Recept

Falešný marcipán

Popis

Levný a dobrý marcipán

Zhrnutie

Porce
Servings
Čas prípravy15 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas15 minút

Ingredience

150 ml vody
70g másla
150g hladké mouky
asi 500g mletého cukru
150ml vody
70g másla
150g hladké mouky
asi 500g mletého cukru
150ml vody
70g másla
150g hladké mouky
asi 500g mletého cukru
150 ml vody, 70g másla, 150g hladké mouky, asi 500g cukru močky

Inštrukce

150ml vody, 70g másla, 150g hladké mouky, asi 500g mletého cukru, mandlové aroma Postup: Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladit a přimícháme cukr a mandlové aroma. Cukr dále přidáváme podle konzistence marcipánu.

Komentáře

To je hezké,ale mouka a marcipán mně nejdou dohromady.(giggle)

Marcipán a mouka, to mi nejde k sobě, ale budiž. Nedokáži si představit tu chuť. Když už dělám falešný marcipán tak používám sušené mléko. Je to pak trochu dražší, ale chutí se dost podobá tomu pravému.

Nerada do toho mluvím,ale tomu se říká varna,chutově to není špatné a když tam dáte to mandlové aroma tak to má nádech po marcipánu a ač je tam hodně cukru,tak to přitom není tak moc sladké na chut,takže je to dobré řešení pro ty komu vadí moc sladký potah,zrovna v neděli budu s varnou dělat jeden dortík kolegyni která chce tu varnu právě proto že jí chutnala na dortu a že jí přišlo že není to tak sladké jako s marcipánem.Je moc dobrá i s citronovím aroma.Já to ochutnala před půl rokem poprvé od jedné dortové kamarádky a fakt to není špatné.

Taky bych chtěla varnu zkusit na nějaký dortík. Může se z ní i modelovat, nebo je to jen k potahování? A co barvení? Není vlivem mouky tmavší?moc děkuji:-*

Znám jednu která mě tu varnu naučila dělat a ta z ní modeluje i nádherné růže a barvu to má podobnou jako marcipán falešnej,takovou nažloutlou.Já z ní zatím nezkoušela modelovat jen potahovat.

Simonko děkuji. A jak je to s uchováváním? Můžu ji dát taky do chladničky a pak ji nechat povolit v mikrovlnce, jako klasickou modelovačku ze suš. mléka? Nebo se to chová úplně jinak. Moc děkuji za odpověď:-*

Vlasti přez varnu je expert Milu,taky sem dává dorty,tak si ji tu najdi a zeptej se přímo jí,já zatím dělala jen jeden dort a ted se chystám tento týden a za týden na další,tak s tím nemám moc zkušeností,ale tuším že skladovat se dá,tak jí písni dotaz,kdyby si nevšimla tady toho.Pápá.(flower)

Moc děkuji za tip, zkusím jí napsat mail, snad jí to nebude vadit:-*

Vlastino,
Tvůj mail jsem dostala, ale protože to třeba bude zajímat i někoho jiného, tak Ti odpověď napíšu sem :

