Téma diskuse

Dort Excelsior

Dobrý večer,prosím zas o radu milé šikulky, zda některá nemáte recept na tenhle dortík pochází z roku 1915,je poskládaný z několika druhů korpusů a krémů.Mooc děkuji Úsmev

Fórum: 

Daj obrazok lebo nevieme o aku torticku sa jedna

To je velmi starý recept.
Je to dort skládaný.Z piškot korpusu,sachr korpusu,mandlového korpusu který se dochucoval 3-4 hořkými mandlem.
Náplně byly jahodová,ořechová,čokoládová,Malaga krém.Dál nevím musela bych ho najít.
Tento dort se kdysi dělal, jen pro bohatou smetánku výjde šíleně draze.
Používají se do něj, jen ty nej dobroty. BozkávamBozkávamBozkávam hold asi jsem fakt stará bába.Já ho jako dítko jedla,dělala ho moje babča a doslova to bylo polechtání chuťových pohárků. Kvietok

Jedine, co jsem nasla.
"Z čeho jsou korpusy?
Na sestavení dortu se použijí dva listy terstské dortoviny, ta je mandlová. Jeden list je sachrový – to je čokoládový korpus s máslem. A dva listy písečné lehké dortoviny, což je klasický piškot.
A náplně?
Jsou máslové. Jahodový krém s přísadou čerstvých jahod, jahodového protlaku a krájených zavařených jahod. Ořechový s přidáním pravé vanilky a kávové tresti. Malagský krém s přídavkem vína Malaga, trochy českého medu a vanilky. A konečně silný marachinovaný krém s kousky ananasu. Jak Reimann píše – utuhlý dort urovnáme a nakonec potáhneme bledě oranžovým fondánem s rumovou příchutí. Co ozdoby použijeme glazovaných kostek ananasových, v krystalu omočených čerstvých jahod a máčecí hmotou potažených půlí velkých ořechů. Prokládáme čokoládovými a marcipánovými lupeny a bledě zelenými, ve formě vytlačenými listy."
Leda by nekdo mel puvodni kucharku od Josefa Reimanna. Ale dik za inspiraci, az bude cas, projdu se po antikvariatech.

Jeeejda, Zdenicko! Ty mas pravy poklady! Jestli tenhle nebo podobny historicky recept najdes a budes ochotna se podelit, urcite to spousta holek maximalne oceni. Ja tedy rozhodne...
Slnko

Zdeničko,to je on, já věděla kam se obrátit,kdybych mohla poprosit o recept(najít),já ho chci udělat mamce k "60",ale až v září koncem tak to nemusí být dnes BozkávamBozkávamSrdce ,moc děkuji.

Jak jsem ze zdejších příspěvků pochopila, tak upéct tento dort bude finančně náročné a výsledek nejistý. Chceš-li Elinko dát dort jako dárek, tak bych asi využila služeb této kavárny na Nerudově ulici v Praze: http://www.emapraguestrudel.cz/?page=menus Mrkám Musím uznat, že zmiňovaný dort vypadá velmi luxusně Tlieskam viz obrázek

Moc děkuji Helenko,ale já raději počkám na Zdenky recept ,(sun) Tlieskam ještě jednou dík za ochotu.

ups. zdvojilo se. pardon.

Děkuji i Slaneckovi,jo to je ono,ale nevím co je terstská dortovina a když už je tak fin.náročný chtělo by to přesný recept asi i tak dojde na menší úpravy,ale budu se snažit držet se receptu-jestli ho budu mít Plačem .

Zdravím,zní to zajímavě,kdyby někdo tedy přiložil podrobný návod a foto bylo by to super Slnko

Děvčata pokud ho najdu orginál, dám ho sem.Ale musím prohrabat hafo receptů po babi.A tento týden, ani příští to nebude.Mám tu vnoučata a hafo práce.A připravte se na to,že pokud se dodrží recept, jak má být sáhnete dost hluboko do kapsy.Jen víno Malaga co tam patří stojí lahvinka 500 kč. Chichocem saChichocem saChichocem saChichocem sa

Ahoj, já jsem recept na Excelsior našla v Moučníkářce Jana Kettnera z roku 1926 a je úplně jiný než tady poposují holky.
Z 10 bílků udělá se pevný sníh, do něj zašlehá se 300g cukru a rozmíchá 300g strouhaných oříšků. Na pomaštěném a moukou posypaném plechu naznačí se 3 kruhy v dortové velikosti. Hmota se dá do kornoutu na jehož konci jest malá trubička a do kruhů se stříká spirálovitě ta hmota, takže obdržíme tři plátky. Ty se zvolna pekou, kávovým krémem se sesadí dohromady a po straně se též pomažou a posypou sekanými oříšky. Krém: Do utřeného másla přimíchá se totéž množství nahřátého fondánového cukru s kávovou chutí.
Když jsem hledala v receptech dál, tak dort co je "mnohochuťka" se tady jmenuje Dort prince Püclera.
Skládá se ze tří plátků a sice terský, sachrový a písečný. Plní se máslovým krémem s přidáním maraschino a krájeného kompotového ovoce. Potáhne se čokoládovou polevou.
Terská hmota je náročná. Jak časově, tak na suroviny. Šlehají se bílky s cukrem, pak margarín nebo máslo s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a moučkovým cukrem, do vypěněné směsi se za stálého šlehání přilévají další tekuté bílky, vyšleháme a přidáme mleté mandle nebo kokos. Tato hmota se spojí se sněhem a hladkou prosátou moukou a peče při teplotě 190-200 stupňů.
Tak snad si vybereš co je ono Úsmev

Back to Top