Téma diskuse

fondánová hmota

Zdravím všechny:-) děvčata potřebovala bych poradit.. Chci zkusit potahovací fondánovou hmotu na 3 patrový dort, ale nemám stím žádné zkušenosti..vždy jsem dělala

z marcipánu, ale ten nejde hezky vybílit:-(..Tak jsem si řekla že zkusím tuto hmotu, ale mám strach že mi to bude rychle tuhnout Smútok a hlavně mám obavy že ta hmota nebude moc dobrá!!! když tam dám mandlové aroma bude to trošičku chuťově podobné marcipánu?(je mi jasné že v marcipánu suš. mléko dělá své), ale i tak.
Jinak děkuji všem za porazení Úsmev

Pokud chceš mléčnou příchuť, tak zkus montanu - je to mléčný marcoš v prášku. Je o něco světlejší než domácí. A pokud chceš opravdu bílý, tak smartflex.Na chuť je taky docela dobrý a výborně se s ním pracuje.

Mobtanu nedoporučuji, pokud nemáš zkušenost s potahováním,lepí se , je měkká a na větší pochu podle mě nevhodná,lépe Smartflex.Ještě mi zbývají asi 2 kila a pak už ji nikdy nekoupím.

Janči, ja mám opačnú skúsenosť, Montanu mám tuhú, strihla som ju s mäkkšou hmotou.
Na modelovanie je úplne super, skús. Absolútne nesadá a drží perfektne tvar.
Ja som z nej skúšala robiť ľudské tváre a medvedíkov na mojej poslednej torte som modelovala z Montany v piatok večer a hneď sobotu som ich vytvrdnutých dávala na tortu.
Bežne poťahujem s marcipánom aj Smartflexom, podľa želania zákazníka. Praxou človek postupne získa grif potrebný na tú ktorú hmotu.

já mám taky jen ty dobré zkušenosti:-) a musím říct, že jsme s ní s kamarádem potahovali dort o rozměrech 90x100 cm!!! Ze začátku jsem hodně vychytávala mouchy, hůř se barví na tmavé syté barvy a hodně je háklivá na vlhkost vzduchu. Třeba včera večer bylo u nás skoro 90% a to bylo fakt peklo, takže to i při práci s Montanou bylo poznat, ale to poznám i na tom domácím ze suš. mléka. spotřebovala jsem už asi 10 ks 5kilových pytlů a nemůžu si vynachválit Úsmev

Holky a jak poznám kolik té montany mám namíchat např.na kulatý dort Mrkám (giggle)ze suš.mléka už zhruba dávku vím.

na kulatý cca 24 by ti mělo stačit podle uvedeného receptu 500 g montany.když jsem dělávála se suš. mléka, tak jsem měla cca 600 g hmoty, z 500 g montany mi vyjde to samé Úsmev

Já používám Smartflex s mandlovou příchutí a všem chutná. I těm, kteří byli zastánci klasického marcipánu. Skvěle se s ním potahuje, modeluje. Úsmev

Já bych fondánovou hmotu na dort už nikdy nedala, pokud by si o to někdo vyloženě neřekl. Dělala jsem ji z bonbonů Marshmellow (ta růžová na mém 1. potahovaném dortu) a byl to samý cukr. Taky jsem viděla recept z 1 kg cukru, želatiny, lžíce tuku a jen 0,5 dcl vody. Nezkoušela jsem, ale podle mě to taky nemůže být dobré. Na potažení budu dělat už jen domácí mléčný marcipán. Smartflex jsem taktéž nezkoušela, holky tady s ním hodně dělají a moc si ho chválí. Ale viděla jsem i názor svatebčana, který tvrdil, že se to nedá (doslova a do písmene) žrát. Pokud jde o chuť, udělej mléčný marcipán, pokud hlavně o vzhled, kup Smartflex nebo si zkus udělat trochu fondánu nanečisto a až podle toho, jak to bude vypadat, jím dort potáhni. A dej pak vědět Mrkám

Věřím tomu, že spousta svatebčanů hostů by vyměnila kupované hmoty (smartflex, WI..) za marcipán. Jenže nevěsty většinou chtějí bílou a ta z marcipánu nikdy nebude tak krásná, když ji obarvíš bělobou. Je to škoda. Třeba mandlový Smartflex mi taky nejede, to už raději ty ovocné, marsmelouny mi taky nejely Chichocem sa