Já jsem se s VARNOU skamarádila natolik, že pro mě neexistuje lepší materiál jak na potahování, tak i na modelování čehokoli.
WI nebo K2 používám jen v případě, že potřebuju čistě bílou barvu.
Varna je pro mě, moji rodinu i zákazníky i chuťově nejlepší...ať už s citrónovým nebo mandlovým aroma.
Podívej se na tu tenisovou raketu, kterou jsem vkládala naposledy (zatím je na 1. stránce)...vše je tam z varny, jen ty bílé kousíčky jsou WI. Rám rakety je čistá (neobarvená) varna. Když ale vyschne, tak je i bělejší.
Potahuju vrstvou 0,4 - 0,5 cm silnou a nikdy mi nic neteklo.
Na dort o průměru až 30 cm stačí základní dávka varny:
150 ml vody + 70 g másla + 150g hladké mouky + 700g cukru moučky + aroma
Někdy zapracuju i trochu sušeného mléka (mám zásobu a mléčný marcipán vůbec nedělám:-) ).
Varnu je dobré nechat do druhého dne "uležet" zabalenou ve fólii někde v chladnu (může a nemusí být v lednici)....ale je možné s ní pracovat hned.
Výborně se barví!! Třeba černá, která dělá jinak problémy, je perfektní. Taky jsem vypozorovala, že obarvená varna tak do půl hodiny má barvu výraznější...proto se musí dát pozor, když se chce jenom světlá barva...raději tu půlhodinku počkat a pak případně barvu přidat nebo nechat tak.
Co se týká skladování...uchovávám v chladu (nemusí to být nutně lednice) zabalenou ve fólii...zpracovávala jsem zbytek i po 14 dnech a byla naprosto v pohodě.
Varna když je dobře zabalená, tak netvrdne...není nutné ji dávat do MVT....představ si třeba těsto na vánoční cukroví...i varnu stačí před upotřebením jen propracovat.
Na modelování postaviček nebo růží si do varny ještě zapracuju trochu víc cukru aby byla tužší.
Vyvaluju ji na silikonovém vále a vůbec nepodsypávám...používám nerez váleček.
Nedávno jsem udělala i pokus - smíchala jsem varnu se zbytkem obarveného WI...vznikla krásná, plastická hmota na modelování...jde to i naopak - smíchat obarvenou varnu a bílý WI.
Věci vymodelované z varny poměrně rychle schnou na vzduchu...to je výhoda, když se musí něco vymodelovat na poslední chvíli a je potřeba aby to bylo alespoň částečně zatvrdlé.
Čerstvá (neoschlá) varna jde výborně lepit vodou(malinko potřít!!!)...zaschlou lepím lepidlem.
Většinou ale vodu ani nepoužívám, varna na varnu se lepí sama.
Používám ji i do silikonových formiček.

Tak snad jsem na nic nezapomněla.
Já varnu preferuju taky z důvodu, že je matná...lesklé dorty se mi nelíbí, připadají mi jako by se roztékaly....když je lesk potřeba, tak se to dá udělat jinak...třeba na některých květech.
Je to jako s každou jinou hmotou...musíš se s ní opravdu skamarádit.
Na závěr ještě něco - záleží na dobře udělaném odpalovaném těstě!!...vodu s máslem hlídat, míchat a v momentě kdy začne vřít, tak nasypat mouku a rychle a důkladně!!!! vypracovat vařečkou (už mimo plotnu).
Jde to rychle.
Pak do studeného těsta zapracovat cukr...taky důkladně...množství cukru se může klidně dát víc nebo míň...to už se musí poznat "pod rukama";-)

Jestli jsem na něco zapomněla, tak se ptej.
papa Milu

Ahoj Milu, chtěla bych Ti moc poděkovat za příspěvek o varně, je určitě vyčerpávající. Myslím, že Ti budou vděčné i ostatní holky, které tuto hmotu do teď neznaly, stejně jako já. Ještě jednou velké díky.:-*

Děkuji za recept. Včera jsem to dělala poprvé a musím říct že je opravdu skvělá. Na poprvé se opravdu povedla a je i chutná. Dělala jsem s ní počítač a opravdu super nic neteklo,krásně se dalo zahlazovat.Ten pokus je vložená na stránkách. Fakt díííík BozkávamÚsmevÚsmevÁnoÁnoSrdce

Ahoj Milu, jsem naprostý začátečník, ráda bych práci s varnou zkusila, teď právě jsem jí vyrobila a mám pocit, že se povedla, ale nejsem si jistá, jak jí obarvím. Stačí obyčejná potravinářská barva? A jak mám postupovat? Chichocem sa Prosím poraď. Díky.(flower)Tatranka

