Téma diskuse

Krém na fondánu

Dobrý den. Jsem začátečník a ráda bych vás poprosila o radu. Dělala jsem dort potažený fondánem a na ozdobení použila máslovopudinkový krém...jenže krém mi fondán rozpouští a při doteku sjíždí z dortu. Co je špatně? Jakou hmotu použít abych to mohla zdobit krémem? A nebo zase jaký krém se dá použít, aby to fondán nerozpouštělo ?
Fórum: 

Ja puzivam jako podklad maslo s mouckovym cukrem, pripadne jeste kakaem. Anebo rozpustim cokoladu a nasleham s maslem. Anebo jenom cokoladu. Ale nevim, jak s tim pujde zdobit... Puding, slehacka, mascarpone a tak fondan rozpusti.

Já bych se zaměřila na jinou putahovku než je fondán teda jestli myslíme obě to samé, někdo říká fondán každé potahovce. Kup si SMARTFLEX WELVET je na každém e-shopu ta nedělá takové problémy a do máslového krému dej minmální množství pudingu. Ať se daříÁno

Tím že začínám, jsem prostě bafla fondán od Dr.otkera (nebo jak se to píše :-D ) Tak zkusím tu potahovku co říkáte. A nemáte ještě nějakou radu, jaký krém místo toho masloveho? Chtěla bych něco lehkého a ne moc sladkého...a po pravdě jsem asi patlal a ten máslový se mi srazí při šlehání i když jedu na nejmenší rychlost a nebo se mi začal srážet při zdobení, jak se mi v ruce začal zahřívat.

Asi jsi tam měla moc pudingu, lehký by byl tak tvarohový se šlehačkou, nebo mascarpone, ale ten zase osychá na povrchu je dobrý tak na korpus, navrch už ničím nezdob dej pár kytiček a je to také hezké.práci zdarTlieskamÁno

Myslím právě pak na zdobení přímo celý povrch krémem... našla jsem jich spoustu, ale nějak mi nechutnaji ty co jsou s máslem a přijdou mi hodně hutný. Jak se tedy dělají ty dva co jste psala ? A děkuji moc za rady

A proč vlastně zdobíš potažený dort ještě krémem? To jsem ještě neviděla. Nejjednodušší by asi bylo ho prostě nepotahovat a ozdobit jen krémem, nebo potáhnout a už krémem nezdobit. Kvietok

Ale lidi mají různé chuti, kamarádka chtěla potah marcipánema a zdobit čok. krémem jen tak decentně, nakonec to nebylo tak šatnéÁno

Hlavně proto, že jsem si chtěla vyzkoušet co který zdobící nástavec vytváří a taky proto abych pak tím schovávala spoje, až budu dělat vícepatrový dort....No a přitom jsem zjistila tohle.

mala si zrejme v kréme menej masla, ako pudingu. Ja ak zdobím poťahovku krémom, tak väčšinou je to krém z múčnej kaše, pretože je takmer biely a dobre sa farbí, ale použila som aj pudingový, len som do neho pridala ešte maslo. Pod poťah dávam akýkoľvek krém s maslom, ktorý je v torte, ale tiež do neho ešte pridám maslo a rozdrvené zbytky korpusu. Mantinely nerobím ani pri kréme šľahačkovom, tvarohovom, jogurtovom, len tortu "líznem" krémom maslovým, či už spomínaný z múčnej kaše, alebo pridám do masla trochu nutelly, čokolády, skrátka to, čo sa hodí ku krému, ktorým je torta plnená a celú ju potom "omietnem" týmto krémom so zbytkami korpusu,alebo použijem ganache, či už z bielej alebo tmavej čokolády. Poťahová hmota mi nikdy netiekla, ani Smartflex, ktorý používam najčastejšie, ani MMF, ani marcipán. Je tu veľa tém, kde  to skúsenejšie sladké žienky vysvetlili lepšie, popozeraj, čítaj. Nech sa ti darí Slnko

 

Dobry den chci se zeptat kdyz budu delat krem s mascsrpone mohu to.pak potahnout fondanem?

Petulko,pokud máš v úmyslu potřít tím krémem i pod potahovku tak rozhodně ne.Ale pokud bude jen naplněný dort,pak si přečti příspěvek od timea248.Slnko

Back to Top