného materiálu. ach joooo. mě ten salkový marcipán chutná ze všech nejvíce, ale prostě ho asi neumím udělat. když dám poměry jako píšete v receptech tak se vždy šíleně drobí až se úplně sype..... takže jsem začala dávat o něco málo méně suš. mléka a celé kondenz. to je sice o něco lepší, ale je to tak okamžitě zpracovat a neotálet. ale i tak jakmile ho rozválím na potažení, tak je okamžitě vysušený a nedá se s nim moc dobře pracovat. mám teď dělat na víkend dort zase pro rodinu a už teď se děsím co se zas bude dít. nemohly byste mi někdo prosím poradit ohledně toho salkového marcipánu? díky Hanka

zkus napsat Janě Šantrochový.ta ho hodně dělá,určo poradí.Jinak když se drolí,láme,namáčela bych si trochu ruce do vody a propracovala než chytne konzistenci modelíny

Jestli Tě to trošku uklidní, tak já měla taky v pátek problémy. Jak jsou ty vedra, tak se mi to stalo už podruhé. Nikdy jsem neměla problém s marcipánem (já dělám teda mléčný) a teď to byla taky hrůza. Nějak mi taky tekl a to jsem si dávala bacha na vodu. Asi byly "erupce na slunci". Dělala jsem medvídka PÚ a i ten dort nějak nezatuhl, tak jak bych si představovala, takže nebyl úplně dokonalý tvar. Ale tak doufám, že se paní líbil a že chutnal.

já dělala jen marlenku na naši grilovačku, ale krém byl taky na odpis ÚsmevÚsmevÚsmev

tak holky, aby jste neplakaly samy Chichocem sa krém mi taky nešel!!!bylo to peklo, všechno pod rukama teklo Plačem , ale je to za náma, tak hurá!budem pokračovat s dortama Chichocem saTortaTortaTortaTorta

Ahoj Slnko hanicko86 Slnko zkusím ti poradit se salkovým marcipánem.Potahuji všechny dorty jenom s ním a tak ho mám opravdu vyzkoušený Úsmev .Takže stručně : naliju Salko do mísy, na něj prosiju hrst moučkového cukru , pak větší polovinu krabice sušeného mléka , 1-2 lžíce škrobu a míchám měchačkou dokud to jde, pak propracovávám rukama, podsypávám škrobem.Pokud je hmota hustá , namáčím ruce ve vodě, pokud je řídká přidám mouč. cukr nebo sušené mléko - podle chuti. Podrobnější návod mám na stránkách www.celkav.rajce.idnes.cz v Postupech.
Pokud se ti marcipán drolí , láme , tak je tam moc sušeného mléka.Takže drobky dej do mikrotenového sáčku a ten dej do mikrovlnky na pár vteřin , teplý marcipán pak rovnou v sáčku zmačkej do kuličky, vyndej ze sáčku a propracuj namočenýma rukama. Úsmev
Moje zkušenost je - udělat marcipán ( trvá to tak deset minut), obarvit a hned potahovat. Hmota hodně rychle tuhne, musí se pořád nahřívat v mikrovlnce, pak jde dobře zpracovávat.Výhoda je že květinky nebo figurky ti prakticky drží pod rukama nemusí se nic podkládat nebo nechávat vyschnout. Ještě se mi nestalo, že by mi potah z dortu slezl nebo něco teklo, jen v těch nějvětších vedrech se trochu orosí.
Pokud by si potřebovala poradit, napiš mi na email .Ať se tobě Slnko i ostatním dortařinkám daří SlnkoSlnkoSlnko . Kvietok

Já do salkového marcipánu přidávám ještě kukuřičný nebo pšeničný sirup, hmota je mnohem pružnější a nedrolí se.

Taky tak, totální katastrofa, všechno teklo pod rukama. A to jsem radši použila K2. A v neděli to pokračovalo, korpusy se propadaly a nakonec se sesednul celý dort. Peklo. Skoro si myslím, že v takový situaci se nedá nic extra dělat. Chichocem sa

Back to Top