ořechová roláda
Napsal uživatel jenise dne 21. Říjen 2014 - 13:35.
Zdravím všechny šikulky,
mám na Vás prosbu potřebuji nějaký osvědčený recept na ořechovou roládu. Zkoušela jsem z polohrubé mouky a děs. A normální piškotová s přidáním ořechů mi praskla. Tak předem děkuji za receptíky.
Fórum:
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Ahoj tady jeden receptík . 6
Ahoj tady jeden receptík . 6 vajec , 120 g cukru krupice , 80 g hl. mouky , 1/2 prášku do pečiva. A když chceš dát ořechy nebo kakao tak ubereš mouku a dodáš do vahy (ořechy nebo kakao ) ,tato roláda se nemusí stáčet za tepla ,ale klidňe za studena . Receptík není můj , ale je suprácký jiný už nedělám
Dělávám
Dělávám tuto.5bílků,5žloutků,5lžic moučkový cukr,1lžíce oleje,4lžíce polohrubé mouky,hrst mletých ořechů a prášek do pečiva,dávám celý.Tento recept na roládu mám od sousedky a to je už několik let.Ale roládu dělám stále.Obyčejně plním karamelovým krémem,ale klidně může být i jiný.Roládu pak stočím,potřu krémem a posypu ořechama.

Ahoj. Mám dotaz. Jak stáčíte
Ahoj. Mám dotaz. Jak stáčíte roládu? Rolujete tu kratší stranu, nebo tu delší? Dost mi praská a nevím si rady. Stáčím za studena. Jsem sice dost stará, ale rolády mám strach péct. Nevím přesně která strana se stáčí. Díky za radu. Marcela
stáčí se ta delší
stáčí se ta delší
roláda... 4 větší vejce
roláda...
4 větší vejce
špetka soli
80 g cukr krystal
30 g hladká mouka
2 lžíce mleté ořechy (nebo kakao,kokos......pokud by jste chtělo jen piškotovou roládu,tak přidat jen 2 lžíce mouky a 2 vanilkové cukry )
1 lžíce cukr moučka
(já dělám z dvojité dávky)
Postup přípravy
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krystalovým cukrem, přidáme mouku, mleté ořechy, vše zamícháme a nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Plech vyložíme pečicím papírem, pomocí stěrky rovnoměrně naneseme piškotové těsto a pečeme v horké troubě při 190 °C přibližně 10 minut,a !HLÍDAT! dokud těsto nezrůžoví.
Upečený plát těsta jemně pocukrujeme,převrátíme na to /moje finta-čistou utěrku/ nebo opět pečící papír a převrátíme na desku větší než plech s roládou.Roládu i s papírem a utěrkou srolujeme po delší straně. Takto je necháme zcela vychladnout.
Vychladlou roládu opatrně rozvineme,Opatrně odstraníme pečicí papír i utěrku, naneseme náplň nebo krém dle vlastního výběru a opět svineme. Nakonec dozdobíme a necháme v chladu ztuhnout
rada.....roládu musíte hlídat,nesmí se vám přepéct (vysušit),a silná by měla být maximálně 1 až 1,2 cm, jinak se bude při točení lámat a papír sundáme až po vychladnutí těsně před dáváním krému.