Ahoj děvčata je to opravdu na každém musí si to vyskoušet já taky preferuji domácí marcoš je chuťovje nejlepší ale taky používám Smartflex mne osobně moc nejede taky jsem skoušela spojit domácí a Smartflex někdy to jde supr a jindy zase na prd ale to je mnou záleží jak si připravím domácí marcoš , je pravda že velký plochy jdou mne lépe Smartflexem a taky se mne vyvaluje lépe na tenko . Takže skoušet komu co sedne to je můj názor Mrkám

Už jsem to tady psala do podobné diskuze, já to dilema, jestli dobrý a žlutý nebo nedobrý a bílý dort řeším tak, že dělám dvojí potah. Vespod potáhnu marcipánem a na něj tenkou vrstvu Smartflexu. Na chuti Smartflex není vůbec znát, jen to vyjde trošku dráž, ale za tu chuť a vzhled to stojí.

Ahoj, fondán nedoporučuju, mě vůbec nechutnal. Domácí mléčný marcipán vybělit jde a krásně. Stačí jen mít bělidlo v prášku tady: http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/barva-pudrova-extra-bila.html Fotky sem asi vkládat nejdou, jinak bych sem hodila fotku kde jsem 2x bělila svatební a výroční dort a byly krásně bílý.

Fotky jdou vložit do Tvé vlastní galerie - přes přidej obsah. Přiznám se, že bych ráda ty obarvené dorty viděla. Tu bělobu doma mám a já tedy hmotu na bílo obarvit nedokázala, pořád to bylo jemně zabarvené a barvy jsem tam dala hodně, docela mi už vadilo, kolik jsem jí tam dala KvietokKvietok

Teda to bych také ráda viděla.Mléko je nažloutlé barvy a nikdy se z něj bílá nestane.Mám zkušeností dost a todle jsem také vyzkoušela,ale nefunguje to.Sněhově bílá na svatebák to nikdy nebude. Kvietok

Dorty potahuju smartflex velvet třešňovým. Je z těch všech smartflexů nejlepší

Pettulle: děkuji za porazení.. právě jsem váha zda něco koupit nebo udělat..Protože někdy se mi domácí marcipán nepodaří udělat tak vláčně aby se mi sním velmi dobře potahovalo a navíc ho neumím vybělit..zkoušela jsem aji tekutou bílou, ale pak byl marcipán jakoby popraskaný a ji v prášku a nic moc.
Tak bud tam toho dávám málo, ale to s emi nezdá neumím šetřit Veľký úsmev a nebo to v blbou dobu přidávám..já jsem to tu práškovou bílou nasypala hned ze začátku...
Tak nevím zda to nebyla ta chyba..
Mohla bys mi poradit kdy to mám dát abych to měla bílé a hlavně kolik?
Já dávám 150g suš. mléka a 250g moučkového cukru..tak nevím kolik té práškové běloby...

Alusko, mě to taky nešlo s tou prachovou bělobou vybělit, pořád to bylo zabarvené KvietokKvietok ještě je jedna možnost a to koupit bílý marcipán, ale já ho neměla, nevím, zda je opravdu čistě bílý, nicméně, jak píše OlgaC, lze potahovat dvojím potahem a vím, že se zkoušela i K2 jako druhý potah a taky to nezměnilo chuť

Ten bílý marcipán je dražší, viděla jsme ho v nabídce u malátků, tak se zkus zeptat jich.
Jinak ještě existuje recept na domácí hmotu z kokosového sušeného mléka - já ji nezkoušela, tak nevím http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=40398
KvietokKvietok

Tak ten kokos vůbec nedoporučuju, hmotu jsem viděla na srazu udělanou podle tohoto receptu na vlastní oči a je strašně řídká, na modelaci naprosto nepoužitelná a na potah podle mě taky ne, myslím, že by z dortu v lednici brzo odpochodovala. Ten kokos je přece jen úplně něco jiného než sušené mléko, tučnější a blemcavý.
Jinak už je v prodeji bílý pravý marcipán, je téměř bílý, asi jako Formix, je to 15% mandlí, směs fondánu a marcipánu, ale na chuť je velice dobrý, marcipánový. Kilo je za 167 korun. Rozhodně ho doporučuju spíš než dávat do marcipánu jakoukoli bělobu, nikdy to nevybělíte stejně úplně do běla a ještě to je znát na chuti. Nehledě na množství chemie.

Potřebuji obarvit potahovací hmotu a bohužel nemám gelové barvy. Může mi někdo poradit jak zacházet s práškovými a které koupit? Sice jsem to zkoušela,ale hmota se mi trhala a zlobila,když jsem tam dala víc prášku abych měla barvu sytou. Štve mě to protože když je hmota bílá je super. Smútok

Back to Top