Recept

Croquembouche

Popis

Zhrnutie

Porce
Servings
Čas prípravy2 hodiny
Čas vaření / pečení
Celkový čas2 hodiny

Ingredience

Inštrukce

Podle předpisu na odpalované těsto si připravíme odvážené přísady. V dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Mícháme na středním ohni, až se vytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme a poté jej přendáme do studené mísy. Za stálého hnětení ručním šlehačem přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme, až když je zatřeno předchozí. Plech vymastíme máslem, posypeme moukou nebo postříkáme vodou. Těstovou hmotu naplníme do stříkacího pytlíku. Pečivo stříkáme hladkou trubičkou na plech ve velikosti vlašského ořechu (vytváříme tzv. profiteroles=pro­fitrol). Pečeme 12–15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C. Ušleháme tuhou šlehačku s vanilkovým cukrem a polévkovou lžící cukru. Do připravených kuliček prorazíme trubičkou ve dně otvor, který naplníme šlehačkou. 10 polévkových lžic cukru (cca 150 g) rozpustíme ve 4 polévkových lžicích vody. Při vysoké teplotě svaříme a mícháme, až se veškerá voda odpaří. Když se cukr začne přepalovat a zlátnout, zmírníme oheň. Tak se rychle začne zabarvovat a hnědnout od světlého odstínu až po tmavý. Na cukrový závoj má mít karamel zlatohnědou barvu. Plněné kuličky vždy z poloviny máčíme v karamelu a stavíme pyramidu (nesmíme se jich dotknout prstem – karamel je rozpálený!). Karamel, pokud je potřeba, ještě nahřejeme, a vidličkou vytahujeme nitě a pyramidu tímto cukrovým závojem opředeme. Francouzi pouzivaji ruzne podstavce ruznych tvaru ale jde to i bez. Tady je jeden odkaz http://lesmillesfoliesdepapou.hautetfort.com/croquembouche/

Poznámky

Jen dodat, ze porci je tolik kolik je kulicek... Odpalované těsto: (příprava 20–25 minut; pečení 12–15 minut; teplota 200° C; chladnutí 15–20 minut) Nářadí: hrnec na vaření dřevěná vařečka mísa na tření ruční šlehač stříkací pytlík štětec na potření (mašlovačka, peroutka) pečící plech Přísady: 1/4 l vody 1/2 ČL soli 100 g másla 150 g hrubé nebo polohrubé mouky 4 vejce Další přísady do krokánbuše: 1/2 l smetany ke šlehání 1 sáček pravého vanilkového cukru 1 PL cukru Na karamel: 150 g cukru 4 PL vody
Recepty: 

Komentáře

Juchuuu, tesim sa Kacenka, ze si nezabudla, dakujem...vyskusam. Je to skoro ako polepene veterniky, to bude mnamka Úsmev

nemas zac, s radosti se stalo, drzim palecky....

Back to Top