Recept

Domácí fondan - potahovací hmota

Popis

Potahovací hmota, která se v létě nerosí, je krásně gumová a je vhodná jak na potah na na kytičky (růže, atd)

Zhrnutie

Porce
Servings
Zdrojinternet
Čas prípravy10 minút
Čas vaření / pečení
Celkový čas10 minút

Ingredience

60 ml studené vody
1 vrchovatá lžíce čiré želatiny od dr.oetkera
110 g světlého medu
1 lžička mandlového aroma
asi 1 kg moučkového cukru (900 g -1 kg)
ztužený pokrmový tuk omega (asi 1 lžíce)

Inštrukce

60 ml studené vody, 1 vrchovatá lžíce želatiny Dr.Oetker (sypká), 110 g světlého medu, 1 lžička jakéhokoliv aroma (podle toho jakou chceme příchuť), asi 1 kg moučkového cukru a ztužený pokrmový tuk Omega do kastrolku si dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit, poté zahřejeme (pozor nesmí vařit) a přidáme med a aroma, vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme asi tak 700 g a potom přidáváme podle potřeby). Směs si vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma omegou zpracováváme - hmota je docela měkká tak se nelkněte, ztuhne až po pár hodinách proto ji dáme do potravinové folie nebo do sáčku a necháme ji do druhého dne, nebo asi tak 6-8 hodin ztuhnout, potom zpracujeme a můžeme vyvalovat. hmota je vhodná na potah i na růzičky například a podobně. Recept mám ze slovenského MMB ale upravila jsem si poměr, protože jejich hmota nejde tvarovat hned padá,ale tahle podle mé zkušenosti je fantastická i když asi víc sladká ale komu jde jen o "efekt" tomu to určitě nevadí. Fotky mám ve svém albu - svatební dvoupatráček, je tam z fondánu úplně vše. Jinak tato hmota je takřka bílá, takže pro mě - paráda. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88523&user=15189

Komentáře

Díky za recept,určitě vyzkouším.Stačí barvit až hotovou hmotu,nebo se musí už při rozpouštění?(sun)

Já si vždy dělám jen základ a pak přibarvuju podle potřeby stejně jako marcipán, nebo jakoukoliv jinou hmotu. Dejte pak vědět. Mě to ze začátku taky moc nenadchlo ale teď jsem spokojená dopilovala jsem si to ke svojí dokonalosti Veľký úsmev
Hodně úspěchu při pečení a tvoření
Zatloukalova

Dobrý den,kolik prosím dát Omegy?

Jen tak aby se vam to dobre zpracovavalo, ja vcelku pouziju tak asi tenky platek, proste si omegou natru ruce a zpracovavam, tak aby se mi hmota nelepila na ruce a pridavam cukr, ale max do kg cukru. vic ne. hmota bude porad mekka, protoze je tam zelatina, ktera musi nejprve ztuhnout a ta tuhne po nekolika hodinach, hmotu si delam dopredu aspon rano a vecer zpracovavam, nebo na druhy den.
Zatloukalova

Markétko brouzdám tu brouzdám,a našla potahovku.Asi jsem chyběla když jsi ji sem dávala.Děkuji někdy vyzkouším.Jana

Tak já už mám potahovku vyzkoušenou a je vážně super Markétko,potahuji s tím všechny dortíky,i ozdoby jsem s ní dělala. Janičko můžu Ti ji jen a jen doporučit,povedla se mi hned napoprvé,nikdy jsem s ní neměla žádný problém.
Díky Markétko za recept ÚsmevBozkávam

to víš Mony že ji zkusím a brzo

holky prosím vás , jestli jste tu některá co jste dělala tento fondán, prosila bych odpověd,mám to rozdělané na stole a zdá se mi málo 60 ml vody,nepatří tam 600 ml?děkujuu moc za odpověd.Jana

