Recept

Marcipán ze Salka

Popis

Mňam marcipán

Zhrnutie

Porce
Servings
Čas prípravy30 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas30 minút

Ingredience

400g sušeného mléka
1 plechovka salka
1 lžíce oleje
pár kapek mandlového aroma
malinko vody

Inštrukce

Vše zpracujeme dohromady na hmotu podobnou pastelíně. Pokud lepí, přidáme prosátý moučkový cukr. Barvit můžeme přidáním potravinářské barvy s kapkou vody. Použijeme na potahování dortů, výrobu kytiček, lístečků atd. Je možno ho uchovat v chladničce dobře zabalený v potravinářské folii. Pokud přece jen časem velmi ztuhne, stačí ho nastrouhat, jen si navlhčit ruce a znovu zpracovat.

Komentáře

Dobrý den, možná špatně koukám, ale nevidím tady ingredience. Zdraví douska

Zřejmě bude z mých stránek, takže doplním překopírováním:

1 krabice suš. mléka ( plnotučné nebo polotučné - nepoužívat odtučněné nebo sójové!) - 400g , 1 plechovka hustého sladkého Salka - nezaměnit s řídkou Tatrou ( také 400g), 1 lžička oleje, pár kapek tresti a voda. Pr. cukr na event. zahuštění.

Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem.
Není tolik sladký jako mléč. marcipán I., je však ještě pružnější a tvárnější. Lze z něj vyrábět i velmi tenké lístečky a květiny.
Nápad vyrobit marcipán ze salka vznikl náhodou, když jsem měla doma plechovku salka, ale málo pr. cukru. Recept se povedl a rychle ujal. Protože je salko vláčné, nemusí se do marcipánu přidávat med.

Toto je množství na potažení patrového dortu i s růžičkama.

Marcipán se nemůže nepovést.
Pokud je tuhý - přidat vodu.
Pokud je řídký - přidat pr. cukr.

Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost.

Tak jdu dělat svůj první potahovaný dort s figurrkami- v pečení jsem nováček a teprve začínám...
na potažení mám připravený fondán a figurky jdu tvarovat z marcipánu ze salka a musím říct,že hmota je naprosto skvělě tvárná,doufám že se moje první dílo povede,popř vložím foto. Doporučil by mi někdo pod fondán vhodný krém,nebo může být jakýkoliv?

Mne pomohlo viac vody ako len "malinko". No cesto sa mi bud lepilo alebo ked som zasa pridala susenemlieko ostali biele bodky v ceste, bolo modre a uz nebolo take pekne takze neviem :) Viete mi poradit prosim? Niesom cukrarka a v tomto som si fakt nevedela dat rady

Dělala jsem marcipán podle tvého receptu(Benja1)(clap) a musím napsat, že je asi zatím nejlepší Áno ze všech,které jsem zkoušela(flower)(sun) Kvietok

chci se zeptat jaký olej se tam dává???:-)

Druh oleje neřeším. Prostě ten, který mám po ruce ( slunečnicový, řepkový).

A dá sa takýto marcipán aj dobre farbiť?

Janka, dá a výborně. Potahuji s ním hlavně dorty, které potřebuji mít v tmavých a sytých barvách. Jen modrá je spíš tyrkysová no a bílá je i po vybělení bělidlem mírně zažloutlá, ale to je asi problém všech mléčných marcipánů.

A ešte sa spýtam, či sú dobré na tento salkový marcipán gélové farby Wilton alebo sú lepšie obyčajné práškové? Ďakujem za odpoveď Úsmev

Používám už jen gelové od Wiltonu.

Janičko používám obojí a nemám s tím žádný problém(flower)

Ahoj...
dá se použít sunar místo sušeného mléka?!

Sunar jsem nezkoušela, je o dost dražší než polotučné mléko, ale slyšela jsem, že to jde. Třeba to někdo potvrdí. Také si vzpomínám, že jsem měla recept na cukroví z této hmoty a jmenovalo se Sunarky.

Děkuji... Sunar o nic dražší než sušené mléko není když se koupí v akci Úsmev A protože ho zrovna mám spíš než sušené mléko, tak mě zajímalo jestli by to šlo a zkusím to tedy a uvidím, dětem chybět nebude a já zrovna teď dělám dort a mandolý marcipán se mi často trhá a vůbec netuším jak z něj udělat takový hezký lesklý dort Plačem

To nevím jak to zformulovat...Kolik dortu s tím potáhnu?? Budu dělat kruhový dort :) stačí to na něj?? Má vypadat jako zátka od piva :) a nahoru ještě logo?? Myslíte že to bude stačit?? :S

S tímhle množstvím jsem potáhla dvoupatrový dort a ještě mi zbylo na růžičky.

