Recept

Upravená varna

Popis

300 ml vody, 140 g másla, 300 g hladké mouky > 1250 g cukru moučky...a přidat podle pořeby po ztuhnutí v lednici(já přidala asi 150 g > 1 vrchovatá lžíce želatiny rozpuštěná v 100 ml vody,3 lžíce medu,aroma > aroma

Zhrnutie

Porce
Servings
ZdrojMilu-původní varna bez medu a želatiny+ je kůli medu a želatině přidáno více cukru
Čas prípravy10 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas10 minút

Ingredience

Inštrukce

nalejeme vodu přidáme máslo a necháme rozpustit a přivedeme k varu+ aroma(dávám už teď).(Mezi tím si dáme nabobtnat želatinu a přivedeme ji také k varu a poté hned sundat+ přidat med a promíchat).Já pak nalila rozpuštěnou želatinu s medem do vody s máslem. Poté hned zasypala mouku a mícháme až se hmota spojí a nelepí se na dno..tři minutky max.Sundáme z plotny a počkáme až nám to trochu zchladne a poté zapracováváme v hrnci cukr moučku.Hmota je řidší)nelekat se ..ztuhne) ,dáme ji do mikrotenu do lednice ztuhnout ,nejlépe do rána.Když jsem ji dnes vyndala,ještě jsem zapracovala asi 15 dkg cukru a je úžasná...

Poznámky

(flower) (flower) (sun) (sun) ;-) Ahoj holky určitě hodně z vás už zkusilo varnu.Já ji už také dělala a mým dětem s mandlovým aroma strašně chutná,prý je nejvíc podobná pravému marcipánu ..jak chutí tak konzistencí.Chci sem jen napsat svůj pokus který vyšel výborně a varna je ještě tvárnější .Protože jsem už dělala i domácí fondán zde ze stránek,napadlo mě přidat želatinu i do varny a i med.Množství tak jak u fondánu..akorát jsem pak přidala víc cukru o 15 dkg .Vznikla z toho super varna...Kvietok Kvietok Slnko Slnko Torta Torta Srdce Srdce Olina

Komentáře

Oli moc moc dík:-* ,po vyzkoušení písnu......chtěla jsem původně dělat tu od Milu,ale třeba vyzkouším obě:-)

ok tahle je jistota uvidíš sama...(flower) KvietokSlnkoSlnko

určitě vyzkouším(y) TlieskamTlieskam

Oli,dík.:-) Hned příští týden vyzkouším.(flower)

Používáš ji jen na potah, nebo z takovéhle varny i něco modeluješ. A v čem je lepší, myslíš, že je třeba pružnější. Já totiž původní varnu hodně používám, vyzkoušela bych tedy i tuhle.(sun)

ano...dnes jsem z ní dělala růže a šli skvěle,ale řekla bych že varna je spíš na potah.Tento týden s ní potahuju všechny dorty.Pro mě je určitě na práci lepší.Je určitě pružnější,krásně se vyvaluje.Právě ta želatina ji vylepšila což je i logické..Původní je taky dobrá,ale musela se víc propracovat před potahováním a opatrněji vyvalovat a někde se objevila i prasklinka,tuhle jsem dnes vyvalovala a šlo to parádně(flower) KvietokSlnkoSlnko Musíte si to vyzkoušet děvčata sama...

ahojík holky, varnu jsem nikdy nedělala ale chtěla bych jí moc vyzkoušet. Je to pro mě ale moc velké množství a tak se chci zeptat jak dlouho asi vydrží v lednici a kolik toho aroma mám dát na takové množství??? Moc děkuji

já ji mám v lednici ve dvou igelitech nebo v kyblíku po Pastě damě a vydrží ti určitě dva měsíce a troufám si říct že i mnohem dýl.Před tím než vím že s ní budu na druhý den potahovat si ji nechám od večera při pokojové teplotě .Aroma dávám na toto množství půl lahvičky.Teď jsem zkoušela i punčové a taky to doma chutná a doufám že bude chutnat i lidem..děti mi to doma ujídají ,teď když jsem dělala růže a můj mladší synek mi asistoval,vždy dostane hmotu a vykrajovátka a malý váleček a je od něj klid...až na ten úklid:-D Veľký úsmev a pak už jsem mu to musela sebrat,protože by to všechno snědl lumpík(giggle) Chichocem sa

Oli díky moc. U nás je to to samé, dělala jsem jenom malé kytičky a má dcera chodila a loudila Veľký úsmevVeľký úsmev nakonec jsem to musela nechat na večer Veľký úsmevVeľký úsmev aby jí nebylo špatně. Jsou jí dva roky tak to ještě moc nechápe nebo nechce chápat že jí bude bolet bříško apod....

