Téma diskuse

Dort naháč

Zdravím cukrářky, obracím se s prosbou. Mám dělat svatební dort "naháč". Ještě jsem ho nedělala, tak se chci zeptat: formu na korpus vymazáváte celou nebo jen dno. Já normálně vymazávám dno a boky potom odříznu, ale ne vždy se to podaří tak, aby byly neporušené, hladké. Krémem to pak vyrovnám. Když ale vymažu a vysypu boky, mám strach, aby korpus neodskočil a nebyl pak kónický. Děkuji předem za rady. 

Fórum: 

Na dno formy dám pečící papír, můžeš malinko potřít tukem. líp se pak stáhne z korpusu. Jinak formu pak nevymazávám. Jen opatrně uvolním po obvodu nožem. Nebo i po obvodu si můžeš dát pruh pečícího papíru. Pak je lepší si formu potřít lehce tukem, aby se pruh papíru přilepil a neodstával od formy. Pak po upečení ho opatrně stáhneš.KvietokKvietok

Ještě jsem zapoměla, že každý korpusek si peču zvlášť. To je, že korpus neprokrajuji, ale upeču tři stejné korpusy. Jsou pak stejně vysoké.

Naháč jsem pekla jako "milu22", tzn. vyložené dno i boky pečicím papírem. Aby se nevyboulil, tak dávám zvenku navlhčený pás buď přímo k tomu určený (koupila jsem v Dekordortu) nebo postačí pruh třeba starého ručníku či utěrky, sepneš zavíracím špendlíkem. Korpus prokrajuju strunou, podle které jsou jednotlivé korpusy stejné a rovné "jako když střelí" A "milu22" promine, ale já nejsem pro pečení korpusů zvlášť, poněvadž se nahoře vždy vytvoří taková ta lepkavá vrstva, kterou musíš odstranit. Aspoň já ji tam nemám ráda, protože kdybys na ni dala krém, tak se odlupuje i s krémem. A také pochybuju, že bys trefila přesně stejné množství do každé formy. Ledaže bys šlehala a pekla podle jednoho receptu jednu dávku a znovu a znovu. To mi ale připadá velmi neekonomické.  

Děvčata, děkuji za cenné rady. Pečení každého pásu zvlášť mě ale také zarazilo - to bych jich u 3 patrového dortu pekla 9!! A "vlastoruz" máš pravdu, vršek stejně vždycky odkrajuji, protože se odděluje. O tom pásu jsem už slyšela, tak to asi zkusím nanečisto. A ta struna, to je taková ta nastavovací? Já zapichuji párátka, ale i když má nůž dlouhý, stejně to občas netrefím. Tak ještě jednou dík. 

Ano používám nastavovací strunu. Je z Ikea, ale je to už hodně dávno. Určitě na ni natrefíš i jindel

Vlastoruz, nemám tam nic lepkavé, protože po upečení korpus překlopím hned po upečení dnem vzhůru na pečící papír a tak nechám korpus i zchládnot. Pak když ho převrátím, tak vrch je rovný a kůrčičku krásně odstraním a použiju třeba na punčovinu, nebo na to čeká vnučka, která to má ráda. Hodně dělám průměr 28cm a tam dělám tři korpusky, každý ze 3 vajec. Takže jsou stejně vysoké. Pokud dělám naháč, tak to dělám takto i když je to pracnější. Na nejmenší korpusky si dělám plát ze sedmi vajec a po vychladnutí si vykrojím tři stejné kousky. plát si též překlopím na pečící papír a nechám zchládnout. Každá to máme jinak. SlnkoKvietokSlnko

Back to Top