Téma diskuse

barvení domácího marcipánu

Prosím o radu. Bude dělat poprvé marcipán, na potahování dortu + figurku ovečky Shaun. 1. je domácí marcipán bílé barvy? 2. kde seženu v obchodě barvu na marcipán, jakou značku? 3. vystačím si na rozvalování s obyčejným válečkem na těsto? 4. čím pak hezky hmotu uhladit na dortu? Viděla jsem žehličku, ale vystačím si z něčím co má každá kuchařka doma? A čím? 5. kolik dní si mohu marcipán předem připravit, ať pak toho naraz nemám v sobotu moc - korpus, krém, marcipán. Děkuji moc Úsmev

Podívej se mi na stránky, jsou tam záložky pomůcky a návody a postupy, tam by jsi měla většinu z tvých otázek vyčíst a dozvědět se i více. jinak domácí hmota není nikdy bílá - její součásti - glukoza nebo med nebo sirup a sušené mléko bílé nejsou. Stránky mám ve svém profilu Kvietok

Děkuji a prosím od jaké značky tu barvu tekutou? Najdu ji v běžném obchodě (tesco, albert)?

Běžně ji nenajdete, musíte obědnat u prodejců pro cukráře. Já používím bělobu wilton a dělám i svatební. Někdo mi říkal, že se marcipán hrudkuje, nebo co, ale mě se to ještš nikdy nestalo Kvietok

A dá se potahová hmota použít i na figurky. Já jsem z toho všeho jelen Úsmev

Tekutou-gelovou barvu v obyč obchodě asi nekoupíš, ale mají v drogeriích sypké potravinářské barvy, já si nasypu do kapky vody a pak promíchám s hmotou. A samozřejmně, že z potahové hmoty figurky uděláš. A pokud chceš opravdu bílou tak si zkus udělat domící fondant http://dorty.artmama.cz/domaci-fondan-potahovaci-hmota já ho dělám běžně a z obyčejné želatiny a místo medu dávám http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=11&t=6654 tuhle domácí glukozu, je výborná a hmotu takřka neobarví.
No a připravit si spíš musíš dopředu, je lepší, když máš hmotu tak alespoň dva dny, pěkně sde v ní ty ingredience spojí.
A ovečku si taky připrav dopředu, aby ti trochu vytvrdla, ať se daří Áno

A ještě já válím jen obyč válečkem a místo žehličky zkus uhladit rukama, jde to taky. Slnko

Když si den předem připravím hmotu, vyválím ji vpohodě další den? Někde jsem četla že někdo nahřívá v mikrovlnce, ale tu nemáme Úsmev
Nebo záleží na receptu?

Den předem si určitě připrav a nedávej ji do lednice, pak ji pěkně propracuješ a vyválíš i bez mikrovlnky

Děkujiii

a když si chci připravit nějaké figurky, kytičky...tak vypracovat a dát do lednice, nebo nechat vytvrdnout při pokojové teplotě? Třeba dva dny předem bych si to vyrobila. Potahovku ten den předem.

Figurky určitě vyrob a nech na vzduchu někde na lince, do lednice určitě neeee

1. domácí marcipán nikdy nebude úplně bílý
2.gelové barvy seženeš asi jen přes internet, popřípadě někde v cukrářských potřebách. Já na začátku barvila práškovými barvami, koupila jsem je v Tescu a míchala v trošce alkoholu a šlo to krásně..
3.4.váleček používám normální na těsto, mám i silikonový, ale malý, takže tím vyvaluju jen malé plochy.. žehličku na marcipán nemám, perfektně se na toto hodí krabička na mýdlo ( koupená v drogerii), spodní část je rovná a krásně se s tím hladí :)
5. hmotu si můžeš připravit dopředu, figurka musí vyschnout, já dělávám nejpozději 3dny před předáním dortu.. pokud hmota ztuhne (mě teda vždycky) , dám ji na pár sekund do mikrovlnky a pak propracuju.. pozor, pak uvnitř pálí, zahřívá se od prostředka, tak ať se nepopálíš Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev
Hodně štěstí při tvoření

děkuju, ještě se zeptám, v sobotu budu dělat korpus s krémem, potahovat mám už v tu sobotu nebo až v neděli?

