Téma diskuse

bílý krém?

Cukrařinky, nevíte některá jak se dělá takový ten hutný sněhově bílý krém, co s ním hodně v cizině mažou dorty z vrchu? Na první podhled to vypadá jak marcipán.. díky Slnko

Fórum: 

Nevím jestli jsi sledovala pořad báječné dorty, a tam v prvním dílu říkali jaký mají skvělý a velmi chutný krém a ten dělali z vyšlehaných bílků s cukrem plus do toho jejich máslo, zakže 100% rostliný tuk. Myslíš že by zdejší mlsoun byl z toho nadšen??? Smútok

nesledovala ;o(. Nezní to moc vábně, brr. ale vypadá to moc hezky.. ale bude to, to co myslím, děkuji Slnko

Tady se bílý děla s našlehaných bílků nad parou + našlehat máslo,může se přidat i běloba.Tím zdobí svat.dorty aby byli bílé.

Děvčata moc děkuji, někdy zkusím.. ale je pravda, že o chuti to asi moc nebude ;(

Souhlasím s Jaroslavou.Myslím si,že nám by asi ty jejich krémy,ani korpusy moc nechutnaly.

Tady jsem našla od Slanečka Slnko
Bílkový máslový krém (Swiss Meringue Buttercream)
4. dubna 2011 v 22:08 | Slaneček | Recepty
Odlehčená verze máslového krému. Nádherně se s ním pracuje, ale pořád je máslový krém. Čili žádná dietka. Ale pokud jde o to vyrobit velmi efektní dort, tenhle krém je to, co hledáte. Na jeden klasický dort o průměru cca 23cm stačí ze dvou bílku, ale v lednici vydrží asi týden a dá se zmrazit, v mrazáku pak hravě zvládne měsíc. Takže se vyplatí vyrobit si ho do zásoby ve větším množství, zejména pokud vám po jiné kulinářské akci zbydou bílky.

Ingredience:

285g bílků (což je plus mínus osm)
špetka soli
285g cukru krupice (jemné, ať se stačí rozpustit a nevrže mezi zuby)
900g másla (jasně, jsou to skoro 4 kostky, ale vystačí to na 4 dorty), pokojová teplota, cca 4cm kousky
nepovinně: semínka vyškrábaná z jednoho vanilkového lusku/vanilková esence (nebo jiná příchuť, případně potravinářská barva)

Postup:

Smícháme bílky, cukr a sůl (případně vanilková semínka) do čisté misky. Ano, málokdo vaří ve špinavém nádobí, teď mám spíš na mysli čistá ve smyslu dokonale odmašťěná. Jakákoliv mastnota je nepřítelem našlehaných bílků. Misku s bílky umístíme nad kastrol s vařící vodou a šleháme. Voda nemá bublat jako o život, co potřebujeme a co ohřívá bílky, je pára. Miska by se tudíž neměla dotýkat hladiny vody. Bílky se nemají zahřát na víc než 60°C, pokud nechcete dosáhnout slazených míchaných vajec. Tahle teplota je ideální pro zabití potenciálního svinstva ve vejcích. Pokud je zahřejete na 60°C, krém je naprosto bezpečný. Pokud si nejste jistí, že jste se na tuto teplotu dostali (ale bílky jsou prokazatelně teplé), je to bepečné s největší pravděpodobností. Každopádně ve většině kuchařek a časopisů o vaření najdete varování před používáním tepelně neupravených vajec malými dětmi a starými a nemocnými lidmi. Samozřejmě záleží i na původu vajec. Předpokládám, že tohle naše babičky neřešily.
Ne každý ovšem vlastní kuchyňský teploměr, takže způsob jak zjistit, že jsme tam, kde chceme být, je kápnout si trošku hmoty na ruku. Pokud je to teplé tak, že se to dá snést, ale za chvíli už by to nešlo, je to zhruba ono.
Odstavíme misku z vodní lázně a šleháme elektrickým šlehačem na střední výkon až do vychladnutí. Opět, kdo má inteligentního a samostatného robota, může jít na kafe a asi za deset minut se vrátit k hotovému. Pokud chcete krém obarvit, případně přidáváte tekutou esenci, teď je ideální čas.
A tady vám kladu na srdce: stejně, jako jste se před chvílí zoufale snažili vyhnat teplotu co nejvýš, teď mějte trpělivost než vám sníh skutečně vychladne na pokojovou teplotu. Pokud přidáte máslo do teplého bílkového sněhu, krém se srazí (pokud se to skutečně ppřihodí, stačí v jiné misce vyšlehat cca 50g másla a po lžičkách za stálého šlehání přemístit sražený krém do másla, postupem času můžete přidávat po větších dávkách). Takže do vychladlého sněhu zašleháme kousky másla, jeden po druhém. A máme hotovo.

Se základním krémem se dá samozřejmě čarovat dál. Pár tipů:

Citronová verze:
Do krému vešleháme přiměřené množství lemon curd (recept přidám zanedlouho, případně k dostání v Marks a Spencer).
Přiměřené množství je takové, aby výsledná chuť vyhovovala vašemu vkusu. Já dávám na 1/4 krému (=ze dvou bílků) cca +100g lemon curd.

Čokoládová verze:
Na celé množství 370g čokolády (pokud jdete do mléčné, doporučuji použít 270g a zbytek hořké) rozpustíme buď v mikrovlnce (každých 30 vteřin zamícháme) nebo ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmixujeme do hotového krému. a je to na těchto stránkách asi v polovině http://tadyjeslaneckovo.blog.cz/1104
A ještě něco tady http://dorty.artmama.cz/husty-krem-na-plneni

Back to Top