Děkuji za odpověď...se nemusím bát...eště mám otazku jestli se dort před položením marcipánu něčím maže Úsmev

Musí se mazat. Funguje to jako lepidlo. Buď rozředěnou marmeládou nebo klasickým krémem ( ne šlehačkovým, tvarohovým apod. a ne v silné vrstvě - pouze zamazat póry)

dělala jsem vaš marcipán a on se drolí co stím mám prosím vás dělat když přidám malinko vody tak to není ono děkuji

Dovolím si odpovědět za Janu, pokud se drolí a s vodou se maže, já do něj přidávám trošku sirupu nebo glukozy, chvíli trvá, než se pořádně propracuje, ale stojí to za to.

To drolení nebo mazání se dá odstranit důsledným propracováním rukama namáčenýma ve vodě. Pokud se maže moc, pak se to zas přehnalo s vodou.

Když se mi drolí tak ho nahřeju v MVT a přidám trochu sirupu(flower)

Počula som, že pod salkový marcipán by sa nemal dávať krém nadstavovaný pudingom z mlieka. Sama som sa presvedčila, že je to pravda, lebo marcipán sa začal málinko topiť. Aký krém je najvhodnejší pod salkový marcipán, poradí niekto?
KvietokKvietok

Dělala jsem i pudingový a neměla jsem problém, ale nejlépe se mi osvědčil krém nastavovaný moučnou kaší - recept jsem našla na MMB od Bulíčka :

200 ml mléka

2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

případně ještě 1 lžíci tmavého kakaa

50 g 100% tuku (ztuženého, na smažení)

200 g čokolády na vaření (nebo jiné podle níže popsaných obměn)

250 až 500 g másla nebo Hery nebo kombinace obou tuků

cca 100 g moučkového cukru (podle chuti)

Nejprve si uvaříme hustou kaši z mléka a mouky. Pokud budeme dávat másla více než jednu kostku (na větší dort), přidáme do mléka ještě i tmavé kakao. Uvaříme hustou kaši, do které hned po stažení z plotny vmícháme 100% tuk a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění a necháme kaši zcela vychladnout. Máslo a Heru necháme změknout při pokojové teplotě a s cukrem vyšleháme do světlého krému. Pomalu zašleháváme po částech i čokoládovou kaši. Krém má skutečnou chuť čokolády a ne jen kakaa a to i v případě, že dáme másla dvojnásobek, tedy až 500 g. V dortech jej můžeme proložit třeba banány nebo borůvkami, malinami. Na tento krém lze dávat i marcipán nebo jiné potahové hmoty. Tento krém lze také mrazit a po pomalém rozmrznutí při pokojové teplotě jej znovu vyšlehat a použít.
Obměny: Místo čokolády na vaření můžeme použít i jiné druhy - hořkou, mléčnou, oříškovou nebo mandlovou, nebo i ledové kaštany, Milenu, Kofilu. Postup při výrobě krému je stejný.

Je opravdu výýýýýborný(flower)

Dobrý večer, dnes jsem se zaregistrovala, nejsem cukrářka, pouze mě baví pést a zítra se chystás zkusit upéct synovi dort (kopačák) k narozeninám a zaujal mne váš recept na krém nastavovaný moučnou kaší. Budu také poprvé pracovat s marcipánem a chtěla jsem vás poprosit jestli náhodou nevíte ještě nějaký krém světlý , který mohu použít pod marcipán, dočetla jsem se, že se každý použít nemůže, tak nevím, nemám zkušenost. Díky moc Slnko

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ,jestli se dá marcipán udělat tak den ,dva dopředu.Budu ho dělat ted o víkendu poprvé a nevím jestli to jde.Mužete mi poradit ,moc díky KvietokKvietokKvietok

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ,jestli se dá marcipán udělat tak den ,dva dopředu.Budu ho dělat ted o víkendu poprvé a nevím jestli to jde.Mužete mi poradit ,moc díky KvietokKvietokKvietok

Zdravím vás Hambím sa
nějakou chvíli si pročítám vaše rady a konečně jsem se odhodlala se zaregistrovat. S marcipánem moc zkušenosti nemám, ale poprvé jsem dělala postavičky pro neteře na dort a sestra dělala dort a potahovala...poprvé salkovým marcipánem a byla to hrůza..byl tuhý a i když se přidala voda drobil se. Snad se příště bude dařit lépe. Přidávám fotku.:-)

Dobrý den! Jak vidím, s radou se můžu obrátit na zkušené pekařky, to jsem moc ráda. Rozhodla jsem se, že upeču letos dětem dort Torta k narozeninám sama a recept na marcipán ze Salka se mi moc líbí, chci ho vyzkoušet, ještě jsem žádný nedělala, tak tímto začnu. Moje otázka se týká barvení. Chci se zeptat, kde kupujete barvičky na barvení marcipánu a zda se dá barvit i barvičkami na velikonoční vajíčka, to mi poradila jedna paní, tak jsem se koukala, že je na balíčku psáno, že jsou potravinářské, ale nějak k tomu nemám důvěru, nebo se to tak opravdu dělat dá? Moc Vám děkuji za rady! Bozkávam Zuzka

ano Zuzko můžeš je použít já je taky používam,ale lepší jsou gelové(flower)

