Téma diskuse

Problémy s čokoládovou polevou

SOS...už jsem se na to ptala loni, jde o to, že mi tmavá čokoládová poleva po ztuhnutí a uplynutí nějakého dne z krásně lesklé udělá na povrchu jakoby bublinky, nebo spíš kolečka. Z rad odsud jsem si myslela že to bude tím, že se mi občas stalo, že při rozehřívání se mi z lázně odpařila všechna voda a nebo že jsem ji rozehřívala dlouho. Dala jsem si na to tedy pozor, ale i tak se mi to stalo znovu. Tak už fakt nevím čím to může být. Říkám si jestli nedávám moc tuku, nebo naopak málo. nenapadá vás, čím by to mohlo být. U světlé polevy mi to myslím nedělalo.

Zannettko, mě napadá jen, že ji máš špatně rozmíchanou, ale co mě zaráží je, že se ti odpařila všechna voda. Čokoládu nemůžeš nechávat ve vařící vodě dlouho, potom je moc horká, ztrácí na kvalitě a je bez lesku... Úsmev

Je mi jasné, že se to bude zdát někomu divné, ale je to prosté, loni jsem měla doma děti a někde něco rozlily, rozbily, něco nutně potřebovaly a já zapomněla v tom frmolu, že na plotně rozpouštím čokoládu. Letos jsou naštěstí u babičky, tak mám na to klid. Tak budu dávat pozor, abych ji rozehřívala co nejméně. Ještě mě napadlo, jestli to nebude uskladněním. Mám to daný v chladnější místnosti, kde hodně větrám.

Uskladnění až tak nevadí, když čokoládu rozpustíš, mělo by se to krásně sjednotit. Musíš ji pořádně rozmíchat s tím tukem a nemělo by to flekatět Mrkám Zkus si vygooglit na kolik stupňů se poleva rozpouští, já to přesně z hlavy nevím, ale abys věděla aspoň přibližně ÚsmevKvietok

Ahoj,já dělám polevu jedině z hořkých ledových kaštanů.Přidám lžíci mléka,lžíci másla na jedny kaštany.A je nádherně lesklá.
PS:co je divného na tom,zapomenou na čokoládu na plotně Úsmev .Mně se stává často,že na něco zapomenu a to nemám malé děti. Váľam sa od smiechu po podlahe

Na čokoládu si dávám pozor, mě nejčastěji vyvaří voda z brambor a několik hrnců už bylo na odpis Váľam sa od smiechu po podlahe ale největší pohroma byla, když mi buchlo salko, nikomu nedoporučuji Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Taky mě moc nepřekvapuje zapomenutá čokoška, já zrovínka nedávno vařila ty pověstné brambory a zazvonila na mě kamarádka a vylezly jsme ven páč u nás na pidi vesnici byly policejní auta a odkláněli dopravu a my na to čučely jak puci ano a kastrol byl na odpis.
A já používám čokoládu z Lidla a s trochou ztuženýho tuku- aby hezky tekla Mrkám

S čokoládou neporadím, nejsem s ní kamarádka, ale ráda si přihřeji polívčičku s vařením brambor. Myslím, že na mě nemá nikdo. Kdysi dávno jsem vařila brambory, když zavolali rodinní přátelé s pozvánkou na oběd. Takže jsme v jedenáct dopoledne odjeli, vrátili se v sedm večer - hádejte, jaké to u nás bylo a jak voněl byt? Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe Museli jsme vymalovat a stejně jsme větrali si měsíc Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe (rofl). A ještě jsem děkovala všem svatým, že jsme nevyhořeli (giggle). Takže holky, na brambory pozor Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheSrdceSrdceSrdce

Tak tady pročítám diskusi o vyvařené vodě a zastavila jsem se Ivanko u Tvého příspěvku, protože jsem si vzpomněla na svůj podobný zážitek, ale ujišťuji Tě, že jsem Tě ještě předčila.
O svatebním dnu mého syna, který v té době bydlel již ve svém domě, jsme se ráno před obřadem sešli s hosty z naší strany u něho a jak to bývá, podávalo se občerstvení, takže jako správná maminka jsem si to dirigovala v kuchyni. Na plynové plotýnce byl kastrol s vodou kde se postupně na mírném ohni ohřívaly párky. Najednou někdo zavelel: "Už je čas, musíme jet!" Naskákalo se do aut a jelo. No a párky se dále ohřívaly a ohřívaly...až asi do druhé hodiny ranní, kdy se vracel syn se svojí nevěstou strávit pěknou svatební noc. Ale bylo to překvapení PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie . Celý barák zavalený černým kouřem a ten smrad ...., na plotně hrnec se zuhelnatělými párky, který byl druhý den kuriozitou pro všechny hosty, kteří přišly na posezení u kávy a dojedení svatebních zbytků. Ještě, že to bylo v létě a mohlo se sedět venku a hlavně, že barák nevyhořel Hambím saHambím saHambím sa .
Kuchyň s obývákem se vymalovala, ale smrad v baráku byl cítit ještě dlouho. Smútok

Teda holky jde mi mráz po zádech, když to tu čtu. Chichocem sa Naštěstí se mi to ještě nepodařilo TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Když jsem byla na mateřské, tak jsem dala vařit 10 vajec na pomazánku a šla jsem syna dát spát. Protože neusnul jinak, než že jsem si lehla vedle, tak jsem tak učinila. Samozřejmě jsem zaspala. Po návratu do kuchyně - no hrůza, strašný smrad, černo. Nepřeji nikomu.

Tak cukroví je hotové, ale jak tak koukám, na té tmavé polevě už se mi to zase začíná dělat, což je k uzoufání, člověk si s tím dá takovou práci, vyrábím na to marcipánové ozdobičky a pak se to takhle po.... Pořád to chodím sledovat a vypozorovala jsem, že to nejvíc mají ty kousky, co jsem dělala naposled, což mě vede k myšlence, zda to nemůže být tím, jak do té původní várky čokolády postupně přidávám další a další. Jestli by nebylo lepší zbytek vylít a zase rozpustit novou várku? Myslíte, že na tom něco může být? Jinak už fakt nevím. A taky mě ještě napadlo, jestli bych neměla zkusit příště nakoupit v cukrářských potřebách ty čokoládové čočky, jestli by to nebylo kvalitnější, než ty čokolády z obchodu.

Já na polévání nic jiného, než polevu v peckách nepoužívám. Čokoládu dávám do krémů, šlehačky.... Úsmev

Jednoznačně musíš hlídat teplotu. Jakmile začne voda ve vodní lázní vřít, VYPNI sporák.
Teplotu musíš hlídat vždycky. I sebekvalitnější čokoládu vysokou teplotou (nad 45°C) pokazíš

Back to Top