Téma diskuse

divný domácí marcipán

ahoj holky, potřebovala bych poradit..minulý týden jsem dělala domácí marcipán podle receptu nalezeného někde zde ( větší polovina suš.mléka, salko, moučkový cukr podle chuti, 2 lžíce škrobu)..už jsem ho dělala asi před měsícem a byl výborný..ale minulý týden chutnal jako by se ten škrob nerozpustil či co, prostě jsem měla pocit, že v puse cítím prášek..stalo se vám někdy něco podobného? vůbec netuším, čím to může být:( díky za každou radu KvietokKvietokKvietok

ahojky, zkus napsat přesnější složení-recept, třeba budeme chytřejší Úsmev ono přidat moučkový cukr podle chuti je fakt hloupost Úsmev , podle mojí chuti to může být 10 dkg a někdo další by klidně mohl mít 100 dkg Veľký úsmev , už vůbec mi tam nesedí ten škrob, řekla bych, že je tím myšleno na podsypání (já teda zrovna nepoužívám, ale spousta dalších ano), to bude asi ten prášek v puse Prekvapenie
recept mnou vyzkoušený 200 g suš. ml. polotuk, 200 g cukr moučka, 3 lžičky oleje (nebo i 3 lžíce, záleží jak kdo je zvyklý), 3 lžíce nechat stéct pšenič. sirupu (cca 70 g) a asi 30-35 g! vody a k tomu ještě lžička mandlového aroma -používám to Oetker
jsou i další recepty ve složení jako 1:2 (méně suš. mléka, více cukru)...

ahoj, dělám podle tohoto receptu: http://celkav.rajce.idnes.cz/Dorty_-_postupy/#o_1_.jpg ..jak už jsem psala,už jsem ho jednou dělala a byl dobrý, ale teď fakt ten prášek v puse byl cítit:((

Vůbec nevím, jaký prášek by to mohl být . Nikdy se mi nic podobného nestalo, jedině co mě napadá je že mohlo být něco v cukru , ale to by asi bylo cítit i hned po zpracování.
Někdy má divnou chuť po delší době, když ztvrdne, ale když ho v mikrovlnce nahřeju a znovu zpracuju, je zase normální .Opravdu netuším, je mi líto . Kvietok

Dávat cukr podle chuti je špatně.To musí mít nějakou konzistenci.Já dělám tento marcipán už dlouho a jsem s ním velmi spokojená.Našla jsem ho v jedné kuchařce a stále ho používám,hlavně na figurky.200g sušené mléko,200g cukr moučka,3lžíce medu,30g ztuženého tuku,1bílek a 1lžíci mandlové aroma.Když chci bělejší marcipán,tak místo medu dám kukuřičný sirup,ale 2lžíce.Pořádně propracuju a v případě potřeby přidám vodu,ale moc opatrně.Olej do marcipánu vůbec nedávám.Nerada dělám figurky z kupovaného marcipánu.Na potahování mám nejradši smartflex a Waite Icing.Doufám,že jsem to napsala správně.V případě,že potřebuju vyloženě bílé kytičky,tak používám smartflex flover.Tento marcipán mají nejraději má vnoučata a tké zákazníci.Zatím každému chutnal.Pokud ho moc nepotřebuju,tak si dělám poloviční dávku. SlnkoSlnko

Myslím, že dávat cukr podle chuti není špatně : ) Konzistenci, hustotu hmoty nedocílím množstvím cukru, ale množstvím sušeného mléka , ten cukr je tam jen opravdu na chuť . Smartlex, WI, MMF a jiné potahovky jsem také zkoušela , ale neuspěla jsem - bohužel, pro mě by to bylo míň práce : ) .
Ještě se mi nestalo, že by salkový marcipán někomu nechutnal, zato se mi mockrát stalo, že chtěli bílý dort a když jsem jim dala ochutnat , aby si vybrali druh potahovky, tak si to rozmysleli , volili marcipán a béžovou barvu : )

Dělám ten sámy co milu22 a je dobrý.Má skvělou chuť a mám s ním potažené skoro všechny dorty.Když je tvarovově náročnější dort tak přidám trochu smarflexu.Jinak ten škrob byl určitě na podsypání. Slnko

jak už jsem odpovídala výš, v tom receptu je přidán škrob přímo do marcipánu: http://celkav.rajce.idnes.cz/Dorty_-_postupy/#o_1_.jpg ...ale je dost možné, že jsem předtím na ten škrob zapomněla..moc díky za receptíky i rady, určitě každý vyzkouším..přidávat smartflex do domácího je super nápad, určitě je potom více elastický že? KvietokKvietokSlnko

