Téma diskuse

jaký olej do mléčného marcipánu?

Ahoj cukrařinky,
jdu si k Vám opět pro radu. Mám tento recept na domácí marcipán : 200g suš.mléka, 200g cukru, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 3 lžíce pšeničného sirupu, lžička mandlového aroma.
Dvakrát po sobě se mi stalo, že se olej jakoby nezapracoval do hmoty, měla jsem vše mastné, ruce, podložku. Hmota se špatně barvila a byla děsně tvrdá´.. Po rozehřátí v mikrovlnce se s tím dalo pracovat a ve finále i dort dopadl dobře, ale opravdu jsem u toho docela nadávala..
Myslíte, že je to tím olejem? Jaký olej do hmot používáte?
A je normální, že domácí marcipán tak rychle tvrdne a špatně se sním pracuje?
Děkuji
Monika

ahoj, dělám taky tento, jen nedávám 3 lžíce ale lžičky a většinou mám slunečnicový. Mléko používám Laktino polotučné. Domácí mléčný tuhne, ale zas mi nepřijde, že by nějak extrémně rychle, když potřebuji zpracovat znovu, dám na pár sekund do mikrovlnky (hlídat!zahřívá se odprostřed!) a pak mokrýma rukama zase zpracuju.

Moniko, domnívám se,že toho oleje je na to množství moc.Nemají to být kávové lžičky? I tak se mi zdájí 3 moc.Já dělám podle Zdeničky R., ten je bez oleje a maximálně přídán 1 kávovou lž.pro lesk marcipánu.Adruh myslím nemá na to vliv - ovšem ne olivový!!!! ( Kvietok ) KvietokÁnoÁno

Mám klasický slunečnicový olej.. Právě, že hmotu podle tohoto recetu už dělám dlouho a nikdy se mi to nestalo, až teď dvakrát po sobě Plačem
Ještě mě napadlo, měla jsem přímo pšeničný sirup, před tím jsem používala kukuřičný..
může to být i tím?

Pomery jsou spravne.Taky ho pouzivam.Tvuj problem je voda. Kdyz to mas moc tuhe,tak pridej jeste trochu vody.Dle meho nazoru ta voda nejde presne urcit na mnozstvi.Ja vodu. Pridavam podle konzistence a pocasi.Kdyz je vlhko davam vody min, kdyz je hezky a sucho,tak vic.Jinak pouzivam slunecnicovy olej.Olej muze kdyztak trochu ovlivnit chut,ale ne konzistenci.

Jinak pouzivam i kukuricny i psenicny sirup a v pohode.Opravdu to zalezi na vode. Úsmev

Jéé díky, tou vodou by to mohlo být taky.. Marcipán se mi úplně drolí... PlačemPlačemPlačem

Já mám jako ty šarolíno, akorát nedávám olej ,ale omegu tuk, a med míísto pšen. sirupu Áno

Jestli se to droli,tak je to stoprocentne vodou. Veľký úsmev

tak já přidám také svou trošku do mlýna Veľký úsmev recept mám z čas. dortománie a moc se omlouvám, že si nevzpomenu na jméno autorky Smútok Je to hodně podobné 200g polotuč. Laktina, 200g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 bílek, 30g rozpuštěné Omegy a 50ml mandlového likéru (lze nahradit pro děti vodou+aroma). Liker používám nejraději z Lidlu (myslím, že se jmenuje Amilar nebo tak nějak a stojí 129,-kč) má skvělou hořkosladkou chuť. Jen jednou jsem neměla jinou možnost a koupila jsem klasické Amareto, ale to bylo hodně hořké a v hmotě to bylo znát...

Byla bych 100% pro 100% rozehřátý a zchladlý tuk OMEGA místo jakéhokoliv oleje.Mám vyzkoušeno.Jinak také přidávám med jako Johanka65, nedávám žádný sirup,jen 1 PL glukozy doma udělané a 2kávové lžičky aroma-jaké chceš-JINAK STEJNÉ MNOŽSTVÍ SUROVIN JAKO TY,jen vodu přidávat hodně opatrně Srdce

Nevado, ta hmota s mandlovým likérem zní lákavě, musím to vyzkoušet..
Příště zkusím tu Omegu, uvidím, jak to dopadne Veľký úsmev
dnešní marcipán šel do koše, byla to hrůza, naštěstí jsem si ho udělala málo, jen na pár postaviček..
Všem vám holky děkuji za cenné rady..

by mě fakt zajímalo, kde udělali soudruzi chybu, protože mě to funguje i s tím původním receptem, jen místo těch lžič dávám 3 lžičky, nepoužívám omegu, ani bílky ani likéry a pšeničný nebo kukuřičný a zatím to nikdy takové peklo neudělalo, tak ať se další várka vydaří!!!no a já jsem okusila marcipán od Montany (sypká směs), takže už neřeším poměry vody,oleje,sirupu či medu a musím pochválit, chuťově jak mléčný, na zpracování super!!! Áno

Veľký úsmev určitě vyzkoušej, je moc dobrý. Já vlastně ani jiný nedělám a pracuje se mi s ním fakt dobře, ale přesně jak se píše v dalších příspěvcích, vše záleží i na počasí a surovinách :-). Občas se mi stane, že je moc řídký a tak přidávám Laktino...prostě to chce zkoušet a časem budeš mít také nějaký "svůj" oblíbený recept Veľký úsmev hodně štěstí;-)

...no to je problém z ml.marcipánem,vodu do něj přidávám jinak i co se týče počasí.Jak prší a je vlhko tak ubírám a naopak zase přidávám.Jinak já také dávám ztužený tuk,v létě byl s olejem problém... pouštěl tuk.

Na tu sypkou směs od Montany se už taky chystám, koukám ,že má samé pozitivní ohlasy, tak musím vyzkoušet ÚsmevÚsmevÚsmev
S tím olejem a vodou je to fakt problém, já mám strach té vody tam přidat, ať se mi to nelepí a pak to tak dopadá SmútokSmútokSmútok

Podle mě záleží víc na druhu ml.cukru než jaký je olej

a víš že máš tak malinko pravdu, mám vyzkoušené, že když koupím jinou značku, třeba jsem koupila v Bille, takový bílý s modrým potiskem, tak byla hmota paplavější, musela jsem dávat méně vody i toho tuku.... Nejvíc beru takový s korunkou a nápisem TTD teď žlutý obal s červeným písmem, dřív bílý s fialovým a ten bych řekla, že na recept perfektně sedí

Back to Top