Téma diskuse

prosba o radu - potahová hmota na svatební dort

Dobré ráno pekařinky,

jsem tu po velmi dlouhé pauze v pečení, cca 5 let a potřebuji Vaši radu. Dříve jsem potahovala dorty pouze Smartflexem mandlovým. Letos mě umluvila kamarádka na svatební dort a já se už vůbec neorientuji! :( Požadavek je sněhově bílá barva a chutná potahovací hmota, nejlépe marcipánové chuti. Tehdy se mi se smartem pracovalo krásně, ale vím, že byli lidé, kterým nechutnal, připadal jim moc umělý, chemický. Objednávala jsem od Malátkových a tam už  ho ani v nabídce nemají. Můžete mi prosím říct Vaše aktuální zkušenosti a poradit čím potahujete, co mám koupit, aby měl dortík úspěch i po chuťové stránce?

 

Děkuju moc!!! 

Tak já na Smartflex nedám dopustit. Už jsem zkoušela i jiné hmoty, ale nebylo to ono - buď chutí nebo zpracovatelností. Kupuju zásadně mandlový, protože vždy něco zbude a pak se nedají míchat různé chutě. Když nemají Malátkovi, najdi si nějaké "cukrářské potřeby, pomůcky, Svět cukrářů" apod. Obrázky mých dortů ti nenabídnu, protože jsem je měla na Dortománii, a ta bohužel skončila. Přiložila bych aspoň fotku nějakého mého svatebního dortu, ale nevím jak. Snad jsem trochu pomohla.

Děkuju! A nikdy si nikdo zákazníků nestěžoval? Já před těmi pěti lety pekla hodně a právě vždycky jenom z něho. Ale dnes jsme se o tom bavily v práci a téměř všechny ženský se ofňují, že jim všeobecně ty potahové hmoty nechutnají. Tak si říkám, jestli za těch pět let není něco jinak. 

Já bych to zas až tak neřešila, je spousta lidí, kteří si dají potáhnout dort a potom to oloupou a vyhodí. Potahuji též Smartem, ale dělám jen tenkou vrstvu, na přání přidám marcipán a pro děti dělám pouze marcipán, jenže na sněhově bílý potah se nedá nic přidat. Zkus jinou příchuť, dělá se v různých variantách, třeba se za těch pět let změnila raceptura a je chutnější. Přeji dobrou volbu.Áno

ÁnoMrkám

sabicek - zkus Montanu - dělá se už i sněhově bílá - má chuť jak domáci mléčný marcipán...

 

Montanu jsem nikdy nezkoušela, pracuje se s ní taky tak dobře jako se smartem?  A ty potahuješ jenom s ní? Koukala jsem na dortíky v galerce a jsou krásné!

 

Z bělené Montany jsem potahovala svatební dort a byla to katastrofa, vypadal jako sádrový a špatně se s tím dělalo, hodně běloby, při jídle bílá pusa, styděla jsem se za něj, už nikdy víc. Koupila jsem ted smart. v e shopu LILIe v Lovosicích. Jinak klasická Montana je dobrá, ale je žlutá, proto na svatební je lepší ten smartflex. Taky s ním budu potahovat poprvé...

sabicek - já ji mám koupenou - tu bílou Montanu, ale ještě jsem ji nepoužila, zpracovávám Pastu Dámu Stellu... ale dělala z té bílé montany má dcera a neříkala, že by byla špatná a ani si nikdo nestěžoval - jak tu popsala svou zkušenost jarkakucer

Já smartflex mandlový používám a vůbec není špatný. Vždycky jsem se bála, že chuť bude umělá, ale není. A taky ho míchám zhruba 1ku 3 s bílou montanou (1díl) a taky si nikdo neztěžoval, ale samotná bílá montana není ideální. Ale je pravda se svatebníma dortama zkušenosti nemám.

Je ještě jedna možnost, která tady nezazněla a kterou často používám. Pokud chcete svatebák bílý a přitom marcipánový, zapomeňte na chemické bělení, ale potáhnete dort pravým marcipánem a potom tenkou slupkou cca 2 mm mandlového velvetu. Obě hmoty se krásně spojí, chuť bude marcipánová a potah čistě bílý. Dorty tato potažené vypadají suprově, netečou a jsou odolnější i vůči velké vlhkosti a vedru.

Back to Top