Téma diskuse

Jak vyndat dort z formy aniž bych se zbláznila?

Ahoj, moc prosim vsechny zkusene cukrarinky, jestli byste mi neporadily nejaky figl, jak se mi podari vyndat dort z formy aniz bych ho musela odrezavat a pak ho po stranach a zespod mela takovy okousany? jednou jsem zkusila vymazat, jednou vymazat a vysypat, jednou bez niceho a vysledek byl vzdy stejny... asi formu hodim z okna:-) Dekuju moc za jakoukoliv radu.

Fórum: 

A čím jsi promazávala? Já jsem měla tento problém zpočátku a p. Zdenička R. mi poradila vymazat formu sádlem a vymazávám hrubou moukou a je to vždy ok! Korpus vypadne z formy jako bábovička! A opravdu sádlem či máslem, když vymazávám,tak nešetřím! Zkus to, myslím, že je to jedinečné! Hodně štěstí, pa a hezké svátky přeje Jája. MrkámKvietok P.S: promazávám máslem či sádlem přímo z lednice, pak formu vysypu a ještě jí dám na chvíli do lednice, po dokončení těsta, pak jen vyndám formu z lednice a naleju do ní těsto a vložím do trouby. Mrkám

Na dno formy dávám papír a boky nevymazávám, pak je obřežu. Formu určitě nevyhazuj Veľký úsmev .Ale přesně tento
pocit jsem měla než mně taky někdo poradil ten papír.Tak ať se daří.Lenka

Já vymazávám zásadně máslem, ale nerozpuštěným - prostě si nakrájím tenké platky přímo z ledničky a rukou to řádně všude vymažu. Pak vysypávám strouhankou. A tento postup mě opravdu NIKDY nezklamal.

Já vymazávám máslem a vysypávám polohrubou moukou a vždycky je to v pohodě. ÚsmevKvietokSlnko

taky doporučuji pečící papír a pak obříznout,dříve jsem vymazávala máslem a vysypávala hr.moukou či strouhankou(ještě lepší),ale posledních půl roku používám papír a je to super nejlepší ..korpusy jsou dokonalé SrdceSrdceKvietokKvietok

thaletko, kup si nějaký odlučovací prostředek ( spray ) a máš navždy po starosti

Já to dělám jako Olga, Áno podle formy vystřihnu pečící papír na dno, strany objedu nožem a nemám žádný problém. Áno

Já vymazávám máslem - nesmí být rozpuštěné, ani olej - to se vsákne do té mouky a je konec ! a vysypu hrubou moukou, vždycky je to ok!

Přesně tak! A korpusy mám nádherné a rovné, nikde přilepíno atd. Mrkám

Já vymažu formu ztuženým tukem a vysypu moukou a jde to dobře.Je to podle rady kuchaře pana Stupky!

Já nevymazávám vůbec, na dno si dám pečící papír a peču korpus tak, že až když se mi odlepuje od stěn formy tak ho obříznu a vyndávám. Mám jej pěkně rovný a nikde žádné kousance. Pak stačí už jen vyklopit nebo rozdělat formu a je to. Peču takhle co dělám dortíky.
Ať se daří

Markéta KvietokKvietokKvietok

Já mám většinou ráfky, Ale jde to i z formou. Na dno papír a boky pak okrojit, anebo vymazávám 100%tukem rozpuštěným a než si přinesu hrubou mouku tak přituhne a ještě to nezklamako. A formu určitě nevyhazuj. Slnko

na dno papír a po vytažení z trouby chvilinku počkám až se to trošku odlepí od krajů,obříznu nožem,nechám vychladnout a vyklopím:-))sem tam se mi stane hryzanec a to když vyklápím ještě hodně teplý korpus,ale jinak úplně v poho,na začátku jsem vymazávala,vysypávala,chladila...všechno jsem vynechala,koupila papír a je klid :-)))

Nenííí na pečííící papír,já už snad nic nevymazávám....přiznám se,že i jídla jako zapeč.brambory,nebo jiná peču na pečáku Chichocem saChichocem saChichocem sa

Já vymažu máslem ,rukama a vysypu strouhankou.až se v troubě začne odlepovat od krajů .jde spolehlivě vyklopit.švagrová vysypává hl .moukou,a skusila jsem to a jde to. KvietokKvietok

Já taky jen pečící pap.na dno formy a obříznu.

Já celou formu vymažu slabě kouskem másla z lednice, na dno vystřihnu pečicí papír podle formy, na to máslo se pěkně přicucne a neodstává. Pak stačí nožem objet boky a vyklopit. Pokud je to ráfková forma, pečicí papír dávám raději do pekáče, aby se okraje přizdvihly a pak teprve na něj formu položím, boky zas slabě máslem vymáznu.

Dříve jsem dávala na dno pečící papír a boky obřezala, loni jsem zkusila sprej na vystříkávání forem a je to bez práce. Jen vystříkám jakýkoliv tvar formy, dám těsto a krásně po upečení vyklopím, nic nemusím odřezávat, dort mají ostré hrany. Sprejů je více, dají se koupit v cukrářských obchodech (např.Fiala), já používám Carlex od Zeelandia. Stojí necelých 98,-Kč, a opravdu se vyplatí.

Holky musím říct, že já bez Carlexu ani ránu. je to nejlepší věc na světě .... jiný bych nezkoušela. Je ho obrovká láhev, vyhrží hodně dlouho a fakt se vyplatí. Vystříknu formu, naleju těsto a vyklopim naprosto bez jakehokoliv problem. Korpus se trosku zmensi tim jak se oddeli sam od sten, ael nicemu to nevadi. Navic odpada lezeni do trouby, Jakmile se zacne korpus v troube oddelovat od sten, je hotovo

Děvčata, která používáte ten sprej, funguje na všechny materiály? Já mám například formy starší keramické, pak pocínované i ty, co se údajně z nich vyklopí těsto bez vymazání, ale není to pravda, taky by mě zajímalo, jestli funguje sprej na všechny typy forem. To bych si ho hned koupila.

jiny nez carlex jsem nepouzila, ale jak to u mne videlala mama a tchyne hned ho chtely, zapekam s tim i testoviny, vsechno co jde do trouby:-)

Oli, funguje úžasně naprosto na všechno...neváhej!!...a vystačí na hodně dlouho, jedna lahev na 100 dortů, mám vyzkoušeno...a dokonce když formu použiješ hned na další korpus, tak ji nemusíš znovu vystříknout...na nové formičky na cukroví jsem vystříkala jednou a upekla jsem v nich pětkrát dokola

No tak to je super, já ty spreje viděla už párkrát, ale pořád mě nějak neoslovovaly. Díky Milu za tip.
A přeji Tobě i všem ostatním pěkné prožití silvestrovských oslav a vše nejlepší do Nového roku. Kvietok

Oli, i Tobě vše dobré a ať Ti to peče!!!

Máme plynovou troubu a vždy jsem měla nejprve spálený spodek korpusu a až potom byl hotový. Dnes jsem poprvé dala na dno pečící papír a jsem nadšená! Zespoda je dort hezčí než jinde, úplně jako z cukrárny. Ikdyž zbytek mám trochu spálený, spodek je úžasný. Ode dneška už to nebudu dělat jinak.

Potři si i boky a nalep na ně také peč. papír a ještě potři máslem nebo 100 proc. tukem, po vychladnutí sloupni a je korpus jako vínoÁno

ted vymazávám jedině sádlem a sypu hl. moukouÁno

Na dno dám papír, nevymazám,opatrně obříznu kraje a vyklopím,nic se netrhá.

 

 

Veľký úsmev

Back to Top