Recept

Želatinová potahovací hmota

Popis

Krásně pružná a bílá potahovací hmota

Zhrnutie

Porce
Servings
Čas prípravy5 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas5 minút

Ingredience

15 ml glycerínu
15 g čiré želatiny (1 polévková lžíce)
900 g moučkového cukru
1 lžička mandlového nebo jiného aroma
115 ml světlého kukuřičného syrupu nebo glukózy
60 ml vody
trošku 100% tuku

Inštrukce

Želatinu smíchejte s vodou, nechte dvě minuty stát. Pak dejte na třicet sekund do mikrovlnky - po vyndaní míchejte, až se želatina rozpustí. Pokud se nerozpustí, dejte ještě na pár vteřin do mikrovlnky. Přidejte kukuřičný sirup, aroma a glycerín, a míchejte, tekutina by měla být bez cucků, čirá. Podložku potřete tukem, stejně tak svoje ruce, dejte na ní asi polovinu cukru, tekutinu a matlejte a matlejte. Po zapracování cukru vždy přidejte další, až ho celý spotřebujete. Můžete přidat další cukr pokud bude třeba, hmota by měla být elastická a nelepivá. V receptu z kterého jsem čerpala je doporučeno potřít lehce tukem nebo olejem, dobře zabalte do mikrotenu a nechat v pokojové teplotě pár hodin odpočívat. Pak opět rozpracovat a můžete začít zdobit. Mně se s ní ale nejlépe pracuje hned po uhňácání, kdy je nejpružnější. Pozor na vysychání, oddělte si vždy jen ten kousek, se kterým chcete pracovat a zbytek držte zabalený v mikrotenu. Pokud by hmota přece jen trošku ztvrdla, dejte na pár sekund (opravdu jen pár) do mikrovlnky a pořádně rozpracujte. Hmota je čistě bílá, takže vhodná i na svatební dorty, krásně pružná (dají se lehce zahladit záhyby) a nenechte se ošálit želatinou, není vidět ani cítit, jen dodává potahovce pružnost. Pracuje se s ní jako s WI, i tak vypadá.

Komentáře

Nevím, proč se nezobrazily ty ingredience... tak znovu.

15ml glycerínu (1 polévková lžíce)
15g čiré želatiny
1 lžička aroma (mandlové, vanilkové, atd...)
115 ml světlého kukuřičného sirupu nebo glukózy
60 ml vody
900g moučkového cukru
trošku 100% tuku

To vypadá jako super recept...mohu použít Neutrální gel od Malátků co je na potahování a zalévání ovoce? Díky Helena(flower)

Jé, tak to bohužel vůbec netuším o co jde. Myslíte použít místo želatiny?

Koupila jsem to na ovocný dort na zalití ovoce ...snad je to jako želatina Úsmev

Můžu se zeptat?-Jakou to má výslednou barvu????Je to průhledné nebo bílé????(blush) Bozkávam

Dobrý deň, môžem sa opýtať, či môžem sirup naharadiť svetlým medom? Ďakujem !!!(flower) KvietokKvietokKvietok

Určitě to můžete nahradit medem jen už to nebude sněhově bíle ale kapánek nažloutlé. I já ji dělávám a když nemám glukózu tak tam šupnu med:-) .

Pekna, výsledná barva je sněhobílá, Ivetko nejspíš můžete, ale už to pak nebude čistě bílé - zkuste raději tu glukózu, seženete jí v každé lékárně.

děkuji:-*

Ďakujem!!!!!!!!!!:-* BozkávamKvietokKvietok

Prosímk vás,co je to glycerín a kde se koupí?A můžu místo kukuřičného sirupu použít pšeničny,Ten je světlejší.Já kukuřičný vůbec nepoužívám.Děkuji...

glycerín se dá koupit v lékárně oni Vám ho tam klidně na počkání namíchají. A je to bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti.

Přesně tak, koupíte ho v lékárně. Pšeničný sirup určitě dát můžete.

A ještš jsem se chtěla zeptat,jak to používáte.Místo želatiny?Nedovedu si to představit.

Je to běžná potahovací hmota, jako K2 nebo WI, není poznat že je tam želatina, jen tomu dodává pružnost.

Zaujal mě tenhle receptík a chtěla bych potahovku vyzkoušet,ale mám dotaz-koupila jsem si v lékárně glycerín a až doma jsem si všimla,že je na etiketě napsáno neužívat vnitřně:-| ,tak nevím,jestli ho můžu použít...Nevíte,není jich třeba nějak více druhů?

Tak to nevím, já mám glycerín od wiltonu, ale zavolala bych do lékárny a zeptala se. Přece jen ho tam jde jen jedna lžíce, tak snad to nebude problém.

Někdy někde toto už taky se řešilo a psala tam jedna že je to tak malé množství že to neva,že jí to řekli v lékárně když se na to zeptala,ale radši se zeptej,víc hlav víc ví.