tak se omlouvám,je to v pořádku, zmátlo mě to malé množství vody,jsem to ale trubka.Už to leží v balíčku a odpočívá k použití.ozvu se jak jsem byla spokojená

super..(heart) SrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

mám narobený biely a keď potrebujem aj po 2 týždňoch stačí len trochu gelovky. výborne sa s ním robí, stačí ho povoliť len na potrebnú pružnosť v mikrovlnke. nerozpúšťam na šporáku, ale v mikrovlnke. do pohárika dám 1 dcl vody, do toho nasypem želatinu, po 2 minútach (už sa stalo, že som pozabudla) pustím mikrovlnku na 30 sekúnd premiešam a pridám do pripravených ingredienciíí (115ml glukózy alebo pšeničného (kukuričného) sirupu, arómy a kto chce môže pridať aj glycerín 1 PL). všetko sa s tou teplou želatinou spojí a ona sa nezhrčkavie, potom už len práškový preosiaty cukor. nerosí sa, netopí, drží krásne tvar.;-)

Ahojte,zaujal ma tento recept,chcela by som sa spytat kolko je to 110g medu na lyzice? dakujem Hambím saHambím sa

Ahoj, jsou to 3 rovné polévkové lžíce.

Ahoj tak už jsem vyzkoušela na dortících a už mám i potaženo a připraveno k dozdobení.Neměla jsem k tomu moc důvěru ale povedlo se,byla jsem už zvyklá hmoty jen kupovat.Tato hmota vyjde na pár korun a je dobrá,já jsem ji udělala s citronovým aroma a děti mi to uždibovali a prý že jim to připomíná želé bonbony takové ty měkké...děkuji za recept a určitě budu opakovat..(flower) KvietokKvietokSlnkoSlnkoSlnko

To jsem mooooooooc ráda. Tak ať se daří i nadále. ÚsmevÚsmevÚsmev
Zatloukalova

Také jsem vyzkoušela a je super.Hmota se dá jakkoli ochutit, jednu jsem dělala s mandlovým a jednu s pomerančovým aroma (k té jsem přidala špetku kys. citronové) a obě byly výborný. Děkuji za recept(sun) SlnkoSlnkoSlnko .(flower)

Já děkuji za důvěru a že jste recept vyzkoušela, jsem moc ráda že jste spokojená.
Markéta
Zatloukalova

Milé dortařky, vložila jsem na mmb do návodu jednu fotku kde je vidět jak se z toho fondanu da tvořit (odkaz je v receptu). Tak když budete mít zájem tak se koukněte. Zdravím
Markéta

Zatloukalova

Tak zkouška proběhla úspěšně,pracuje se s ní super....dělala jsem sní dortík "kytice růží" a v pohodě.Děkuji za recept a budu používat(flower) SlnkoKvietokSlnkoKvietok

Také děkuji za recept,o víkendu jsem zkoušela s citron. aroma a super ÁnoÁnoÁno Zkusila jsem i smíchat půl na půl s pasta damou a je to také výborné jak na chuť tak na práci SlnkoSlnko

holky tak já nevím,kde se stala chyba;-( zpracovala sem to pak nechala odpočnout a když to rozpracovávala a snažila se vyválet strašně se mi to trhalo;-( Plačem ale nevzdávám to,příště zkusím znovu,musím přijít na to,čím to bylo;-) jinak chuť a barva úplně super

Domi,podle mě málo nebo špatná želatina...stalo se mi to jednou"u dortu Ovál s růžemi"koukni píšu to tam....a 4x vpoho.ale i tuto várku jsem nakonec zachránila...přidala jsem znovu želatinu"tak z 1 lžičky vrchem" a cukr pak na zahuštění(flower)

jéé,děkuji moc za radu,určo znovu vyzkouším;-) Holky nechcete někdo udělat video postup(giggle) Veľký úsmevSlnko