Olgo Tvůj recept vypadá zajímavě,jen se chci zeptat ten cukr zamícháš do té horké odpalované hmoty nebo to necháš vychladnout jako u klasické varny a pak přidáváš cukr?

já zrovna před chvílí dodělala další dávku.Já nechám jen chvíli zchladnout a přisypu cukr a vleju želatinu s medem a promíchám vařečkou.Hmota je řidší a pak ji z hrnce přeleju(schrnu)(flower) Kvietok za pomocí vařečky do většího igeliťáku ,stočím a dám ještě do jednoho a dám do lednice do druhého dne,pak přidám ještě asi 15 až 20 dkg cukru,někdy i víc,to už poznáš sama,kdy to je ok na práci s ní.

ahoj holky. právě jsem dokončila svůj první pokus o varnu a katastrofa. Jsem asi fakt levá. jelikož z mléčného marcipánu mi nešlo potahovat a varna se mi zdála i finančně lepší, tak jsem ji zkusila. Tedy z poloviční dávky než je tady a i když jsem přidala strašně moc cukru tak pořád tekla. teď jsem ji zabalila do mikrotenu a počkám do rána, uvidíme co to udělá. Dala jsem všeho fakt přesně půlku, postup taky naprosto nachlup přesný. Jo a bílá teda neni ani omylem, ja taková nažloutlá. Což mě taky dost znepokojuje, jelikoz tady nekdo psal, ze je hmota krasne bila i na svatebni dort.... tak mi teda reknete. ach jo. Dala jsem opravdu uplne standardni suroviny.... nic netypickeho nového... proste nic. diky pa pa všem

psala jsem ,že je řidší...neboj ztuhne a pak zapracuj ještě cukr do studené...já ji už dělala takhle několikrát a je suprová...klasická varna se mi trhala...s touhle se mi pracuje mnohem líp..

Díky, já už z toho fakt kolabuju. Už se začínám bát, že budu doživotně odsouzená ke kupovanému marcipánu:-) zítra napíšu co a jak, zda jsem ji hodila z okna, nebo je OK:-) dík

no kupovaná hmota to není,stejně s tím musíš opatrněji..kupované mají lepší pružnost...mě se s ní ale jako s levnou hmoto pracuje dobře a dětem dost chutná

Haničko, já varnou potahuji úplně všechny dorty, to řídnutí bych řekla, že ti způsobilo špatně udělané těsto, já ještě chvíli odpaluji - restuji těsto nad plynem, nevypínám hned, udělá se mi z něj taková docela tuhá koule, která se nelepí. Já bych ti ještě poradila, abys zkusila zapracovat do té varny trochu sušeného mléka, tu vlhkost by to mělo stáhnout, než se rozhodneš házet do koše. Jo a ona varna po "oschnutí" na dortu drabek zbělá, já jí někdy bělím bělobou, ale málokdy. Držím palce, ať se příště zadaří.

tak já jsem teď do té hmoty zapracovala cca 200g cukru a už je to lepší. I přes noc lehce ztuhla.tak uvidíme, ještě ji nechám v lednici a zítra zkusím udělat cvičný dortík:-)díky moc za všechny rady.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik dortů vyjde varna, když ji udělám z tohoto receptu. Chci dělat dort pro dceru s Hello Kitty. Chtěla bych ho potáhnout a ještě udělat z něčeho tu postavičku (nevím jestli to jde i t varny, nikdy jsem to ještě nedělala). Také bych se chtěla zeptat, jestli jde do varny jak je hotová, přimíchat i barva, abych si ji obarvila na barvy, které budu potřebovat. Moc děkuji za rady, jsem fakt začátečnice!!!

Jedná dávka by ti měla stačit na potažení klasického dortu a na figurku, a barvit jde varna dobře.

Moc díky za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat, na jak vysokou placku se to vyvaluje a jestli normálním dřevěným válečkem. A čím se podsypává, jestli vůbec?
Opravdu jsem začátečník...Díky za odpověď, Alena.

ahoj dej si na kuchyňskou desku pečící papír podsypej moučkovým cukrem či solamylem,nebo směsí cukru a solamylu.Vyvalovat můžeš i klasickým dřevěným válečkem,já ho taky používám.Pak opatrně a co nejrachleji překlop na dort a uprav.Poté opatrně opraš cukr a nakonec dort potři štětečkem namočeným v rumu či jiném alkoholu,zbavíš se tak cukru co ti tam zůstane a dort bude mít krásnou barvu bez fleků..

Ahoj, to jsem zase já....už se chystám dělat varnu, raději s týdenním předstihem, ale ještě bych potřebovala vědět (dřív než to pokazím), čím varnu barvit. Mám klasické práškové barvivo na zdobení perníčků, co se dává do bílku. Jde tím také varna barvit nebo to musí být jen speciální gelové barvy? Také bych potřebovala černou barvu, jak jí jde udělat, když se prášková neprodává? Moc děkuji za všehny rady!!! Snad už to bude všechno....

Barvím práškovými i gelovými barvami. Černou dělám ale z živoč. uhlí, CARBOSORB. Lze koupit v lékárně. Tabletky rozdrobím, a zapracuji do hmoty.

zdravím všechny,chtěla bych také zkusit tuto hmotu,zatím jsem zkoušela jen mléčný marcipán-zajímalo by mě,zda má varna stejné vlastnosti ve spojitosti s krémem-jestli se musí také jenom máslový nebo se můžou použít třeba i smetanové apod?

Včera jsem prvně dělala varnu a chuť mi přijde taková mazlavá ,na zubech se to né jakoby lepí,ale rozmaže.Je to tak normální?
Dělala jsem to s předsthem,chci synovi upéct v sobotu dort.Tak nevím jestli to u varny tak má být,nikdy jsem nic takové domácího nedělala.
Děkuji za odpověď.

Ahojky děvčata sem tu nováčkem.Já už peču dost dlouho dorty a marcipán si taky dělám ale tuhle varnu sem ještě nedělala .Tak to taky zkusím a písnu jak to dopadlo zatím díky za typ

Back to Top