Téma diskuse

ostré hrany na dortu

Ahoj děvčata, nevěděla jsem kam zařadit tento dotaz, tak píšu zde. Bojuji s ostrými hranami na dortu. Ať dělám co dělám, mrkla jsem na různá videa, otočím při krémování dort vzhůru nohama, dám ho do lednice s ostrými hranami, ještě před potahováním jsou a pak po potažení už nejsem schopna docílit ostrých hran. Zkoušela jsem i otočit ve finální fázi dort vzhůru nohama srazit hrany, ale nic moc efekt. Tak přemýšlím jestli je to tím, že je potahovka příliš silná a nekopíruje úplně dost asi 3-4 mm nebo nepoužívám pak i při uhlazování potahovky dvě hladítka. A pak ještě se začne vybulovat mírně nerovnost na bocích... hlavně u poschoďového dortu, i když tam dávám výztuhu a proložím patra od sebe podložkou... viz obrázek... díky za radu

http://dorty.artmama.cz/okrouhla-klasika/jarni-kvetinovy-k-narozeninam​ 

 

Mám to úplně stejně, používám i ty dvě hladítka a i tak, podle mě by ten dort musel být vyloženě skoro zmrzlý aby se to nedělo a na to já nemám čas a prostor v mrazáku:D peču dorty naštěstí jen domů a tak to neřeším, ale popsala jsi přesně to co se mi děje, tak jsem zvědavá co kdo poradí.

Také s tím bojuji, shlédla jsem x videí, kde to vypadá jednoduše, ale ve finále to není ono. Používám proti sobě dvě hladítka, jedno hranaté, druhé kulaté, boky dortu potírám ganache, myslela jsem, že je to tím, že nedávám hrubší vrstvu potahovky, jelikož to nikdo nechce, ale vidím, že nejsem jediná. A také mám problém po naplnění dortu, dám ho chladit a po čase jak píše Papina se na bocích jakoby sesedl a vyboulil, znovu ho porovnám a chladím. Musel by být asi zamrzlý, aby se to nedělo. Kdo ví, jak na to, ať poradí. 

Na ostřejší hranu je dobré dort pořádně vychladit, obetřít hustší ganache, zachladit a dát řidší ganache . Po opětovném vychlazení pak potahovat. Po mně osobně ostrou hranu nikdo nechtěl, ale udělám aspoň náznak, aby hrana nebyla moc oblá. Mi se to líbí, a u lidiček jak komu... tak se tím netrápím :-) Ale teď mě jeden přeci jen čeká, takže se obrním trpělivostí a budu hranit :-) Dorty ale nepřevracím, jednou se mi to vymstilo u šlehačkového, takže to už nedělám. Boky se povolí tím, jak povolí náplň, i když jsou mantinely, stalo se mi to taky a pokud chci dort rovný a s neviditelnými řezy pak upeču plát rolády a ten ve výšce dortu obtočím kolem dokola a pak teprve celý dort obmažu ganache. Hlavně u svatebních si s tím hraji....

Díky moc za rady a mrkla jsem na vaše alba a všechny máte krásné dorty... je fajn tyto stránky, kde můžeme čerpat inspirace. ÁnoÁnoÁno 

Těší mě, že nejsem sama. Ostré hrany neudělám, kdybych se stavěla na hlavu. Ale moc se mi to líbí. Zkoušela jsem taky vychladit, ztuhnout, pak potáhnout. Ale jak tu píšete, když dám do lednice ztuhnout jsou hrany ostré, po potažení se vždy zaoblí. Asi se s tím budu muset smířit  PlačemPlačemPlačemPlačemPlačemPlačemPlačemPlačem 

Také jsem z vyboulených boků nešťastná - dokonce, když dávám naplněný korpus chladit, dám na něj jako zátěž třeba knihu, ale stejně se ty boky sesednou. A to chladím téměř vždycky přes noc, po vyndání boky upravím, okrájím vyboulení - a po potažení je to tam zase PlačemSmútok.... Ostré hrany jsou pro mne science fiction, ty už jsem vzdala Chichocem saChichocem saChichocem sa

Back to Top