Ahoj děvčata...můžete mi prozradit, jak tato hmota chutná? Já se totiž bojím, že je příliš sladká...jsem zvyklá dělat hmotu z marschmalow+polot.suš.mléko+cukr moučka+olej+voda a chuť moc dobrá,nemusíme přespříliš sladké...třeba marcoš je na nás moc sladký...díky za odpověď. A ještě jeden dotaz, pokud bych do toho chtěla dát pšeničný sirup, tak kolik? Na lžíce, moc moc děkuju za rady! Jsem totiž nalomená od Vás, že jste z ní nadšené a mně láká ta bílobílá barvička;-) Pa a ještě jednou díky. Jája Kvietok

Jájo zkus jí je parádní!!!Dělám teď jen s ní ...je rychlá na zadělání a nám chutná s citronovým aroma"dělala jsem ted i s mandlovým"Před tím s ml. marcipánem a 1x MMF.Cukru dám jen tolik aby držela tvar a nelepila a dám odpočinout...podle tvárnosti pak přidám.Sladká je tak akorát,ale mě přídou sladké všechny;-) Sirupu 3lžíce jako medu ale vrchovatý....večer ti písnu,pa:-* Kvietok Ještě chci zkusit tu upravenou varnu,ale nebyl čas(sun)

Děkuji za rady, Irenko;-):-* KvietokKvietokKvietok

Děkuji moc dobrý recept poprvé v životě jsem ho dělala nějakou potahovací hmotu a,byla moc dobrý a hlavně rychlá!!!! Mrkám

To jsem moc ráda že se povedlo. Děkuji za odzkoušení a za komentík. KvietokKvietokKvietokKvietok
Markéta

Dobrý večer..pokusila jsem se uďelat vaši potahovou hmotu...postupovala jsem přesně podle receptu a asi se moc nepovedlo:-( střašně se mi trhala tak jsem do toho zkusila přidat znova želatinu!je to lepší ale furt to není ono;-( poraďte mi co s tím prosím! Děkuji Majda

Dobrý den, paní Majdo, je možné že tam bylo málo želatiny hned na začátku (musí být opravdu vrchovatá lžíce, já to dělám tak, že si vezmu lžíci a sypu si tam tu želatinu, opravdu až pomalu tak, že to padá po okrajích ze lžíce) a nebo je tu ještě možnost, že jste ji přivedla skoro k varu, a nebo možná ještě přespříliš cukru. Mělo by se tam dát tak max 900 g až 1 kg ale mě vždy trocha cukru zbyde.
Tohle se mi ještě nestalo že by se to trhalo, prostě jakmile se želatina rozpustí tak hned přidám med a nechám jen prohřát a šup s tím do cukru. Možná ještě někdo napiše nějaký poznatek, pročpak se to mohlo trhat. Tohle je jediné co mě napadlo, jako možnosti. Mrzí mě že to nevyšlo, třeba se podaří příště pokud se Vám bude chtít ještě této hmotě dát šanci. Pravda je, že ne vždy se vše vydaří. Kolikrát se mi i stalo že jsem dělala stejný recept už potolikáté a i když jsem si věřila, že se povede tak jsem pak byla nemile překvapená, že se to nepovedlo.
Ještě mě napadlo, jestli jste to třeba neměla moc tenké na potažení. A jak potahujete? Já mám silikonovou podložku a převážně to přehodím přes dort i s tou podložkou a mám to bez trhání. Pak podložku jen opatrně stáhnu.
Ozvěte se, jsem ráda za každý poznatek.
Markéta
Zatloukalova

zdravím, zkoušela jsem vaši hmotu, jsem zvykla vyválet na pomaštěným celofánu, ale nešla mi hmota sundat a pořád se mi to trhalo. Nevím jestli jsem nedala špatnou želatinu, použila jsem dr. Oetker dortové želé, nebo jsem toho dala málo jako paní Majda,tak nevím Petra