Dobrý den, dělala jsem poprvé marcipán dle receptu (Benja1) a musím napsat, že se náramně povedl. Suprově se mi vše spojilo. Jen s potahováním dortu byla má nezkušenost poznat :) Příště budu jistě chytřejší. Děkuji za skvělý recept a za inspiraci na těchto stránkách!!! PS: Barvila jsem "sypaným" potrav. barvivem a bez problémů vše krásně chytlo. (Nesehnala jsem gelové :) ) A ještě jedna změna: Neměla jsem doma dostatek sušeného mléka (pouze 200g), tak jsem přidala 200g sunaru (ten mám doma "skladem" :) ). Byla to mňamka! Všichni si narozeninový dort pochvalovali a já bodovala i u tchýně :)

Dobrý den, můžu se zeptat, kde sháníte ty gelové barvičky, s pečením vážně začínám a v obchodech narážím stále na ty samé - práškové Kovandovi..
A dále bych se chtěla zeptat, jestli je možnost udělat si někde jedlý papír podle přání..
Díky moc:-D

podívej se na internetový obchod www.ceskeformicky.cz ,tam a i jinde seženeš gelovky.Stačí zadat do hledáčku gelové jedlé barvy a vyjede ti několik obchodů

jedlý papír zde
http://www.prachenska-cukrarna.cz/

Dobrý den, marcipán ze salka jsem zkoušela před 14 dny na dort pro dceru. Musím říct,,že je výborný. Všicni si ho pochvalovali a dokonce si chtěli objednat dort pro své ratolestiB-] . Ale potahovala jsem s ním obdelníkový dort a ty rohy my moc nedržely. parcipán se mi začal trhat a lámat;-( . Co s tím? Byl málo vyválený, nebo málo oleje(má tam být malá nebo velká lžička?)Zkjoušela jsem přidat sirup, nahřát v MVT nebo i přidat vodu, ale stále nic. Tak nevím. Poraťte mi. Ráda bych ho zkusila i příště ale nerada bych dopadla jako teď. Děkuju

Zdravím, salkový marcipán jsem také už zkoušela. Je opravdu dobrý. Není tak sladký, jako z mléčné hmoty. Zkoušela jsem ho dělat i tak, že jsem salko nahradila pikaem a také se povedl.:-)

TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam děkuji za receptík už jsem také zkusila a povedl se:-) jo byla tu otázka jestli se to dá ze sunaru,dělala jsem to právě z něho a povedlo se krásně takže sunárek se dá použít určo:-):-)

Dobrý den, myslíte, že z téhle hmoty půjde udělat asi 40 cm dlouhá figurka leguána? nebo mám použít něco jiného? děkuji za rady Úsmev

Nemám s ním osobní zkušenost"dělám s ml.marcipánem,MMF,a dom.fondanem"ale co píšou holky,tak proč ne(flower)

Dobrý den, já jsem zkoušela místo salka dán pikao, množství mléka jsem upravila dle váhy pikaa a také se povedl. Děla jsem z něj lístečky na dort. To jen pro zajímavost.(blush)

Ahoj holky , mohl by mi někdo poslat recept na marcipán ze salka? Děkuji moc

Je tady úplně dole na stránce od JanyT. Nebo koukni ke mně na rajče www.celkav.rajce.idnes.cz v Dorty - postupy .

Dobrý den, vím, že už tady bylo o krémech psáno dost, ale jsem zatím vyplašený začátečník, který se chystá na svůj první potahovaný dort:) Takže jsem se chtěla zeptat jestli pod tuto potahovou hmotu ze salka můžu dát karamelový krém rovněž ze salka s máslem a pudingem? Trápí mě hlavně ten puding..

Dnes jsem zkusila poprvé salkový marcipán a hned na začátku jsem to pokazila :o)Byl šíleně tuhý a drobil se jak blázen.. Podle vašich rad jsem ho nastrouhala na hrubo na struhadle, nahřála v mikrovlnce a přidala skoro celou polévkovou lžíci kukuřičného sirupu a propracovávala do roztrhání těla (nebo spíš rukou :o). POVEDLO SE!!!! Hmota je vláčná, jsem zvědavá, jak se mi s ní bude potahovat. Každopádně vám moc moc děkuji za rady, bez vás bych to švihla do koše :oD

Jakože jedno salko a jedna krabice sušeného mléka, Už nikdy se nedám na toto zlákat a varuji i ostatní. Ať se dělá co se dělá z těchto surovin dosáhnete pouze drobivé hmoty jako drobenka na těsto a je to hrozně suché můžete zkoušet přidávat vodu máslo nefunguje nic pořád suchá drobivá hmota žmolků a nic nic nic nic

Mne pomohlo viac vody ako len "malinko". No cesto sa mi bud lepilo alebo ked som zasa pridala susenemlieko ostali biele bodky v ceste, bolo modre a uz nebolo take pekne takze neviem :)
Back to Top