Ahoj, stejně jako Ty jsem i já teprve varnu objevila, takže zase nemám takové zkušenosti jako Milu, ale většinou barvíme gelovými barvami - dává se jen troška, dobře se zpracovává a na varnu fakt chytá dobře. S klasickými práškovými barvami na varně zkušenost nemám, ale myslím, že se barví stejně jako jiné hmoty - barvu necháš rozpustit v kapce vody a tuto vodu pak vliješ do hmoty a důkladně propracuješ, tak by se mělo docílit stejného efektu jako u gelovek. Ahoj Vlasta;-)

Ahoj Vlasto, moc děkuji za radu, vyzkouším obojí a uvidíme. Úsmev

Milu ahojik
prosímtě na cakes se někdo ptal na varnu ale ze sýrem..mohla bys mi poradit jak na to chápu že místo cukru dát sýr,ale otázka zní jaký a kolik.Určitě se s tím supr potahuje a já bych to chtěla vyzkoušet manžoci na sekanový dort,Ptala jsem se i holek,ale bohužel mi nikdo neodpověděl.Nevíš co s tím muc muc

ahoj jen jsem se chtela zeptat když dort potaženy tou varnou necham v mrazaku přes noc nebude ta Hambím saHambím sa varna potom po vyndani mokra a rozblacena dekuji za odpověd paa pegy:-)

Ahoj Milu, dovoluji si te oslovit a poprosit o pomoc.tuto potahovku jsem zkousela posledne.Vsechno slo perfektne az dochvile, kdy jsem ji chtela vyvalet a nasledne dostat na dort.na silikonovem vale se mi prilepolovala, potom kdyz jsem ji chtele predelat na dort tak se neskutecne trhala. Nevis v cem jsem mohla udelat chybu? Dekuji ti predem za radu.(clap) Danca

Ahoj Milu, Tak to jem přesně potřebovala číst- vše podrobné. Kdysi jsem si našla Varnu někde na stránkách a podařila se.Jdu ji už dělat po třetí a chtěla jsem zkusit něco plastického a nevěděla zda třeba růžičky budou držet tvar - no a dle tvého popisu by mělo:-) tak to zítra zkusím. Jsem úplný začátečník, naprostý laik všeho co se týče různého dekorování - zatím jsem si vystačila vždy s krémem, ale když vidím ta mistrovská díla.... jen slintám(rofl) . Děkuji za přesný popis receptu- zatím se mi vždy povedla a když před vánoci zbyla, tak jsem ji nalepila na perníčky. Pěkný večer, milena

Dobrý den, plánuji dcerce udělat narozeninový dort ve tvaru slunicka, na těchto stránkách jsme objevila užasný sluničkový dort, ráda bych udelala podobný, ale vůbec nemam zkusenost s marcipánem,varnou .... chci se zeptat, zda tento vás recept /uvedený výše/ je možné obarvit potravinářskými barvivy nebo jsou nějaké speciální; a zda je vhodné toto "těsto" použit pravě na dorty

Milu, musím Vám také poděkovat za pěkný podrobný popis! Do varny jsem se téměř zamilovala. Moc pěkně se s ní pracuje. Barvit jsem zkoušela obyč. potrav. barvami i tekutými (z AU). S obojím jsem spokojená. Děkuji za rady! :)

Musím poděkovat za recept na tento marcipán. Jednou jsem totiž zkoušela dělat recept ze sušeného mléka a vůbec se mi to nepovedlo. Jelikož odpalované těsto jsem už dělala několikrát, tak jsem to zkusila a musím říci, že hned napoprvé se mi povedlo. Ale jako první pokus jsem se rozhodla, že jen "obalím" klasický kulatý korpus. Neobarveně, prostě jen tak. A opravdu se to povedlo. Zbytek mám v lednici a dneska dodělám na jiném dortu. Ale to už budu obarvovat. Tak snad se povede... Ještě nejsem tak zkušená a jsem čistě samouk... A ještě jednou děkuji za recept... Áno

Děkuji ženy že jste to tu tak krásně vysvětlily a Milu nejvíce. Tento "marcipán" lajk na dortě ani nepozná od pravého, jsem samouk a dorty dělám jen v rodině a známým a né všechny dělám s marcipánem. Nějaké profesionální cukrářce bych můj dort určitě nedala:-)

Holky, tak to jsem ráda, že vám ten můj elaborát k něčemu je:-) ...přeji hodně zdaru a spokojených mlsounů!