Já jsem taky dřív dělala na pomaštěné silikonové podložce ale tuhle hmotu jsem podsypávala solamylem a je to super. jinak želatinu používejte tuhle http://www.drostra.cz/?PID=2770&tabid=8 snad se vám to zobrazí.

snad se zadaří. přeji hodně štěstí. KvietokKvietokKvietokKvietok
Zatloukalova

.....a to je ta chyba......žádné dortové želé!!!!!!Pouze obyč.želatinu!!!!!!Jsem s touto hmotou maximálně spokojená poslední dobou dělám převážně jen s ní,ale v začátcích mi došla žalatina,tak jsem část nahradila dortovým želé a měla stejný problém co vy....trhalo se to.Zachránila jsem i tuto pokaženou hmotu tím,že jsem přidělala znova obyč.želatinu a propracovala s hmotou a dle potřeby přidala cukr.S cukrem opatrně,raději dát do druhého dne odpočinout,ono to ztuhne,a až pak popřípadě přidat cukr,aby to mělo správnou konzistenci k potahu......toť moje zkušenost(sun) Kvietok

díky moc za radu, určitě to zkusím, jen musím někde objevit sypkou želatinu od Oetkera anebo to nemusí být zrovna od něj? jsem ráda, že se můžu takto poradit je to moc fajn TlieskamSlnko Petra

U nás jí mají třeba v bille MrkámKvietok

Od Oetkera nemusí být,stačí jakákoliv značka mám vyzkoušený to i to(flower)

Irenko, přesně se to jmenuje jemně mletá sypká čirá želatina na sladké i slané použití, je to tak? A zkoušela jsi ještě jaké? Želatinu na vaječnou tlačenku jsem už také viděla v receptech na dorty, tak možná i ta?! S tou jsi to nezkoušela? Mrkám Díky za odpověď.(heart) Kvietok

Jájo,dělala jsem z Oetekera,a tu co mám teď doma za 5kč -10g sáček "dávám ho celý do dávky" se jmenuje:Želatina,od firmy Stilla dolce.Je pradda,že tahhle je trochu cítit,ale do 2 dne na vzduchu to vysmrádne(giggle),ještě jsem měla jednu-ta nesmrděla,název přesně nevim možná zas jen Želatina, ale byl tam nakreslený dort a aspik-tak je to možná ta co píšeš,ale tu teď neměly,fakt je to jedno -hlavně NÉ jakýkoliv dortové želé!(sun) Kvietok

želatinu mají skoro všude, já jsem aspon na ni narazila v každém obchodě. Používala jsem ještě želatinu čirou sypkou od labety takový zelený sáček je levnější a pracuje se s ní stejně jako s tou od Dr.oetkera, ale zdál se mi být fondán takový malinkato nažloutlejší. Ale to samosebou nemusí vadit.

Zatloukalova

To je asi ona,byl to bílozelený pytlíček

Iri,
http://www.labeta.cz/produkty.php?idp=32&title=%C5%BDelatina+%C4%8Dir%C3%A1 zkoušela jsem hnedat, je to tahle co ještě používám.
Zatloukalova

prosim poradte, mám pocit, že když dort potáhnu, je fondan nevim jak to napsat asi suchý nebo co, děvčata mají dorty takové trochu lesklé má se to snad něčím pak natřít? Jinak je super a ráda ho používám

Peverko co mě se týče, já to ničím nepotírám nechávám to tak, maximálně otřu papírovými ubrousky ten solamyl co mi tam občas zbyde při vyvalování. Ale třeba ještě někdo poradí. Děkuji za odzkoušení.
Markéta

Děkuji Markétko za recept.taky vyzkouším,Mám sice svůj vyzkoušený,ale láká mě ta bělost.Pak se pochlubím jak to šlo,nebo nešlo.

KvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietok
Teeda já jsem netušila že ta hmota bude mít takový úspěch, samosebou někomu se nedaří. Chce to si to prostě vychytat. Záleží i na surovinách ale já jsem také max spokojená. Když budu hodně drzá tak musím říct že jsem si koupila White icing a mám pořád skoro plný kýbl protože ji vůbec nepoužívám, a jakmile ho doberu, což při mém pečení hned tak nebude Váľam sa od smiechu po podlahe tak už ho prostě nekoupím. je to předražená hmota a přitom mi přijde fakt stejná jako tenhle domácí fondán.
Takže zdravím všechny dortařinky a přeju Vám aŤ se daří při pečení a tvoření a moc děkuju těm co měly chuť a odhodlání tohle vyzkoušet. Jsem moc ráda že jste spokojený.
SrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdce
Markéta
Zatloukalova

Já jsem s ní doopravdy moooooc spokojená, a i lidem chutná.WI jsem ještě nezkoušela,ani nebudu,protože mám stejný názor jako vy,zdá se mi zbytečně až moc drahá,používám i jiné doma dělané ,ale když potřebuju rychlou levnou jistotu jdu dělat tuto hmotu.Proto znova děkuju já,za výborný receptík paní Zatloukalová BozkávamSrdceBozkávam

Tak já jsem se už už chtěla pustit do výroby této potahovky, ale zasekla jsem se na množství vody. Na želatině, kterou jsem zakoupila dle Vašeho odkazu, p. Zatloukalová, píšou, že na krémy a náplně z želatiny 2-3 polévkové lžíce želatiny a pod tím je příprava rosolů a aspiků a tam se píše, že se to má dát do půl litru vody obsah sáčku a já jsem z toho janek, protože dle Vašeho receptu jde do potahovky zase jen 1 polévková vrchovatá lžíce sypké směsi na želatinu, je to tak? Tak kolik té vody tedy mám dát? Omlouvám se, pokud se ptám hloupě, ale nechci něco zvrtat hned na začátku, děkuji za odpověď.Jája(flower)

Podle návodu na sáčku se neřiďte. Hlavní je, abyste měla správnou čirou sypkou ŽELATINU nesmí to být dortové želé jak tu holky psaly. Vemte polévkovou lžíce a nasypte si na ni vrchovatě želatinu, dejte do studené vody a nechte 3 minutky nabobtnat, pak zahřejte jen tak aby se to rozpustilo, pak přidejte med, nebo sirup (pšeničný) a nechte jen prohřát -- nesmí to vařit.
Kdyby něco klidně napište. Držím pěsti. V zásadě je to velmi jednoduché a rychlé ta příprava. Jakmile se Vám to jednou podaří, už to pak půjde vždy rychleji. KvietokKvietokKvietokKvietokKvietok
Zatloukalova

Jojo, já vím, která to je želatina, protože jste mi na mmb odpověděla i s odkazem na tu správnou želatinu. Chichocem saMrkám No, já jen chtěla vědět přesně kolik vody dáváte...ale udělám to podle Irenky, má to už také ozkoušené Mrkám Ale moc děkuju a kdyby něco, písnu. Díky za nabídku. BozkávamKvietokSlnko

Jájo takhle to dělám já:odměřím si 60ml vody dám do plastové misky vhodné do mikrovlnky,přidám 1lžíci vrchem až to padá,nebo 1 balíček po 10g čiré sypké želatiny!!!!Nechám 3 min nabobtnat.Pak to šoupnu na 30sec do mikrovlnky na plný výkon"1000Wattů".Vyndám,přidám 3 lžíce medu tekutějšího"nestírám"a 1lžíci aroma"stačí i lžička",promíchám až se vše spojí a přisypávám prosátý cukr.Míchám a přisypávám cukr,až je to celkem hutné a drží tvar.....ikdyž trochu lepkavé,kolikrát pouze 1/2-3/4 balíčku....dám do ig.pytlíku a nechám na lince přes noc odpočinout.2den po zatuhnutí vidím stav a konzistenci a buď pouze promíchám,nebo zapracuju trochu cukru.Podsypávám cukrem.

Stránky

Back to Top