A na kdy chceš dort, pokud dělám pro sebe, tak ho nechávám alespoň den zaležet. A nejraději jeden den ráno peču korpus, večer plním,dám do lednice vychladit a druhý den ráno potahuju.A samozřejmně dozdobuju a ideálně třetí den jím Chichocem sa

Dort budem jíst v neděli odpoledne Úsmev Chci ať je co nejčerstvější ten dort.

Srdce Pozor na barvy z obchodu!!! Srdce
Jsou dva druhy s cukrem a se solí. Spolehlivé jsou Kovandovi ty jsou s cukrem. Ty se solí hmotu zničí na něco naprosto nepoživatelného (Vyzkoušené). Takže číst složení.

A kde je seženu? V tescu a v drogerii jsem našla pouze Barva do potravin od firmy AROCO, složení: nosič (E 514), barvivo (E 102)

Jestli máš dort na neděli, a v neděli ho chceš zdobit, tak máš můj obdiv, já bych to nezvládla. Max bych si nechala nějaké dozdobování-jako kytičky a tak.Ono na takovém potahovaném dortu je poměrně dost práce. A když si představím, že by mi měla přijít návštěva, tak zdobení bych určitě dělala v sobotu večer a půlku neděle na úklid. Nepřála bych nikomu vidět, jak to u nás vypadá po dodělání dortu Prekvapenie
A neboj se dort budeš mít ze soboty určitě čerstvý.
Udělej to teda tak abys ho v sobotu dopoledne naplnila a alespoň dvě hodiny měla v lednici na ztuhnutí a pak bych začala dodělávat.
Tak to je má amatérská rada Hambím sa
No a barev z obchodu se nebojím, dávám běžně jakékoliv, a je to tak zanedbatelné množství, že jsem to na chuti nikdy nepoznala, nevím Hambím sa

Holky nemohu sehnat černou barvu Smútok V drogerii mají červenou, modrou, žlutou, zelenou.

Leda smíchat modrou+žlutou+červenou.

Míchej , protože v drogerii černá opravdu není, můžeš k těm třem trošku kakaa, ono hnědá se už líp ztmavuje na černou.
Jinak myslím, že ty tři které jsi napsala by černou měly dát Objímam

Tak nakonec z toho je tmavě hnědá-mírně do červena, ale dobré, na začátečníka Úsmev Tak postavičku ovečky Shaun mám, jenom nevím co ještě k ní vyrobit Úsmev Ale byla to makačka to těsto zpracovat, jsem myslela že se mi to nespojí, pořád se to drolilo, musela jsem trošičku vody a pak už to šlo, no a pěkně to tuhlo, nevím jak to pak tu hmotu vyválím v tu sobotu, potáhnu jen vršek dortu. Asi zkusím jiný recept na potahovku. Jinak máš nějakou radu když potahovka moc tuhá? Musí se s ní asi rychle pracovat, co?

Pokud je tuhá tak máš málo vody, nevím jakou děláš? I na tom záleží. Mléčný marcipán je tužší než fondan Hambím sa
A pokud se drolí je dobré dát si na ruce trošku oleje, nebo ztuženého tuku, a hňácat, a hňácat a hňácat Chichocem sa

Tak já našla recept bez vody, ikdyž stejně jsem ji nakonec trochu dala, jinak bych to asi ani nespojila. Recept: 200 g suš. mléka, 200 g cukr moučka, 3 pol. lžíce kukuřičn. sirupu, 1 pol. lžíce oleje a 1 pol. lžíce mandl. aroma.
Máš recept na pružnější hmotu tak aby mi tak netuhla? Budu potřebovat na tu potahovku hmotu kterou vyválím Úsmev
Děkuji.