Dobrý večer,
blíží se narozeniny mého malého syna a tak hledám inspirace. Moc mě váš levný marcipán zaujal. Jak je to s bezlepkovou moukou? máte s tím také někdo zkušenosti? Syn nemůže bílou mouku, mléko a soju a na bezlepkových stránkách jsem takhle podobně zajímavou radu, jako tady, nenašla. Děkuju. Kolka.

Páááááni....teda ze začátku se mi to zdálo hodně divné, ale už sem si nevěděla rady, protože mi poslední dobou tekly všechny dorty s marcipánem ze suš. mléka. Naštěstí jsem zkusila váš recept a jenom jsem zírala, je naprosto skvělý SrdceSrdceSrdce , sice po chuťové stránce je ten ze suš. mléka o něco lepší, ale na tom dortu to stejně nikdo nepozná a ozdoby budu dělat ze suš. mléka. Je nádherně tvárný a dorty jsou hlaďoučké bez hrbů a nejsou lesklé... Strašně moc vám za ten recept děkuju...zachránila jste mě od nervového zhroucení...:-D

Taky přidávám mé velké DÍK!!(flower) Já sice nepatřím k těm, které mají s marcipánem se suš. mléka špatné zkušenosti, ale tedy, s porovnání s varnou, toto je mnohem rychlejší a jistější řešení. Marcipán se mi málokdy podařilo tak pěkně vyválet, aniž by praskl nebo se promokl podkladem. A aby ne, bylo potřeba velkého množství. U této hmoty to jde nějak samo a i za tak málo penízek je toho ve finále až až Tlieskam Nevím, jak s ním půjdou modelovat kytičky a figurky, ale asi nebude tak tvrdnout a drolit se jako marcipán ze suš. mléka Slnko A chuť? Musím tedy říci, že je opravdu žravá!!! Hambím sa a společně s korpusem a krémem bude ideální, i když ne tak marcipánová jako u již zmíněného marcipánu ze sušeného mléka Úsmev Moc děkuji Torta

(heart)Dnes jsem poprvé vyzkoušela varnu a byla jsem příjemě překvapená,jsem zviklá na marcipán ze sušenyho mlika,ale z varnou se lip potahuje,kytky budu asi dělat z mlika,ale na potahování je varna mnohem lepší,potahovala jsem panenku a šlo to krásně,děkuji moc za tento recept,určitě bude přínosem pro všechny a je levný,vřele všem doporučuji vyzkoušet.(y) Áno

Mohla bych se zeptat prosím na postup té varné?Chtěla bych udělat své dcerce dortu potáhlou poprvé a nevím jak na to.Mohla bych vás poprosit o radu?Děkuji.

KvietokSlnko Tento marcipán jsem zkoušela.Povedl se na jedničku a dokonce i chutnal Úsmev Jen jsem se chtěla zeptat : mandlové aroma mám přidávat hned s cukrem nebo až později? Děkuji

Já přidávám až ke konci, kdy už je zapracován téměř všechen cukr, ale myslím, že se vůbec nic nestane, když to dáš hned;-) .

