Téma diskuse

Bezlepkový dort

Děvčátka, jdu pro radu. Mate některá recept na korpus a krém bez lepku a mléka? Jediné mléko, co může oslavenec je sojove. Děkuji
Fórum: 

Ahoj, neteř nemůže mléko, tak dělám krém z pudinku a jablečného moštu a zašlehám do rostlinného másla Alsanu. Seženeš v biopotravinách. Pudink kup vanilkový bezlepkový a je to. Chuť krému je příjemně ovocná.

No a korpus bych udělala jak jsi zvyklá, jen mouku obyčejnou bych nahradila moukou bezlepkovou. Ale to je jen nápad, to nemám vyzkoušeno.

Třeba ti holky poradí víc. Ať se daří ÁnoMrkám

Ahoj, dělám bezlepku i fenylkatonurii léta, také praktikuji náhradu běžné mouky bezlepkovou jen s tím rozdílem, že mouky míchám, resp. míchám více druhů bezlepkových, protože bezlepková mouka sama o sobě má jiné vlastnosti než běžná, naše. Takže když máš dát  PŘ.:třeba 400g polohrubé mouky, tak dám 150 bezlepkové Jizerky, 150 rýžové, 100 polohrubé kukuřičné. Co se míchání týká, nejvíce se mi to osvědčilo, korpus pak není k poznání od běžného ani vzhledem, ani chuťově. Chuťovou výraznost má v celiakii zejména pohanková a kukuřičná, tak s těmi doporučuji opatrněji :-)

Ahoj ,snezenkakyticka-ráda bych se zeptala zda , když pečete  pro bezlepkovou dietu, jestli máte speciální formy, nebo plechy. Měla bych zájemce o bezlepkové pečení, ale docela se toho bojím, protože co jsem se o této dietě dočetla tak nesmí na ničem zůstat ani nepatrné množství obyč. mouky jinak by to dělalo problémy. A tak se mi nechce kupovat nové formy když třeba budu péct tak 2-3 krát do roka. Děkuji a hezký den

Ahoj Jani, co se týká zbytku mouky, určitě zastávám také ten názor, že by neměla být. Bohužel při procházení různých diskuzí dortařek velmi často čtu, že se vlastně nic neděje - pro dámy ne, ony to pak nejedí a navíc zdravotní problém se může dostavit až za delší dobu, záleží vždy na individualitě každého, takže můžu li za sebe poradit, určitě se tohoto drž :-)Co se forem týká, pokud je normálně běžně dobře myješ, tak je přece forma čistá a žádná mouka tam nezůstane...já konkrétně mám i zvlášť formy a také používám pečící papíry,, ale co se mouky týká, vždy jen bezlepkovou (pro celiakii). Takže míchání s normální pšeničnou nehrozí..Hodně zdaru :-)

Dik za odpověďÁno

Back to Top