Vyztužení a obmazání medovníku
Ahoj všichni dortomilové,
jdu k Vám zase pro radu. Budu péct dvoupatrový dort, spodní patro bude medovník 30 x 30, vrchní patro 2x prokrojený piškot 22 x 22. Sesazené to bude asymetricky šikmo k jenomu rohu. Bude stačit, když dám brčka se špejlema pouze do rohů, tam kde se bude stýkat podložka vrchního patra se spodním nebo to bude málo a je potřeba dát výztuhu na více míst? Peču to na 16. 8., takže je dost pravděpodobné, že bude teplo a navíc bude dort stát několik hodin na stole. Ještě bych potřebovala vědět, jestli když medovník obmažu tenkou vrstvou punčoviny a potom máslovým krémem, zda to nerozmočí potahovku (Montanu) nebo jestli mám dát klasické mantinely (přece jenom tam příjde tvarohovo zakysankový krém), ale popravdě si to neumím moc představit, protože vrstva krému v medovníku je přece jenom nižší než v klasickém dortu.
Už teď Vám moc děkuju za Vaše rady a zkušenosti, které mi vždycky pomohly, ale teď je mi jich obvzláště potřeba, protože na tomto dortu mi fakt záleží (ale to ono vlastně na všech .
Stáňa
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Na medovník můžeš dort
Na medovník můžeš dort položit bez nějakých brček, je dost tuhý a bude předem "odzkoušený" zátěží ( předpokládám, že ho necháš dostatečně dlouho odležet). A krém v medovníku je přece máslový. Nějak nerozumím tomu tvarohu a zakysance
Ahoj Milu, moc děkuju za
Ahoj Milu, moc děkuju za odpověď.
Možná to zní pro někoho divně, ale dorty nezatěžuju, zkusila jsem to jen jednou a nebyla jsem spokojená. Jinak receptů na medovník je spousta, takže já mám takový, kde se střídá karamelovomáslový krém s krémem z tvarohu a zakysanky a musím říct, že pro mě je tento recept nejlepší, protože to prostě ty placky krásně provlhčí (samozřejmě nechávám dostatečně uležet) a dort není ve výsledku tak máslový a ani tak sladký. Prostě každá máme nějaké svoje postupy a recepty...
Každopádně opravdu moc děkuju za snahu o pomoc.
Stáňa
Musíš příště dotaz formulovat
Musíš příště dotaz formulovat přesně. Napsala jsi medovník a medovník je s karamelovým krémem. Takhle je to něco jako medovník.
(Žádný předmět)
Omlouvám se, mám to tak
Omlouvám se, mám to tak zafixované - říkám, že jdu péct medovník a ne falešný medovník. Navíc karamelový krém tam mám, ale střídám ho s tím tvarohovo zakysankovým. A podle reakcí rodiny a kamarádek, které chtějí recept, asi není tak špatný, i když není pravý. Ale uznávám, měla jsme být přesná. Tak snad příště.
Nikdy jsem neslyšela o
Nikdy jsem neslyšela o medovníku,do kterého by se toto dávalo,klasický medovník je dostatečně vlhký od cukrového rozvaru a tak pevný,že se na něj dá dát cokoliv bez výztuhy.Myslím,že ti s tím asi nikdo neporadí,protože neznají tento recept
Do klasického medovníku
Do klasického medovníku výztuhy potřeba nejsou, je to dostatečně pevné s těmi krémy, ale pokud máš krémy měkčí ze smetany a tvarohu, to bych se bála, může to placky moc rozmočit, takže tam dej aspoň tři výztuhy do míst, kde bude ležet vrchní patro na spodním díle tak, aby byla váha vrchního dílu symetricky rozložená. Je to jistota, stačí tři silnější brčka, zastřihnout zároveň s korpusem a položit na ně separační plato, případně aspoň karton nebo kartonovou podložku obalenou v potr.folii.
Děkuju, Olgo, za odpověď.
Děkuju, Olgo, za odpověď. Přesně takhle jsem si to myslela, jen jsem si to potřebovala potvrdit. Tento falešný medovník je taky pevný (mám ho mnohokrát vyzkoušený), ale pro moji jistotu ho přece jenom trošku vyztužím - hlavně kvůli tomu asymetrickému umístění druhého patra. Takže ještě jednou díky za pomoc a ochotu. Stáňa
Dělám také falešný
Dělám také falešný medovník,dává se jen zakysaná smetana a je výborný.
To jsem ráda, že něco
To jsem ráda, že něco podobného nepeču jen já. A musím říct, že v mém okolí jde opravdu na odbyt.
Dělám taky falešný medovník
Dělám taky falešný medovník se zakysankou
a moje okoli ani zadny jiny nechce
tento jim moc chutna a jsou s nim moooc spokojeny 