Téma diskuse

Jaký krém pod potahovací hmotu???

Šikulky zase Vás žádám o radu, já se radši pořád ptám Úsmev Dělám potahovku ze suš.mléka, moučkového cukru, kukuřičného sirupu, oleje, jaký je podle Vás nejlepší krém do dortu i pod potahovku, nebo v jkém množství puding vodu a máslo??? Děkuji Všem

Fórum: 

ahojky ja asi nejsem ta prava na rady,ale dle mych zkusenosti se krem a potahovka nesnese zadny.mam odzkousene z kase,pudiny z vody,malo masla hodne masla,tvarohovy slehackovy...fakt jakykoliv a kdyz byly ve velke vrstve tak mi potahovka tala...ale treba ti nekdo da nejaky figl :-d

Katko, pod každou potahovku můžeš dát jakýkoliv krém...drž se jen jedné zásady...krému maloučko!!!....pomázni korpus krémem a zase ho stáhni kartou pryč...zůstane jen lepkavý korpus a to na přilepení potahovky stačí...a nikdy nic neteče...nedávej před potažením chladit, rozdíl teplot to tečení jen podpoří

Katko, neplatí, že pod každou potahovku můžeš dát jakýkoliv krém. Nesmí tam přijít krém s tvarohem, šlehačkou, jogurtem apod.,tudíž jen máslový, jak jsme zvyklé nastavený kaší nebo pudinkem, či jen máslo s marmeládou, či máslo s nutellou apod.

vlastoruz, věř, že platí;-)...mám to asi 500x ověřené

Dorty dělám taky už dlouho a mně potahovka nikdy netekla. Bylo to ale proto, že jsem se držela zkušených rad, které říkají, že mléčná potahovka nesnáší šlehačkové, tvarohové i jogurtové krémy. Prostě jen krém máslový s kaší nebo pudinkem. Pouze kupovaný White icing snese šlehačkové krémy. Ale pod potah se dá namazat i jen Nutela nebo hustý džem nebo třeba máslo vyšlehané s cukrem nebo džemem. Katko, dort můžeš naplnit jakýmkoliv krémem a zvenčí obmaž něčím z toho, co píšu výš. Ale mazat jen slabou vrstvu, silná vrstva naopak potahovce nevyhovuje a ta na ní teče. Pak dej normálně minimálně na hodinu (ale třeba i přes noc dort vychadit do lednice (NE do mrazáku) a potom ho potáhni a uhlaď. Ozdob a dej znovu vychladit. Pokud tohle dodržíš, věřím, že ti potahovka nepoteče. Potažený dort samozřejmě ničím nepřikrývej, do ničeho nebal, musí být v lednici jen tak. A já ještě zapínám při chlazení dortu lednici na vyšší výkon, aby v ní bylo chladněji. Takto prochlazené dorty se i dobře převážejí, protože jsou dobře ztuhlé.
No a krém pudinkový se většinou dělá tak, že se dává 1 pudink do čtvrt litru mléka a k tomu se pak zašlehá nejméně 1 kostka másla (a cukr samozřejmě), ale mohou to být až dvě kostky másla. To už jsou jednotlivé recepty, kde se to dočteš. Krém s kaší dělám podobně, recept mám např. zde: http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=101

Moc ti děkuju nemáš ještě nějaký fígl na vlhko v lednici??? Bylo mi řečeno, že mi potahovka roztekla kůli tomu, ale nikdy jsem nepozorovala, že by v lednici bylo vlhko, taky jsem přidala na vyšší výkon.

Vlhko je v každej chladničke...ja na zmiernenie negatívnych následkov používam kartón na zadnú stenu a sódu bicarbónu vysypanú na tanieriku MrkámÁnoKvietok

V lednici bývá vlhko. Já to řeším tím vyšším chlazením. Ale Zdeňka Rajnochová má na svých webkách nafocený fígl, jak to dělá ona. Pokud vím, dává na zadní stěnu lednice polystyrenovou desku, ale sama jsem to nezkoušela.