Škrob dávám vždycky , protože se salkovým marcipánem pracuji opravdu často, cítím rozdíl, když přidám málo škrobu, hmota není tak tvárná. Ale pokud tam někomu vadí, nemusí se přidat vůbec, škrob je tam jen proto, aby byl marcipán tvárnější. Kvietok

Já dělám tento, mám recept od profesionální cukrářky:
100g plnotučného sušeného mléka (používám červené Laktino)
100g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce medu
1 lžíce oleje
mandlové aroma

Hezky se z něj dělají figurky a na potažení dortu je taky fajn. Pokud chci, aby nějaký tvar opravdu dobře držel, třeba lístky růží, tak dělám hmotu ze 100g plnotučného suš. mléka, 100g moučkového cukru a jen po troškách přidávám vodu, která pak vyschne a všechno hezky drží. Jen s jezením je to horší, křupe to jako oplatka Úsmev

Milé dortařinky, tak sem po hodně dlouhé době zase nahlédnu a vidím svůj recept na marcipán. Jestli vám nevyhovuje, v pořádku,ale já s ním potahuji všechny dorty, dělám figurky, kytičky, prakticky všechno, co není bílé a je perfektní a hlavně všem chutná. Tohle jsou dorty jen za letošní rok a prakticky jinou potahovku nepoužívám http://celkav.rajce.idnes.cz/Dorty/
Proč se vám nezdá množství cukru ? Někdo nechce marcipán sladký, tak ho dám jen lžíci, někdo zas hodně sladký - dám velkou hrst, změnu nevidím a v tom množství bych si asi všimla pokud by se s ním pracovalo jinak : )
Mám vyzkoušeno, že pokud se dá škrob je hmota tvárnější. Dělám ho opravdu často, takže pokud škrob nemám a podsypávám jen cukrem, cítím, že není na modelování tak tvárný není to prostě ono. Chuť ta trocha škrobu nezmění a komu vadí tak ho dát nemusí : ) Pokud se chcete na něco zeptat mail mám v kontaktech . Kvietok

ahoj, já nevím, co jsem udělala špatně, když jsem tvůj recept dělala poprvé, byl výýýborný a všem strašně chutnal a podruhé jsem opravdu v puse cítila prášek:(..Je možné, že jsem to třeba jen špatně propracovala?

ahojky. ja si dlam tento marcipan, skvele se s nim potahuje a delaji se z toho dobre i figurky a ruzne ozdoby. vsechny me dorty, jsou delane pouze z tohoto marcipanu. zde je muj recept, ktery pouzivam uz ze skoly a vazne je vyborny a kazdy ho chvali. delam ho lidem i jenom k jidlu.
14 dkg- modre laktino
26 dkg- mouckovy cukr
4-5 dkg medu, nesmi byt zcukernately
2-4 dkg oleje
1 lahvicka mandloveho aroma
vlazna voda
vsechny suroviny, krome vody, si das do misy a prodelavas. vodu pridavas postupne. udelas si konzistenci takovou, aby se stim dali potahovat dorty, pak si trosku stuzis zase susenym mlekem, a muzes delat figurky, ruze atd. fakt se s nim dela dobre a nemuzu si ho vynachvalit. tak snad se ti tento recept bude hodit. mej se hezky Bozkávam

Jardo nemáš tam moc toho mandlového aroma, většinou se dává jen čajová lžička ÁnoKvietokKvietokKvietok

bubulinko. nene, davam celou lahvicku jak do jedne davky, tak do dvojite, nebo trojite davky. nekdy to zkus. je to fakt super, je hodne citit po mandlich a vsem strasne chutna. kamarad si ho kazdy mesic objednava 3 kila a za vikend ho sezere cely. sice nevim jak mu mam vysvetlit, ze i kdyz je marcipan obarveny, ze ma porad stejnou chut, protoze barvy jsou bez prichute, ale stale ten marcipan chce barvit. zkus to a uvidis. Bozkávam

Back to Top