No recept bez vody je ideální na postavičky, protože rychle vytvrdnou, ale na potahování bych ti to určitě nedoporučila Mlčím
Mě se krásně pracuje s varnou, jde dobře vyválet , můj upravený recept: 150 ml vody, 70g másla,150g hladké mouky, 650g cukru moučka, 100g sušeného mléka, 3 lžíce sirupu, 1 lžička aroma.
Vodu+tuk dát vařit, až začne přisypat mouku a důkladně odpálit, snažím se míchat alespoň 3 minuty, abych převařila tu mouku.
Nechat vychladit a přidat ostatní ingredience, pořádně promíchat a nechat v pokoj. teplotě do druhého dne, až potom potahovat Srdce

co to znamená odpálit, prostě 3 minuty míchat s tou moukou a pak hotovo? A když přidáváš barvu, tak normálně sypnout trochu barvy třeba do alkoholo a vypracovat těsto.

Ano odpálit znamená, že těsto se přlilne k sobě ,udělá se ti takový bochánek, a i ten se snažím mít v kastrolku právě ty tři minutky, právě kvůli tepelné úpravě mouky.
No a barvu klidně do alkoholu,nebo vody, aby se ti rozpustily ty barevné krystalky, jinak budeš mít tečkovaný potah Prekvapenie

Děkuju, super Úsmev Ještě prosím, jak budu mít tu hmotu hotovou, tak zabalit do potravinové folie? Nezlob se, že se tak ptám, ale abych něco nezanedbala Úsmev A pak se nedivila že mi to vyschlo nebo něco.

Udělám podle tebe i ten korpus co děláš taky Úsmev , ale nevím dobu pečení, ta tam není uvedena. Ještě prosím - budu dělat krém ze 250 g másla + 400 g zakys. smetany + moučk cukr dle chuti. Bude mi tohle množství stačit? Nebo 1x tolik, či víckrát, vůbec nevím kolik bude třeba, natřela bych i boky, tam fondán nebude, dám jenom navrch potahovku a trošku přes horní bok, zbytek potřu krémem boky a posypu kokosem. Sice si nedokážu představit jak ten kokos tam sypat Úsmev Na bok ten dort nedám Veľký úsmev

Ano potahovku určitě zabal, seschla by a zatvrdla na povrchu, potom já peču takovou formu necelou hodinu asi na 180°C v elektrické troubě, bez ventilátoru.
A na takhle velký dort používám másla dvě, pokud dělám máslový krém s pudinkem, ale zase s tou zakysankou 400G je poměrně dost, radila bych dávku a půl, ještě jsem tenhle krém nikdy nedělala, někdy míchám máslo z tvarohem, a to bude asi podobné, myslím, že velmi chutné, osobně bych do krému ještě přidala nějaké ovoce, jaké máte rádi- čerstvé nebo i kompotované.
No a boky, obsypu se říká já když dávám kokos tak si ho nasypu na nůž a jakoby ho tam natírám od spodu, nevím jak bych to lépe vysvětlila Slnko
Bohužel zítra odjíždím do Brna a budu víkend bez internetu, tak už neporadím, snad jsem napsala co jsem mohla a dopadne ti dortík na výbornou
Ahoj Jarča Torta

Děkuju moc za vše a pak napíšu jak dort dopadl Úsmev Snad dobře Úsmev

Ahoj už jsem konečně doma, tak jak dopadl dortík?? Jsem zvědavá Slnko

Ahoj, dopadl skvěle a všichni chválili! Jsem moc ráda. Děkuju moc. Nakonec jsem ho celý nepotahovala, jenom vrch a i tak vypadal hezky, mohu poslat foto jestli mi napíšeš mail. Včera jsem se bála že ta potahovka nedopadne dobře, protože s emi to lepilo na ruce a nějak jsem nevěřila tomu že bych to dnes mohla vyválet, ale ztuhlo to a celkem to šlo hhezky, horší bylo to sundal ze silikonové podložky na které jsem to válela, ale za pomocí manžela jsem to zvládla přenést na dort. Úsmev

Back to Top