Ale pokud děláš dorty, tak ti doporučuju, kup si na potah ten White icing, ten se jistě nerozteče a navíc ho budeš mít po ruce kdykoliv. Figurky, květiny a ozdoby můžeš klidně dělat z mléčné hmoty a nemusíš se bát roztečení.(y)

Káťo, já to dělám, jak radí Bulíček, pracuji taky převážně s mléčným marcipánem a klidně promažu korpus šlehačkovým krémem, ale boky zahlazuji krémem máslovým, v případě 3D dortů je na povrchu dortu punčovina, která je pod jakkoukoliv potahovku ideální.
Dort promažu, zahladím boky a dám do chladu alespoň na 2-3 hodiny podle velikosti dortu, takto zatuhlý dort drží krásně tvar a bude se Ti bude lépe potahovat. v zimě můžeš dát do chladné místnosti-špajz, chodba, vydrží i přes noc, mám to vyzkoušené. V létě do lednice a marcipán mi tekl jednou, když jsem udělala tvarohový krém i okolo korpusu-od té doby okolí jen máslovým krémem.

Mně taky ještě potahovka netekla, ale já používám jen máslový krém nastavovaný vejci šlehanými s cukrem ve vodní lázni. Jako potahovku používám mléčný marcipán a doma dělanou cukrovou potahovou hmotu. A dorty dávám přes noc vychladit do lednice, s tím není žádný problém a lépe se mi dorty druhý den potahují. Ale moje kamarádka dělala dort, dala pudinkový krém a mléčná potahovka jí do druhého dne stekla dolů. Je sice zajímavá rada, jak píše Milu, dát jakýkoliv krém a úplně ho stáhnout kartou, ale co dělat s vrstou krému, kterou je dort promazaný?? Ta tam přeci zůstane. Proto se přidávám k radám Bulíčka a Zdenky.

Jsem samouk a už cca dva roky se pokouším potahovat patrové dorty marcipánem. Mám koupenou potahovou hmotu Icing, se kterou se pracuje skutečně dobře. Na ozdoby - např. kytičky si marcipán dělám sama ze sušeného mléka.
Mám ale stále problém, že se mi dort docela pěkně podaří potáhnout, ale za několik hodin se mi potahový marcipán rozmočí a začne se roztékat.
Už jsem vyzkoušela na pomazání dortů pod potahování jak máslový krém nastavovaný pudinkem, tak máslo s nutelou, tak máslo se salkem a kaší. Nic platné, marcipán vždy do druhého dne zvlhne a rozmočí se.
Můžete mi někdo poradit, jaký krém použít a jak postupovat, aby potažený dort zůstal nerozmočený?
Moc děkuji a mějte se, Božena.

taky mi ještě netekla,dělám to jak Zdenka,a budíček. ÁnoÁno

Ahojky,prosím Vás,četla jsem příspěvek jedné paní,že se jí potáhnutý marcipán rozteče,prosím vás jak to děláte Vy,jaký koumácký fígl v tom je?Gabča Mrkám

Dobrý den,chtěla bych upéci potahovaný dort Hello Kitty,ale nevím jakou nejvhodnější náplň a korpus zvolit.Marcipán mám od Dr.Oetker-Feine marzipan Rohmasse-400gr a dvě polevy Lila,chtěla bych to nějak zkombinovat,ale s potahováním si nevím moc rady,jelikož jsem to ještě nikdy nedělala.Zkoukla jsem pár galerií i videií,ale přes to,nejsem si dost jistá.Potrav.barvivo samo.koupím,ale zbytek a postup,to je mi dost záhadou.proto se obracím na Vás s prosbou a pomocí.Předem moc děkuji Gabriela Hambím sa

