Téma diskuse

Domácí fondán

Ahoj, nemáte prosím některá zkušenosti s touto potahovou domácí hmotou (60 ml studené vody,
1 vrchovatá lžíce želatiny Dr.Oetker (sypká),

110 g světlého medu, (to jsou rovné 3 lžíce ),
ANEBO 3 lžíce vrchovaté sirupu kukuřičného či pšeničného,

1 lžička jakéhokoliv aroma (podle toho jakou chceme příchuť),
asi 1 kg moučkového cukru
a ztužený pokrmový tuk Omega)?

Dělala jsem ji na minidortíky a některé se mi orosily (a musela jsem je vyhodit, byly moc mokré) a některé byli v pohodě.

Nevíte, čím se to mohlo stát? A nebo nemáte nějaký fígl, aby se potahovka nerosily?
Chci dělat manželovy dort a moc by mě štvalo, kdyby mi zvlhl.....
Děkuji za odpověď. Zuzka

Já jsem z tohohle receptu dělala svatební sadu a dopadlo všechno dobře.Nic se nerosilo ani v červenci.Mě osobně radily,podsypávat škrobem při vyvalování a je fakt,že ty zbytky už byly tak suchý od toho škrobu,že už to šlo blbě mačkat a znovu vyvalovat.Používala jsem ten kuk.sirup.
Přeju hodně zdarů ÁnoObjímamKvietokSlnko

Já sem tady našla tenhle receptík ale trochu upravený a dobře se sním pracovalo a ani se nerosil 110g kukuřičného sirupu nebo medu,jedna polévková lžíce želatiny dr.oetker(ne dortové želé)60ml studené vody a asi 700g cukru Želatinu rozmícháme ve vodě a necháme 2až3min odpočinout.Pak zahřejeme přidáme sirup a hmotu vlijeme na cukr a zpracujeme.

Zuzi, také bych ho ráda zkusila,ale nevím, co s tím tukem Omegou děláš?

Mažeš si stím ruky, aby se ti to nelepilo na ruce. Tady je postup:
Do kastrůlku si dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit, poté zahřejeme (pozor nesmí vařit) a přidáme sirup (či med) a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme asi tak 600 g a potom přidáváme podle potřeby).
Směs si vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma omegou zpracováváme - hmota je docela měkká tak se nelekněte, ztuhne až po pár hodinách proto ji dáme do potravinové folie nebo do sáčku a necháme ji do druhého dne, nebo asi tak 8 hodin ztuhnout, potom zpracujeme a můžeme vyvalovat.
Hmota je vhodná na potah i na modelování.

jinak je hmota vážně měkká. Musíš být hodně rychlá a zabalit hmotu do potrav.folie. Až ti v ledničce stuhne, tak se s ní krásně pracuje. Teď jsem dělala zhruba ze dvou kil cukru...To byla fuška to zabalit Veľký úsmev se mi potvora rozjížděla a byla rychlejší než já Veľký úsmev ale na konec vše hobře dopadlo a už se válí v ledničce ÚsmevÚsmev Já ji dělám dopředu...V ledničce vydrží i 3 měsíce, neli dýl.... Snad se ti povede. Jo a ještě dodám, je dost sladká (cukr, med/sirup), tak pokud moc nesladíte, tak ubrat cukru v krému.....

já jsem tenhle domácí fondán také jednou zkoušela a byl v něm pořád cítit ten moučkový cukr... že to nebylo tak jemné, jako kupované hmoty - nemáte nato nějaký fígl???

To bohužel nemám Smútok

Ahoj holky, ten recept jsem vkládala já, hmotu dělám pořád, jsem s ní spokojená, jde o základní pravidla, nedávat po potahovku krém s obsahem vody (takže žádná šlehačka, žádný tvaroh), nedávat tam toho krému moc a nebo to může dělat i lednice, že se Vám vzadu ta stěna rosí. Stačí tam dát kus polystyrenu aby Vám ta vlhčina nešla na dorty přímo.
Jinak omegu dávám normálně, mažu s ní ruce aby se mi při zpracovávání nelepila na ruce. Fondán si nemůžu vynachválit, samosebou že tam je cítit moučkový cukr, ale taky to není hmota která stojí 150 kč za kilo. A komu jde jen o efekt - tak bude taky spokojený.
Markéta

Back to Top