Téma diskuse

ořechová roláda

Zdravím všechny šikulky,
mám na Vás prosbu potřebuji nějaký osvědčený recept na ořechovou roládu. Zkoušela jsem z polohrubé mouky a děs. A normální piškotová s přidáním ořechů mi praskla. Tak předem děkuji za receptíky. Áno

Fórum: 

Ahoj tady jeden receptík . 6 vajec , 120 g cukru krupice , 80 g hl. mouky , 1/2 prášku do pečiva. A když chceš dát ořechy nebo kakao tak ubereš mouku a dodáš do vahy (ořechy nebo kakao ) ,tato roláda se nemusí stáčet za tepla ,ale klidňe za studena . Receptík není můj , ale je suprácký jiný už nedělám

Dělávám tuto.5bílků,5žloutků,5lžic moučkový cukr,1lžíce oleje,4lžíce polohrubé mouky,hrst mletých ořechů a prášek do pečiva,dávám celý.Tento recept na roládu mám od sousedky a to je už několik let.Ale roládu dělám stále.Obyčejně plním karamelovým krémem,ale klidně může být i jiný.Roládu pak stočím,potřu krémem a posypu ořechama. Vyplazený jazykVyplazený jazyk

Ahoj. Mám dotaz. Jak stáčíte roládu? Rolujete tu kratší stranu, nebo tu delší? Dost mi praská a nevím si rady. Stáčím za studena. Jsem sice dost stará, ale rolády mám strach péct. Nevím přesně která strana se stáčí. Díky za radu. Marcela

stáčí se ta delší

roláda...
4 větší vejce
špetka soli
80 g cukr krystal
30 g hladká mouka
2 lžíce mleté ořechy (nebo kakao,kokos......pokud by jste chtělo jen piškotovou roládu,tak přidat jen 2 lžíce mouky a 2 vanilkové cukry )
1 lžíce cukr moučka
(já dělám z dvojité dávky)
Postup přípravy
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krystalovým cukrem, přidáme mouku, mleté ořechy, vše zamícháme a nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Plech vyložíme pečicím papírem, pomocí stěrky rovnoměrně naneseme piškotové těsto a pečeme v horké troubě při 190 °C přibližně 10 minut,a !HLÍDAT! dokud těsto nezrůžoví.

Upečený plát těsta jemně pocukrujeme,převrátíme na to /moje finta-čistou utěrku/ nebo opět pečící papír a převrátíme na desku větší než plech s roládou.Roládu i s papírem a utěrkou srolujeme po delší straně. Takto je necháme zcela vychladnout.
Vychladlou roládu opatrně rozvineme,Opatrně odstraníme pečicí papír i utěrku, naneseme náplň nebo krém dle vlastního výběru a opět svineme. Nakonec dozdobíme a necháme v chladu ztuhnout

rada.....roládu musíte hlídat,nesmí se vám přepéct (vysušit),a silná by měla být maximálně 1 až 1,2 cm, jinak se bude při točení lámat a papír sundáme až po vychladnutí těsně před dáváním krému.

Back to Top