Téma diskuse

Domácí marcipán

Ahoj, jak můžu udělat potahovací hmotu, aby šla lépe vyválet? Aby byla jako modelína? Dělám marcipán z plnotučného mléka, oleje, medu, a mandlové tresti. A vždycky se u toho hrozně nadřu a taky se trhají kraje. Když koupím kukuřičný sirup, bude to lepší??
Nebo se více vyplatí si ji koupit už hotovou?? Díky moc za pomoc, za 14dní budu dělat dort synovi a chci, aby se líbil.
Iva

Kukuřičný sirup a nebo glukoza určitě přidají na elastičnosti, ale kupovaná hmota je víc pružná, než jajákoliv domácí. U mě vede W. Icing, a hodně oblíbená je Smart flex. A nebo koupit pravý marcipán, nenadřeš se a cenově vychází líp než domácí ze sušeného mléka. Kvietok

Ivi, mě zaráží to plnotučné mléko, pokud vím, tak mléko se používá polotučné, z plnotučného se marcipán prý daleko hůř dělá a potahování zlobí - já to raději ani nezkoušela. Co se týkáý hmot - musíš vyzkoušet sama, který recept ti sedí - ale u skoro všech domácích hmot se bohužel nadřeš. Pokud chceš hmotu, aby byla chuťově jako domácí, tak si kup směs Montana - je to vlastně sypká směs, ale její zpracování nedá skoro žádnou práci. A pak můžeš koupit hotové hmoty - marcipán a nebo jak uvádí Jarka WI - pozor má nakyslou chuť - ta třeba mě nesedí, nebo Smartflex - ten je podle mě nejlepší. Ale počítej s tím, že ani jedna z kupovaných hmot nemá ( samo krom té montany a pravého marcipánu) podobnou chuť jak domácí hmota KvietokKvietok

dělávala jsem dřív jen polotučného mléka, nejlepší mi přišlo Laktino, pak Bohemilk. Jednou jsem zkusila z plnotučného, ale nešlo mi to, byla to žvýkačka, leskla se jak býčí kulky Chichocem sa , strašně zle se mi s ním dělalo. Ale už jsem tu viděla víc názorů, že to jde i s plnotukem, jen malinko ubrat toho mastného (oleje nebo tuku) atd. Dávala jsem pšeničný sirup, sem tam i kukuř., neměla jsem problém, hňácání jsem si usnadňovala pekárnou.Teď kupuji směs Montanu a je to super, chuťově stejná jak domácí, na práci taky paráda, jen to barvení na syto (černá, červená) je možná horší, spotřebuji více barviček, ale nemusím nikde lítat pro krabice mléka, cukr, sirupy....Když potřebuji bílou, tak dávám přednost pomerančovému Smartflexu.

Já dělám jen z nízkotuč.mléka,dostávám za nic,takže dám malinko víc tuku (blush).

Moc děkuju za komentáře, pomohlo to, uvidíme. Taky mám doma pekárnu, nejdřív to zkusím s ní. Ale ten kukuřičný sirup asi koupím, nestojí svět a místo medu, to možná bude lepší.

Já z plnotučného mléka (Laktina ) dělám, ale jen marcipán na figurky.Dělá se mi s ním dobře .Žádný olej tam už nedávám.Tuku je tam dost.Na potah používám marcipán z polotučného mléka a nebo Smartflex.

Do domácího marcipánu používám kukuřičný sirup.Je elastičtější a řekla bych i bělejší.Nedávám žádný olej,jen ždibínek tuku Omega,vodu velice opatrně a dávám i jeden bílek.Tento domácí marcipán mám nejraději na modelování.Na potahování používám smartflex citronový.Vnučka mi říkala,že ji líp chutná než mandlový.Ipomerančový je dobrý.Ty ovocné mi příjdou ne moc sladké.Musím zkusit ještě ten jahodový. ÚsmevÚsmev

Potahová hmota se dá koupit jen přes net?? Nebo i v nějakém obchodě??

V pohodě na netu takřka všechny cukrářské e-shopy ji prodávají Áno

Já dělám potahovou hmotu jen z plnotučného Laktina a nikdy se neleskla, neroztékala a dělá se mi s ní dobře. Jen obarvená trošku víc lepí, ale to jde spravit tím, že ji dáte na chvilku vychladit do lednice nebo necháte zavadnout při pokojové teplotě.

Dobrý den,
prosím o radu. Lze marcipánovou hmotou potáhnout nepečený piškotový dort se zakys. smetanou? děkuji za odpověď.

to nezkoušej, marcipán bude téct - pokud chceš potahovat dort, kde je tvarohový nebo šlehačkový krém, tak musíš udělat mantinely z máslového krému, aby marcipán přišel do styku jen s tím máslovým krémem KvietokKvietok
tady jsou k tomu dvě diskuze
http://dorty.artmama.cz/mlecny-marcipan-7-rad-jak-zabranit-teceni-marcipanu
http://dorty.artmama.cz/node/50059

26dkg mouckoveho cukru
14dkg suseneho mleka(modre laktino polotucne)
2-4dkg olej
3-5dkg vceli med
Mandlove aroma
vlazna voda
vse dej do misy a le bez vody. Prodelavej hmotu a postupne pridavej vodu. Kdyz bude hmota po spojeni ridka, prisypej sus.mleko. Kdyz bude husta, zred troskou vody. Hmotu si udelej tuhou podle potreby. Na normalni velikost dortu, delam dvojitou davku. Ale vetsinou delam trojitou, kvuli dalsim ozdobam. Marcipan je super a dobre se s nim dela. Vaechny moje dorty jsou pouze z tohoto marcipanu.at se zadari

Back to Top