Téma diskuse

Jaké těsto do dortového ráfku?

Ahoj šikulky,

prosím, můžete mi poradit? Mám doma kulatý dortový ráfek, ale i když ho obalím pečícím papírem, část těsta mi vždy spodem vyteče. Prý se tam hodí spíše hustá těsta, která nevytečou a tudíž není nutné ráfek obalovat. Máte některá takový recept? Nechce se mi kupovat více forem kvůli velikostem. Moc děkuji Úsmev

Fórum: 

Ja dávam do ráfiku presne to isté cesto, ako do formy, chcem, aby bol korpus nadýchaný. Ráfik môžeš ešte obaliť alobalom okrem papiera na pečenie. Mne vytečie minimum, takmer nič, závisí to asi aj od toho, akej kvality je ráfik, ak je rovný a prilne perfektne na plech bez medzier, nemalo by vytiecť nič. Korpus robím s olejom, na každé vajce lyžicu oleja, klasická piškóta nám nechutí. Nech sa ti darí Slnko

Ahoj, moc ti děkuji ÚsmevKvietok Asi by jsi mi nemohla dát recept,vid? Vyplazený jazyk

Prečo nie? Nie je tajný. Robila som klasickú piškótu, rodina ju zhodnotila, že nič moc, robila som mramorový korpus, zdal sa im veľmi bábovkový...no skrátka rodinu mám zmlsanú. Torta. Tento recept chválili a chvália (len by skúsili ním pohŕdať....), myslím, že ho mám z tejto stránky, ale nie som si istá. Na jedno vajce (veľkosť L) 40 g kryštálového cukru, 40 g múky - miešam hladkú s polohrubou, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica horúcej vody, trošku PDP. Vyšľaháš sneh z bielkov, po častiach k nemu prišľaháš cukor, šľaháš, až kým sneh nie je hustý, po jednom pridáš žĺtky, potom olej, horúcu vodu a nakoniec ručne metlou primiešaš po častiach preosiatu múku zmiešanú s PDP. Ak pridáš kakao, uberieš múku. Vkladám korpus do rúry rozohriatej na 175 stupňov, po pár minútach stiahnem na 150 stupňov, pečiem asi hodinu, ale riaď sa podľa seba, každá rúra je iná. Radšej o pár minút piecť dlhšie, ako by si ho mala nedopečený. Tento korpus mi ostane krásne rovný, žiadne sopky, žiadne praskliny, ale jasné, že každej vyhovuje niečo iné. Ešte som zabudla dodať, že pred pečením, keď ho naleješ do ráfika, tak ho trocha dookola pomiešaj, alebo roztoč plech, aby sa odstredivou silou dostalo viac cesta na ráfik a v strede ho bolo menej. A tak, ako píšu ostatné, treba pod ráfik rovný plech, ja niekedy položím ráfik len na papier na pečenie, neobaľujem nič a vytečie okolo ráfika minimum, ale medzi ráfikom a plechom nesmú byť medzery. Nech sa ti darí Slnko

Petuliiinko, že vytéká těsto kolikrát není vinou ráfku, ale dej si pozor, aby jsi měla dokonale rovný plech moc na tom záleží -těsto pak můžeš mít jaké normálně děláváš Bozkávam

Moc děkuji za radu. No ten plech moc rovný není Smútok

Ano na rovnosti plechu záleží nejvíc, já si na pečící papír namaluji o 2cm větší kruh než mám nastavený ráfek, vystřihnu, kolem dokola ho nastřihnu asi na 1,5 cm a vložím dovnitř ráfku a sformuji, aby to pěkně v ráfku sedělo. Po stěnách ráfku si dávám dokola peč. pap. namaštěný máslem a k tomu přitisknu ten kruh z papíru. Perfektně to drží a když po upečení korpus trochu schladne vysypu to a můžu jít péct znovu, protože je ráfek téměř čistý. Ještě jedna vychytávka, aby se mi kruh ráfku nerozvíral tak si to připevním pár kancelářskými svorkami. Těsto klidně peču i hodně řídké a nevyteče mi zcela nic. Přeji práci zdarÁno

ÚsmevÚsmev mohla jsem se uvztekat Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev, pak stačilo vyměnit plech a bylo po problémuÁno.. a taky zpevňuji kancelářskými sponkami nahoře ráfek - já neobaluji jen utrhnu kus peč.papíru na plech, ta kapička co někde malinko vyteče není nic hrozného

Na plech položím pečící papír, na něj ráfek (používám posuvný), ráfek zajistím svorku https://www.gme.cz/krokosvorka-nasuvna-4mm-27-716 a to je vše. Nic nevystříhávám, zbytečná práce. Pokud trošku těsta vyteče, vůbec to neřeším. Hodně zdaru!Torta

Tato svorka se mi zdá, že nechá v upečeném těstě moc velký otisk myslím, že stačí ta kancelářská sponka.

Svorka v upečeném korpusu nenechá otisk žádný, mám to vyzkoušené, proto jsem sem ten nápad (není můj) dala. Ale je celkem jedno, čím se ráfek zajistí, zpočátku jsem také používala kancelářské sponky, toto se mi osvědčilo ještě lépe. Tyto svorky drží fakt pevně. A jak píše Tája, rovný plech je důležitý.

Back to Top