Téma diskuse

piškotový korpus

Zdravím všechny dortařinky.Mám dotaz,nemáte někdo nějaký recept na piškotový korpus,ale aby nebyl tak suchý?Dělala jsem tedkě ten mechový s olejem,ale zdál se mi příliš suchý Smútok .Možná se to mělo ještě navlhčit rumem,co říkate?Pokud máte nějaký osvědčený vlhký korpus,prosím napište mi recept,ráda vyzkouším. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Fórum: 

4 vejce,240 cukr moučka,140 g oleje, 100 ml vody, 250 hl. mouka, 1 prdopeč, ušlehat bílky s cukrem, přidám žloutky, šlehat, přidat olej, vodu a nakonec mouka s prdpč, recept je z netu jako mramorový a dělám jen jako světlý piškotový a je vynikající Vyplazený jazyk

zuzoruzo a na jak veklý dort to asi je,tento poměr?na 26cm?

26 Úsmev

tady je odkaz na diskuzi, kde najdete rece Srdce pt na mandlový korpus od Liliepnouci... je vynikající, vlastní zkušenost... http://dorty.artmama.cz/node/52634

3 vejce, 3-4 lžíce horké vody, 140g cukru, 150g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, vanilkový cukr, špetka soli, špetka citronové kůry. Žloutky dám do mísy, osolím, za stálého míchání přidávám horkou vodu, poté větší polovinu cukru, vanilkový cukr, ušlehaný sníh ze 2 bílků smíchaný se zbytkem cukru, mouku smíchanou s kypř. práškem, špetku citrónové kůry. Dávám do vymazané a vysypané dortové formy (28cm). Nepřijde mi tolik suchý. A hlavně je pěkně měkký :) Používám ho na koláče i dorty (dle 1 receptu / 1 díl). Zkoušela jsem i měnit chutě - kakaový, čokoládový.

já taky dlouho hledala na netu, až jsem našla ten pravý (není sice moc vhodný na patrový dort - je tak nadýchaný, že by se možná propadl) - každý mi ho chválí :-)))
3 vejce, 180g moučk.cukru, 190g hl.mouky, 125ml oleje, 70ml horké vody, 1/2 prášku do pečiva, vanilk.cukr
postup: bílky vyšlehat s polovinou cukru do tuha, ve druhé míse vyšlehat žloutky s druhou pol.cukru, do žl. zamíchat olej a vodu - vyšlehat do pěny (asi 3 min), pak přisypat prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků - mouku a bílky pouze ručně jemně metličkou obalovat do žl.hmoty

jdou i patrový dorty,já dělám tenhle mechovej,sice trošku jinej váhovej poměr,ted koukám že přesně ten samý co je výše ze 4 vejec a potom ještě dělám z 6 vajec,360 cukru,375 mouky hl,250 ml oleje,120 ml horké vody,jeden kypřící a na třetinu těsta dávám dvě vrchovatý lžíce kaka na obarvení když dělám mramorovaný ,ale velmi podobný je spoustu let,jinej nedělám a dělám i třípatráky,jen tečdy mezi patra vyztužuji brkama a podložkou bud papírovou nebo plastovou Úsmev

Dobrý den, mám dotaz ohledně korpusu s olejem.Nevím kde dělám chybu, ale pokaždé když přidám nakonec do nádherně do sametova našlehaných vajec olej, tak mi to spadne,že to je jako voda. A ještě horší to je když mám v mouce kakao.Asi jsem kopyto. Plačem Recept mám tento- 4vejce,120g cukr, 120g pol. mouka, 4pl horké vody,2pl oleje. Smútok Můžete mi prosím poradit moc díky Áno

jankaulibanka,olej se přidává do ušlehaných žloutků s cukrem,prošlehat,pak voda,opět prošlehat a nakonec mouka se sněhem.Dělám to takto a nikdy nebyl problém :-),nechci to zakřiknout Chichocem sa Pochopila jsem nějak z toho,že vyšleháš celá vejce,když tak promiň Slnko

Tájo, ano dělám to jak píšeš.Celý život šlehám celá vejce a nebyl žádný problém, ale na těchto stránkách jsem se dočetla, že pekařinky přidávají olej, aby byl korpus vláčnější,tak jsem to zkoušela na mnoho způsobů a stejně mi to spadne Prekvapenie Vrátila jsem se ke své osvědčené receptůře. Ale nyní mě požádala kamarádka abych jim na svatbu upekla dort, ale hlavně aby nebyl suchý korpus. Mám docela obavy aby to bylo vše ok tak trénuji. Zkusím jak popisuješ ty a pak se uvidí. Kvietok Přišlo mi zbytečné zvlášť šlehat bílky když to do toho stejně nakonec zamíchám tak, aby tam nebyly kousky bílků. Slnko Moc dík za radu.

no zkus a dej vědět tady,jo SlnkoSrdce
nejdřív si vyšlehám bílky(mám jen jednu mísu k robotu),vyklopím do misky,ušlehám žloutky atd a pak teprve ten sníh s moukou-zase tak moc práce u toho není Úsmev

taky dělám jako Tája,Srdceale nic jiného nepřidávám,ani vodu ani olej,vtip je v důkladně vyšlehaných žloutcích a bílcích,Mrkám

ted jsem si pořídila další mísu k robotu,je to fajn.Áno

Tájo, konečně jsem dělala ten korpus podle tebe a bylo to OK,, potom jsem to zkusila podle sebe jak jsem zvyklá celá vejce a jak píše Jardulka je to v našlehání. Dlouho jsem šlehala vejce a to jen náhodou, protože mi přišla návštěva a já jsem se tomu nevěnovala , trochu jsem zapoměla, robot běžel jak o život a když jsem se k tomu vrátila vejce byly našlehané, že mi to lezlo z mísy. Potom jsem jen opatrně zamíchala mouku a byl z toho luxusní korpus jak peříčko, až zbytečně mechový, ale vláčný a lehounký konečně jsem spokojenáTlieskam

ÚsmevSrdceÁno,jsem ráda,že se povedlo a zkusím tedy někdy podle Jardulky taky-každá zkušenost a rada se hodí TlieskamKvietokSlnko

já bych se strašně chtěla naučit korpus na cheese cake :( moc se mi to nedaří

Back to Top