čokoládová ganache
Napsal uživatel Dorty LuCa dne 27. Červenec 2013 - 19:10.
Pekařky, prosím o podělení se o zkušenosti ... Jedná se mi o čokoládovou ganache (ganáž) a její použití na dortech pod potah pro docílení "ostrých" pěkných hran. Máte některá s tímto postupem zkušenost? Prosím, jak na přípravu ganache? Chová se ganache pod potahem slušně a nedělá neplechy? Moc děkuji za zastavení v této diskusi a případné rady a postřehy. Zuza
Fórum:
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Tady je recept a něco málo o
Tady je recept a něco málo o ní http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?p=21#p21
Já jí dělala poprvé a mám
Já jí dělala poprvé a mám stejný recept. Dělá se s ní dobře a je to v celku rychlé a chuťově výborné.
Jen jsem jí nedávala pod potah, ale určitě by to šlo.Dá se po vychlazení dobře uhladit .Já zrovna potřebovala dort pro mamku bez potažení a chtěla jsem vyzkoušet zase něco jiného.
(Žádný předmět)
Pokud ji budeš dělat s
Pokud ji budeš dělat s živočišnou šlehačkou, pod potahovku bych byla opatrná. Pod takový Smartflex Velvet nebo White icing by to šlo, ale pod domácí mléčnou hmotu nebo pod marcipán bych se bála. Přecejenté šlehačky (a tudíž vody) je v ganache docela hodně.
Ganache jsem sama nezkoušela, ale dělávám vlastně podobnou polevu/krém z čokolády a zakysanky http://www.dortovysen.cz/articles.php?article_id=5 a moje zkušenost je, že mléčná hmota, pravý marcipán i třeba K2 na tom tečou - a to jsem dávala jen ozdoby.
Sice pozdě, ale i tak:
Sice pozdě, ale i tak: ganache (tedy kvalitní čokoláda a smetana ke šlehání) je pod potahovku naprosto bez problémů. Musí se udělat tužší, asi tak na 100 g čokolády 50 ml smetany (ten recept ve výše uvedeném odkazu proto moc nechápu, to snad nemůže zatuhnout ani jako poleva). Smetana ve složení vůbec nevadí, ganache jsem dávala pod falešný marcipán, pravý marcipán i Smartflex, vše bez problémů. Když ganache zatuhne, je to tuhý krém, takže se dají v pohodě vytvarovat i ostré rohy, a to horkým nožem (tím se to i uhlazuje, aby byl povrch pod potah hladký). Určitě je ganache pod potah chutnější než máslový krém, jen to vyjde dráž.
ahaaa. a já jsem si
ahaaa.
a já jsem si minule říkala, proč mě ta šlehačka nejde vyšlehat a proč je tak hustá??? 
a já jsem teda neměla pařížskou šlehačku, ale čokoládovou ganache a ani jsem o tom nevěděla
(dala jsem totiž 72% čokoládu a šlehačku 40% v poměru 1 šlehačka ku 100g čokolády 



Příště teda nechám jenom při pokojové teplotě vychladnout a naplním korpusy. 

Diky vsem za zastaveni a
Diky vsem za zastaveni a rady. Uz jsem si to vyzkousela...a zamilovala. Nadherne se stim dela a ta chut je plna a lahodna.
Jojo, chuť je výtečná. Ještě
Jojo, chuť je výtečná. Ještě mám zbyteček v ledničce. Jestli se nesní nebo nepokazí, bude z ní dortík pro ségru k narozkám.



