Recept

DORT S HRUŠKAMI A OŘÍŠKY

Popis

Dort s hruškami a oríšky se šlehačkou, čokládovou polevou a kakaem

Zhrnutie

Porce
Servings
Čas prípravy5 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas5 minút

Ingredience

Inštrukce

Asi na 16 kousků

Těsto: 100g másla 100g hořké čokolády 6 vajec 100 cukru 175 g polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva Krém a ozdobení: 1 hruškový kompot (850ml) 75 g nasekaných lískových oříšků 4 plátky bílé želatiny 250 g měkkého tvarohu 100 g cukru 4 lžíce citronové šťávy 600 ml šlehačky 1 hruška 25 g tekuté čokoládové polevy 1 lžíce kakaa POSTUP: 1. Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

Čokoládu nahrubo nastrouháme. Vejce umícháme do pěny a zašleháme do nich cukr. Promícháme mouku s práškem do pečiva a postupně po lžících je přidáme do těsta. Nakonec vmícháme čokoládu a máslo. 2. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem nebo dáme na dno pečicí papír, nalijeme do ní těsto a dáme je přibližně na 40 minut péct. Vyjmeme a necháme vychladnout. 3. Hrušky slijeme, necháme okapat a pak je nakrájíme na malé kousky. Oříšky na pánvi nasucho orestujeme a necháme je vychladnout. Namočíme želatinu.

Mezitím smícháme tvaroh, cukr a 3 lžíce citronové šťávy a přidáme k nim vymačkanou želatinu, oříšky a kousky hrušek. Krém asi 30 minut chladíme ve studené vodní lázni, až začne želírovat. Smetanu ušleháme a polovinu jí přimícháme do krému. Zbývající uložíme do lednice. 4. Dortový korpus vodorovně rozřízeneme. Spodní díl potřeme krémem a přilopíme. Dort znovu upneme do dortové formy a dáme jej na 3 hodiny chladit. 5. Dort potřeme polovinou ze zbývající šlehačky. Celou hrušku zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky a hned je pokapeme zbývající citronovou šťávou, aby nezhnědly. Obložíme jimi dort a pomocí sáčku se zdobicí hubičkou jej zbývající šlehačkou nazdobíme. Pak jej polijeme polevou a posypeme kaaem. Je moc dobrý, akorát jsem moc nepochopila práci s tou želatinou, tak jsem použila od Dr. Oetkera takový ten želatinový ztužovač nebo jak se tomu nadává.

Recepty: 

Komentáře

tento recept mi ako z neba spadol. dnes som práve spomínala na hruškovo čokoládovo orieškovú tortu ktorú som jedna pred 7 rokmi. bola to najlepšia torta akú som kedy jedla, a hla ja večer natrafím na hruškovú tortu,...som veľmi rada(sun)

To jsem ráda. Občas se dějí zajímavé náhody. Já jsem z tohoto dortu byla naprosto nadšená. Také bych ho zařadila mezi nejlepší co jsem kdy měla. Tak dobrou chuť.;-)

TlieskamSrdce miluju tenhle dort

Marcelko vypadá to senzačně(clap) Tlieskam akorát foto by nebylo?(giggle)

Ahoj Petro, svoje foto bohužel nemám, recept jsem vkládala kdysi, když se stránky rozjížděly, jen jako recept. Ale podle tohoto receptu ho pekla Míša na MMB, tak se koukni sem http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=19590 http://www.dortomanie.cz/prezentace/Netradicni_dorty.pps

Marcelko kujůůůů:-* SlnkoSlnko

Dobrý den, jsem tady nová a zkouším tento recept.chtěla jsem se zeptat kolik se má dát toho želatinového ztužovače?já jsem to tedy zkusila dle toho původního receptu s těmi plátky,ale asi to bohužel nedopadne:-(

Já ho tedy nemám teď po ruce, ale mám pocit, že jeden sáček vystačí na 750 ml šlehačky. Koukněte se na návod.

Back to Top