Kolik se z uvedeného množství udělá potahovky? Chtěla bych ji vyzkoušet na kulatý dort průměr
25 cm.děkuju

Když dělám kulatý, tak dělám jednu dávku a ještě mi tak třetina zbyde na ozdoby.

To vypadá suprově.Jen se zeptám jak to chutná?Jako marcipán,když použiju mandlové aroma?Děkuji

Je super, protože kromě téhle a MMF žádná domácí potahovka není čistě bílá a fakt se s ní dobře pracuje. Já mám alergii na ořechy, i mandle, takže jsem marcipán nikdy neochutnala, dělám to většinou s citrónovým nebo pomerančovým aroma. Zkoušela jsem i vanilkové, ale to bylo dost nevýrazné.

Děkuju,tak já to vyzkouším a uvidím.;-)

a co teprve borůvkové nebo jahůdkové pro dětičky!!!!http://domacidortiky.webnode.cz/

Krásný den všem Slnko právě peču dort pro kamarádku a takhle hmota mě nadchla, chtěla bych ji zkusit, jen se chci zeptat, mám doma hroznový cukr(glukopur) ze kterého se naředěním vodou vytvoří glukóza, jaký mám dát poměr vody a cukru? Aby to bylo dost sladké? Děkuji za odpověď Petra

Dobrý den, já myslím že nejde o tu sladkost - přece jen je tam dost cukru, spíš o tu konzistenci, mělo by to mít konzistenci hustého sirupu.

Glycerín se do hmoty dává v tak minimálním množství a pak každý sní tak malinko, že skutečně nikomu neublíží! Ani dětem. Nemusíte se ho bát. Sirup lze dát kukuřičný, pšeničný, ječný anebo med.
Hroznový cukr má jiné vlastnosti, toho bych se bála, aby to bylo pružné a neteklo atd. Ale nemám s tím zkušenosti.
Hmota je sladká opravdu velice, vždyť je to takový druh fondánu, tedy cukrové hmoty.

Dobrý večer, asi nejsem v obraze ale dnes sem sháněla všude tu glukózu a nějak jsem nepořídila, prosím porad´te kde ji seženu?

A ptala jste se v lékárně? Pokud ji nemají tam, tak zkuste zapátrat po nějakém obchodě se zdravou výživou po tom kukuřičném sirupu... A nebo si objednejte po internetu.

děkuji moc skusím to Úsmev

Dobrý večer,mohu se zeptat jakou želatinu dáváte.Jestli plátkovou nebo jak je sypká od Dr.Oetker.Děkuji!Petra

Práškovou

To je blbost, je tam víc tekutiny než cukru, s toho hmota nebude ani náhodou.

Tak nevím,někdo z nás neumí počítat,mě vyšlo zhruba 200ml tekutin a přitom tam je psáno necelý kilo cukru, plus ta prášková želatina a jak známo želatina pohlcuje tekutinu tím že nabobtná.Tak by mě zajímalo jak jste přišla či přišel na to že je tam víc tekutiny než cukru.Jo a navíc glukoza není klasická tekutina jako je voda,je to hodně hustý,ještě hustčí než med,samo pokud je v tekutém stavu a né zcukernatělej.

A vy jste tu hmotu zkoušela?

Sice nezkoušela,ale dělám si domácí marcipán s fondánem a tak to podle toho jsem odhadla dle složení surovin a myslím si že když tuto hmotu dělá ta co sem dala recept tak že to musí jít.Pochybuju že by sem napsala recept který by nefungoval.

Já hmotu dělala včera a nespotřebovala ani tolik cukru co je v receptu. Takže recept je opravdu správně. Ale u nás jsou všichni rozmazlení mléčným marcipánem a jiné hmoty včetně téhle jim vůbec nechutnají.

To jsem asi dělala něco špatně, protože já dělala menší množství, ale foremná hmota s toho nevznikla. Jediné co mě napadlo je, že jsem měla špatnou želatinu:-( raději zůstanu u varny a mléčného marcipánu.

A nestalo se vám když píšete že jste dělala poloviční dávku že by jste omylem něčeho dala plnou dávku místo poloviční,to by pak mohlo se stát že jste to měla řídké,kdysi se mi u něčeho taky stalo že jsem dělala z polovičního receptu a něčeho jsem si dala přitom dle receptu,místo polovičku.

Počítala jsem to několikrát, ale myslím že mi to nedá a vyzkouším to znova(rofl)

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat (jsem začátečnice), jak velký dort potáhnu s touhle želatinovou hmotou? Za pár dní má můj syn narozeniny a chci mu opět udělat dortík. Slnko

Mohla byste mi prosím říct, jakou má tato hmota trvanlivost? Popřípadě zda můžu nevyužitý zbytek zamrazit? A orosí se mi v létě nebo v lednici? U domácího marcipánu se mi stává, že mi ze strany, kterou je otočený k zádům lednice, se mi orosí a nevypadá to hezky.

Back to Top