SlnkoSlnkoSlnko Skvělý recept, ten se vždycky dobře povede TlieskamSlnkoKvietokSlnkoTlieskam

Dnes jdu delat varnu poprve kdy tam mam dat barvu dik:

|Ja jsem spokojena s varnou. Děkuji za recept. Ja davam barvivo a aroma naposled. Udělám si dulek a nasypu barvivo a dam par kapek barviva a zpracuji. Musi se pomulu zpracovavat jinak vytece. a podle toho jakou chci barvu pridavam barvivo a aroma. Ale chtela jssem se zeptat jestli nekdo delate figurky tak cim to spojujete? nechce se mi to slepit. Dekuji za odpoved.(clap) SlnkoSlnko

Zdravím,a prosím o radu...K 15.dubnu budu dcerce dělat dort,vždy jsem dělala z marcipánu ale měla jsem s tím zaprvé nervy a za druhé do druhého dne se stalo že se začal i tak trošku roztékat :( takže veškerý snažení bylo sprominutím naprd...Dnes jsem našla tyhle stránky a jak to všechno čtu tak nebudu váhat a udělám tenhle recept...ale nejde mi do hlavy jedna věc :( prosím vás když budu chtít potáhnout ten dort ať má jakýkoli tvar tak je se to udělá tak,aby tam nebyly překlady nebo nějaké jiné nerovnosti...vyválím placku a pak ji jen položím na ten dort? moc děkuji že mi poradíte ..ještě radši bych byla kdyby bylo někde na netu postup jak na to ve videu ,ale to už asi chci moc že? :) mockrát děkuji za radu a přeji kráááásný slunečný víkend...B-]

Zdravím,
zkoušela jsem varnu 2x a vždycky se mi trhala. Teď jsem ji hnětla v pekárně (program byl bez předehřevu), hmota byla pevná, ale stejně se mi trhá, i když jsem dělala malé kousky, které jsem pořádně prohnětla v ruce. Jiné hmoty jsem zatím nezkoušela, ale mám představu, že je hmota tvárná jako plastelína. Varnu mám na dortu pevnou a neteče, ale není to ono Plačem
Poradí mi někdo, kde dělám chybu? Díky moc. Silva

také jsem jí dělala a povedla se SlnkoKvietokKvietokKvietokSlnko

Ahoj, rozhodla jsem se, že postoupím do "vyšší cukrářské" a zkusím potahovaný dort. Ze všech hmot se mi varna zdála nejsympatičtější, tak jsem ji zkusila a výsledek byl absolutně úžasný! Tak se chci podělit o pár vychytávek: nemůžu ani za nic sehnat mandlové aroma (poraďte, kde ho v Praze koupit?), tak jsem do hmoty zapracovala lžičku vanilkového aroma a dvě tyčinky pravého marcipánu - myslím, že chuťově to nemá chybu! A pokud dělám figurky, tak místo více cukru zapracuju trochu sušeného mléka, hmota se tím krásně zpevní, ale rychleji schne, s tím je nutno počítat. Tak ať se pečení daří, já se jdu zrovna vrhnout na medovník s medvídkem Pú ObjímamTorta

ahoj jak mám dokázat aby byl bort bez záhybů a hladký Úsmev

Dobrý den,
vyzkoušela jsem varnu, jsem s ní spokojená, ale mám problém. Trhá se mi a drolí. Někde dělám chybu, ale netuším kde. Vůbec jsem nebyla schopná korpus potáhnout. Netrhaly se mi maximálně kousky velikosti dlaně. Poradí mi někdo kde je ta chybka? Přitom v základním receptu jsem dala jen 500 gr cukru.
děkuji Lucie
Srdce

Ahoj Lucie,
z prvního pokusu mám stejnou zkušenost, trhalo se to a drolilo. V mém případě to bylo z toho, že nejdřív dělám pak čtu, cukr jsem zapracovala ještě za tepla, byla jsem nedočkavá. Na podruhé jsem počkala až úplně vychladl a pro jistotu vyměnila značku mouky. Ze zkušenosti vím, že na odpalovanou hmotu mouka vliv má. A výsledek SUPER Áno naprosto předčilo moje očekávání co se zpracování týče. Jediný problém nastává ve chvíli, kdy nezvládnu potáhnout dort z jednoho kusu a musím nastavovat. Pokud je pod touto hmotou máslový krém, tak to v těch "svárech" teče.;-(