Ahojky tak se trošku pokusím. Pokud alespoň trošku pečeš udělej korpus na jaký si zvyklá a náplň jaká chutná tobě a nebo tvé rodině. U tohodle je těžké radit. Třeba u nás doma upřednostňujeme korpus čokoládový, a pařížskou šlehačku.Korpus dělám s troškou oleje, mám pocit, že je vláčný a taky nám moc chutná.
A teď jak na dort, chceš upéct kulatý nebo nějaký dort a na to vytvořit z potahovky Kittinu?? A nebo udělat dort (3D) hello Kitty?Pokaždé je postup jiný. Pokud budeš dělat jen obrázek, tak bych ti radila alespoň den dopředu, před potahováním dortu, ono pokud to ještě nemáš v ruce tak ti to asi zabere víc času.
No a 3D dort to už je trošičku jiná věda, protože u toho musíš vykrajovat a následně vrstvit aby jsi udělala tvar kočičky, potom ji potáhla a dozdobila.
A tak nevím nakolik jsem ti poradila, ale ještě na závěr potahovky nevyvaluj moc tence, klidně nech tak 4mm, právě pro to aby ti posléze netekla a nebo aby ti neprolézaly všechny nerovnosti.
Snad jsem alespoň trošku poradila, ono je nutné něco nastudovat, a pak zkrátka zkusit, tak s chutí do toho ÁnoSlnko

Já dorty nedělám zas tak dlouho, ale netečou mi, máslové krémy dělám vyjímečně, dělám šlehačku s vanilmixem a k tomu různé příchutě. A držím se rad MIlu -namažu krémem a pak ten krém stáhnu kartou , jen abych zamázla drobečky a byl hladký povrch a to samé na bocích. Mantinely jsem taky nikdy nedělala. K potahování používám pravý marcipán a nedělám ho zas až tak tlustý -do 3 mm, víc ne. Opravdu to neteče.

Ahojky všechny,já dávám máslový krém,dobře vychladit,potahuji mléčnou hmotou,white icingem, udržuji v lednici na plný výkon.Nikdy nic neteklo,krom jednoho tvarohového,ten prostě obsahuje moc vody.Hodně štěstí Úsmev !!

Plním většinou krémy se šlehačkovým základem a tím dort i lehce pomažu, netekl mi nikdy žádný, osobně si myslím, že je důležitá dobrá chladnička, jinak může téci dort i s čistě máslovým krémem, protože každá potahovka je samý cukr a velká vlhkost v lednici udělá své. Desku do lednice bych nedávala, četla jsem někde, že se za ní může udělat plíseň. MrkámMrkámMrkám

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Chystám se upéct dort, dvoupatrový (25 cm a 15 cm), který bude potažený hmotou - Pravý holandský marcipán v poměru 1:3 (mandlová hmota : cukr) a potřebovala bych vědět, jestli můžu dát pařížský krém(klasický ze šlehačky) do spodního dortu a krém stracciatella (jogurt, šlehačka, čokoláda) do horního. Bojím se, aby se mi marcipán nezačal roztékat nebo bortit. Napadlo mě udělat ještě máslový krém a tím dorty potřít a na něj dát pak marcipán.
Moc děkuju za každou radu, jsem začátečník Úsmev

Asi už neskoro, ale dobudúcna (sun): krém môžeš dať vždy, aký sa Ti páči, keď obe tortičky poriadne vychladíš na noc a pekne potrieš maslovým krémom, stačí tenkou vrstvou, nič sa nestane. Ak robím 2-posch., kde naspodu je šľahačkový krém, určite vystužím...najmä, ak neviem, ako dlho bude na stole, veľa šťastia a nabudúce kľudne založ nový príspevok...tuná sme to zrejme prehliadli, nech sa darí Kvietok

Ahoj holky. Poradte mi prosim. Muzu dat krem ze salka (vyslehane salko s kostkou masla) do dortu ktery budu potahovat marcipanem (k2)? Dekuji za Vase rady :)

můžeš

Děkuji :)

já dělám 1 salko a 2 másla a 2 čokolády na vaření , dávám i jako pomazání pod potahovky

dávám buď máslový, nebo máslo.philadelphia, ale spíš jako začistit drobečky. Nejvíc se mi osvedčila nutela.

Back to Top