Lucie možná, žes to s tím cukrem přehnala. Já jsem ho vůbec neodvažovala a prostě jsem po troškách přidávala, až byla hmota pěkně tvárná a hebká.
Varnu jsem zkusila poprvé na narozeninový dort pro dceru. "moučná koule" je hotová raz dva, hned jsem přidala v kapce vody rozmíchanou práškovou barvu a mandlové aroma (koupené v drogerii za 19, Kč). Chce to hníst delší dobu, aby se barva pěkně sjednotila, hmota je tuhá asi jako modelína. Krásně se vyválela, přidávala jsem po troškách mouč.cukr a též při vyvalování placky jsem podsypávala stále cukrem. Krásně se na dort přilepila a vůbec netekla. Všichni obdivovali dort, prý jako od cukráře. Dcera si poručila růžový se zelenými hvězdičkami a dozdobila jsem zbytkem krému z dortu. Krásnější dort prý k narozeninám ještě neměla. Zkus znovu a úspěch se určitě dostaví. pa monina

Moc děkuji za radu, mám příležitos to vyzkoušet. Druhá beruška bude mít 1 narozeniny. Snad to bude lepší, budu se řídit doporučeními Úsmev já jsem takový cukrář velký amatér, páchám dorty jen na narozeniny, takže se sem fotky dávat vážně neodvážím Smútok Hezký den Lucie, Luisinka a Stellinka (Pro tu poslední bude dort, takže to vidím také na hvězdičky, ale asi né zelené)

Varna je naprostá BOMBA!!! Doporučuji všem a děkuji za recept, už u ní zůstanu.(sun)

take jsem varnu zkusila a je super(y) Áno

dnes jsem ji zkoušela a ted jsem dopotahovala(j e0.35 hodin sobota) dělala se krásně chutná mi krásně, dala jsem tam cit. aroma, na omak příjemná, jen když jsem ji chtěla rozválet tak se mi jakoby trhala, fakt nevím co s tím. dělala jsem jen pidi dort pro známého jen tak, ale kdybych dělala větší asi bych zvolila jinou potahovku, ale když tá varna je levná a fakt chutná a jemná, máte s tím zkušenosti?nebo čím potahujete?

Ano,já tím také potahuji jen malé plochy,skoušela jsem velký ovál a prostě to nešlo,není moc elastická a trhá se,ale chutná mi také více než mléčný marcipán,od toho nikdy nevím co mám čekat.Teče nebo se rosí,s varnou je to zaručené.(sun)

Tak jsem včera vyzkošela tento recept na marcipán šlo to skvěle a dokonce je dobrý moc jsem mu nevěřila ale rozdíl není vůbec poznat jsem zvědavá jak se sním bude potahovat dnes to vyzkouším pak dám vědět. mám starch aby se netrhal ÁnoKvietokÁno

Ahoj děvčata, já jsem včera také vyzkoušela - poprve- falešný marcipán. Parádní hmota , udělala jsem asi 30 růžiček ve třech odstínech, lístečky , no jedna báseň, takovou radost jsem měla(sun) (sun). Nechala jsem je na uschnutí na stole a taky aby dcera viděla jaký jsem pašák(tvořila jsem do 1 v noci). No a ráno jsem div neumřela, zůstaly na talíři dva lístečky, o ostatní se postarala naše jezevčice;-( PlačemPlačem takže chci tímto říct, že varna nemá prostě chybu....a to mám mít dnes dortík hotový, ach jo;-( Plačem Zdravím všechny a přeju jen dobrou náladu. Marie od Brna

ahojky, recept je fakt super!!! Chci ho použít na svatební dort. Včera jsem si dělala jeden "zkušební", ale hmota je trochu zažloutlá. Nevíte prosím někdo, jak zajistit, aby byla hmota čistě bílá? děkuju moc za radu!!

Jde to krásně vybělit tekutou bělobou,dát to těsta a prohníst,dělala jsem už takhle 2x a bylo to bílí skoro jako icing.

Stránky

Back to Top